Vyhledávač nábytku a dekorací

Jak a podle čeho vybrat novou lednici? Tipy, které vám ušetří čas i peníze

Dáša Veverková
17.09.2021

Lednice je nedílnou součástí každé kuchyně a běžná moderní domácnost se bez ní prakticky neobejde. Při výběru nové lednice je třeba se rozhodnout, jak velká má být a zda chcete spíše samostatně stojící nebo vestavěný spotřebič. To ale není vše. Jednotlivé modely se od sebe totiž odlišují nejen svou kapacitou, ale také funkcemi a dalšími parametry. A právě na tyto vlastnosti se vyplatí před nákupem zaměřit. Pokud tápete, co je monoklimatická lednice či funkce No Frost, odpovědi se dozvíte v následujícím článku.

Lednice ve zkratce

Mnohé potraviny se od určitých teplot začínají kazit. Aby vydržely déle čerstvé a chutné, je zapotřebí je uložit do chladného prostředí. V minulosti k tomuto účelu sloužily sklepy nebo studené spíže, později se používal jakýsi prototyp lednice, který udržoval chlad pomocí přírodního ledu.

První lednice pracující na principu chladicího cyklu vznikla v roce 1876 a od roku 1911 se začaly tyto spotřebiče prodávat. V současnosti na trhu existují tisíce rozmanitých modelů lednic. K oblíbeným značkám patří například Gorenje, Hisense, Liebherr, Samsung, Whirlpool, Bosch, Beko, Siemens a mnoho dalších.

Jak vlastně funguje lednice? Zjednodušeně je cílem odvádět teplo z lednice ven, a tím docílit chladného prostředí (alespoň minus 5 °C). V současnosti se k tomuto účelu používá zejména kompresorové zařízení, které zahrnuje kompresor poháněný elektromotorem a potrubí s chladicí kapalinou.

Jak se vyznat v lednicích

Lednice lze rozdělit do 3 základních skupin, a to na monoklimatické, kombinované a americké. Jednotlivé skupiny zahrnují mnoho různých modelů lednic, které se od sebe liší velikostí, kapacitou a funkcemi. Specifickou kategorií jsou pak mrazničky, které neobsahují chladící část.

Gorenje.cz

1. Monoklimatické lednice

Jedním z nejběžnějších druhů jsou monoklimatické lednice. Tento druh lednice nemá mrazicí část, nýbrž pouze chladicí prostor na krátkodobé uložení čerstvých potravin (sýrů, zeleniny apod.). Mražené potraviny je proto nutné uchovávat jinde, a to například v samostatném mrazáku.

2. Kombinované lednice s mrazákem

Velmi oblíbené jsou tzv. kombinované lednice. A jak název napovídá, tentokrát se jedná o spotřebiče, které mají chladicí i mrazicí část. Jak vybrat lednici s mrazákem? Nejprve si ujasněte, jakou má mít mrazicí prostor kapacitu.

Zvolit lze také mezi dvěma způsoby umístění mrazáku: dole nebo nahoře. Obecně je žádanější první varianta, jelikož není nutné se ohýbat k chlazeným potravinám, které se využívají častěji než ty zmražené.

3. Americké lednice

V poslední době se zvyšuje poptávka po amerických lednicích. Ty charakterizuje štědrá kapacita, otevírání dveří do obou stran a nejrůznější funkce navíc, které u běžných lednic nenajdete.

A jak vybrat americkou lednici? Opět je třeba vzít v potaz, jaké vlastnosti od spotřebiče očekáváte. Tyto lednice jsou často vybaveny výrobníkem ledu nebo nápojovým automatem. Nejmodernější z nich lze ovládat dálkově prostřednictvím počítače či mobilu, disponují oddělenými chladicími okruhy a jejich součástí bývá i vinotéka.

Kromě uvedených 3 skupin existují i další druhy chladicích zařízení:

Důležité parametry a funkce

Primárním účelem lednice je samozřejmě uskladnění potravin, které vyžadují chladné prostředí, a to přibližně v rozmezí od 4 do 8 °C. U moderních chladniček se však můžeme setkat i s řadou pokročilých vlastností a funkcí.

Air Fresh Filter

Speciální funkce, která dokáže potlačit nežádoucí pachy.

Antibakteriální ochrana

Jedná se o speciální úpravu vnitřního prostoru lednice, která zabraňuje množení bakterií a dalších nežádoucích látek. Potraviny jsou proto méně náchylné ke kažení a vydrží delší dobu čerstvé. Antibakteriální ochrana obvykle obsahuje částečky stříbra, proto se lze setkat i s označením „Nano silver“ či „AgION“.

Crisper Box

Samostatná přihrádka na zeleninu a ovoce. Má vlnité dno, které napomáhá udržovat optimální vlhkost, čímž prodlužuje čerstvost.

Displej

Displej zobrazuje přehledné údaje o teplotě. U některých luxusních modelů je dokonce možné v kombinaci s vnitřní kamerou zobrazit obsah lednice bez nutnosti otevření dvířek, případně lze displej propojit s chytrou televizí.

Energetická třída

Energetickou třídu (v současnosti A až G) lze jednoduše vyčíst z energetického štítku. A protože je lednice spotřebič, který je v provozu nepřetržitě po celý rok, vyplatí se před nákupem zohlednit i energetickou náročnost.

Hlučnost

Většina lednic se může pochlubit hlučností menší než 42 dB. U některých modelů je to dokonce méně než 35 dB.

Objem

Tento údaj může být velmi variabilní. Ty nejmenší spotřebiče mají objem okolo 40 l, zatímco u amerických typů lednic může být objem i více než 600 l. Větší objem lednice se vždy zákonitě odrazí i ve větší velikosti spotřebiče.

No Frost

Speciální systém, který zabraňuje vytváření námrazy na stěnách lednice. Technologie spočívá v cirkulaci suchého vzduchu. Spotřebiče vybavené touto funkcí proto není třeba odmrazovat.

Nulová zóna

Jak již název napovídá, jedná se o přihrádku, ve které je udržována teplota okolo 0 °C. Je vhodná zejména pro uskladnění syrového masa a ryb, zeleniny či ovoce. Tyto potraviny zůstanou vzhledem k nižší teplotě déle čerstvé.

Prázdninový režim

Energeticky úsporný režim, který se hodí při vícedenním pobytu mimo domov. Obvykle v lednici udržuje teplotu okolo 12 °C.

Super chlazení a mrazení

Funkce super chlazení se hodí zejména po uložení většího množství potravin najednou. Spočívá v krátkodobém rychlém ochlazení vnitřního prostředí na nižší teplotu. U kombinovaných spotřebičů s mrazákem bývá součástí také obdobná funkce super mrazení.

Varovný signál

Snad každému se už někdy stalo, že špatně dovřel dvířka lednice. A právě na otevřená dvířka upozorní varovný zvukový signál.

Ventilátor

Úkolem ventilátoru je rovnoměrně rozvádět chladný vzduch v lednici. Nejenže nepomáhá po otevření dvířek rychle obnovit původní teplotu, ale zároveň udržuje uložené potraviny déle čerstvé. S touto funkcí se lze setkat i pod název „Air Flow“.

Výrobník ledu

Výrobník ledu je běžný především u amerických lednic. Průběžně vyrábí ledové kostky či ledovou tříšť.

Gorenje.cz

Vestavěné versus samostatně stojící lednice

Nelze zobecnit, zda je lepší vestavěná nebo samostatně stojící lednice. Záleží především na požadavcích a vkusu budoucích uživatelů.

Vestavěné lednice

+ výtečně ladí s kuchyňskou linkou

– menší výběr na trhu

– složitější montáž

– většinou vyšší cena

Samostatně stojící lednice

+ může mít velkou kapacitu (např. americká lednice)

+ výběr z mnoha modelů

+ lze pořídit i designový spotřebič

– nelze uzpůsobit designu kuchyňské linky

Kupujeme novou ledničku

Už máte vybranou novou lednici? Pak určitě přemýšlíte, jak dlouho má stát lednice po převozu, než ji zapnete do sítě. A v neposlední řadě i samotný transport a nastavení správné teploty má určitá pravidla.

1. Jak převážet lednici

Při nákupu nové lednice se obvykle postará o dopravu prodejce. Není to ale pravidlem a také například při stěhování je třeba přepravu lednice vyřešit.

Lednice by měla být v ideálním případě přepravována ve vertikální poloze, a to kvůli kompresoru. Samozřejmostí by měla být ochrana spotřebiče proti větším otřesům a nárazům.

2. Kdy zapnout novou lednici

Jak dlouho nechat stát novou lednici ovlivňuje do jisté míry právě způsob jejího transportu. Jestliže byla dodržena vertikální poloha, postačí vyčkat se zapojením přibližně 2 hodiny. Pokud však byla z nějakého důvodu převážená v horizontální poloze nebo si nejste jistí, vyplatí se počkat s uvedením do chodu alespoň 24 hodin.

Pokud by se lednice zprovoznila příliš rychle, hrozí, že olej z kompresoru poškodí trubky chladicího okruhu. Spěchat se proto v tomto případě rozhodně nevyplatí. Rozhodně si nezapomeňte prostudovat i přiložený manuál, kde jsou pokyny k zapojení uvedeny.

3. Jak nastavit teplotu v lednici

Obecně se doporučuje teplota v rozmezí 0–8 °C, kdy platí, že v dolní poličce bude teplota nejnižší a nahoře nejvyšší. Do horních polic se proto vyplatí umístit mléčné výrobky, do středních pater pak syrové maso, uzeniny a ryby, úplně dole se pak obvykle nacházejí šuplíky na zeleninu. Ve dvířkách je vždy teplota nejvyšší, patří sem tedy kečupy, hořčice nebo kompoty.

A co optimální teplota v mrazáku? Ta by se měla pohybovat okolo minus 18 °C, chceli-li uchovávat potraviny dlouhodobě, volte spíše minus 22 °C.