7 způsobů, jak rychle a levně ohřát vodu v bazénu

Dáša Veverková
Publikace: 26.07.2022

Máte na zahradě bazén, ale nesnesete studenou vodu? Ukážeme vám, že ohřát vodu nemusí být složité ani drahé. S našimi radami vás letní koupačky zase začnou hřát u srdce.

Jak na ohřev vody v bazénu?

Nikde jinde si člověk tolik nevydechne jako na pěkném místě u vody, kde se může zchladit, kdykoliv se mu zachce. Dovolená u moře je ideální relax a v těchto dnech sen každého z nás, ne vždy je ale pro nás moře dostupné.

Zárukou pohodového odpoledne se tak může stát i bazén na zahradě. Voda v něm by měla být příjemná, ideálně v rozmezí 21 – 25 °C. Celkové prohřátí vlivem slunečních paprsků ale může trvat i několik dní. Do této doby je napuštěný bazén vhodný leda pro otužilce. Pokud nechcete smutně čekat a netrpělivě obcházet bazén, máme pro vás několik tipů, které vám pomohou ohřát vodu na vysněnou teplotu.

zdroj: Drew Dau / Unsplash

Solární plachta na bazén

Voda v bazénu ztrácí teplo kvůli odpařování. Jak slunce ohřívá vodu v bazénu, tato teplá voda stoupá nahoru, kde se odpařuje. Solární plachta vytváří bariéru, která brání ohřáté vodě unikat z bazénu. Solární plachty mají malé vzduchové kapsy, vzhledově i na dotek podobné bublinkové fólii, které pohlcují teplo ze slunce a přenášejí ho do vody. Zablokováním odpařování a přenosu tepla může solární plachta zvýšit teplotu vody v bazénu až o 12 stupňů.

Tekutá plachta na bazén

Stejně jako standardní solární plachta, i tekutá plachta na bazén, která vytvoří na povrchu hladiny neviditelnou vrstvu o tloušťce molekuly, dokáže efektivně šetřit energii pro ohřev vody, a to až o 70 %. Rovněž snižuje odpařování vody, vlhkost vzduchu i pachy z chemikálií u vnitřních bazénů. Nespornou výhodou je také netoxicita a biologická odbouratelnost.

Solární kruhy

Solární kruhy fungují podobně jako solární plachta, jejich použití je však mnohem jednodušší. Každý kruh má obvykle průměr 50 cm. Když se jich v bazénu seskupí několik, fungují jako solární plachta, která brání ohřáté vodě opustit bazén a zároveň absorbuje teplo ze slunce a přenáší ho do vody. Solární kruhy se dají snadněji umístit a odstranit než plachta plné velikosti, při ohřevu vody ale nejsou tak účinné.

Černá hadice na ohřev vody

Naviňte dostatečně dlouhou černou zahradní hadici v blízkosti bazénu tak, aby na ni dopadalo hodně přímého slunečního světla. Ta pak bude absorbovat sluneční teplo. Následně připojte jeden konec hadice k čerpadlu nastavenému na čerpání vody z bazénu (můžete použít i bazénové čerpadlo) a druhý konec umístěte do bazénu. Jakmile čerpadlo vytahuje vodu z bazénu a tlačí ji hadicí, horká hadice vodu ohřívá a poté ji vrací zpět do bazénu.

Zastřešení bazénu

Vítr vanoucí po povrchu vodní hladiny může urychlit proces odpařování, což způsobí, že voda v bazénu rychleji ztrácí teplo. Žijete-li ve větrné oblasti, zvažte vybudování nebo zakoupení zástěny proti větru, případně kompletní zastřešení bazénu.

Nejvýhodnější je kombinace zastřešení s některým typem aktivního ohřevu vody. Zastřešení zabrání nejen úniku tepla, ale dokáže také udržet bazén bez nečistot, které by se do něj jinak určitě dostaly. Samotné zastřešení dokáže vodu udržet o zhruba 5 °C teplejší v porovnání s nekrytým bazénem. To ale nemusí vždy stačit, a pak je nutné sáhnout po elektrickém ohřevu, tepelném čerpadle anebo solárním ohřevu. Tyto možnosti dokážou vodu přihřát o dalších několik stupňů.

Solární ohřev bazénu

Chcete mít při ohřevu vody nulové provozní náklady? Pak pro vás bude vhodným řešením solární panel. Pořizovací cena se liší podle velikosti jeho plochy a výrobce, investice se vám však brzy vrátí v podobě teplé vody zadarmo. Solární panely fungují tak, že je do nich pomocí filtrace vháněna studená voda z bazénu, ta se následně během průchodu panelem ohřeje a do bazénu pak zpět putuje teplá voda. 

Pokud se rozhodnete pro solární ohřev, je nutné dbát na vhodné umístění. Nejlepším místem je to, kam dopadá v průběhu dne nejvíce slunečních paprsků. Pokud by se ovšem časem ukázalo, že jeden solární panel nedokáže zajistit dokonalý ohřev vody, je možné propojit více solárních panelů a zvýšit tak jejich celkovou účinnost. Důležité je také zamyslet se nad výkonem filtračního zařízení, které bude do panelů vodu pumpovat.

Tepelné čerpadlo i pro chladnější dny

Další možností, jak rychle ohřát vodu v bazénu, je tepelné čerpadlo. V tomto případě se bude jednat o vyšší počáteční investici. Cena kvalitních tepelných čerpadel začíná na cca 25 000 Kč. Tato vysoká částka je však vyvážena vysokou účinností těchto zařízení a možností ohřevu vody i při zamračeném a chladnějším počasí. Tepelná čerpadla jsou schopna ohřívat vodu od zhruba 12 °C.

Tepelné čerpadlo funguje tak, že z okolního vzduchu odebírá teplo a s pomocí tepelného výměníku jím ohřívá vodu. Právě ze vzduchu získáte asi 80 % tepla a zbylých 20 % zajistí elektrická energie.

Je nezbytné zvolit takové tepelné čerpadlo, které bude mít dostatečný výkon, aby dokázalo vodu v bazénu prohřát na tu správnou teplotu.

Hledáte tipy, jak se u vody zabavit?

  • Máte rádi knížky? Vyzkoušejte Albi tužku. Jde o novinku ve světě interaktivních knih. Albi tužka funguje jako elektronická tužka. Na základě obsahu interaktivní knihy a přiložení Albi tužky ke konkrétnímu obrázku zazní vyprávění, hádanka a nebo zajímavý dialog. Děti to milují, a není divu. Jedná se o zábavnou formu vzdělávání, která si je rychle získá. Skvělá zábava na dlouhé hodiny.
  • Zahrajte si karty a nebo jinou společenskou hru.
  • Vyprávějte si improvizované příběhy. Střídejte se ve vyprávění po jedné větě. Uvidíte jak kreativní zápletku společně vykouzlíte.
  • Děti si donekonečna vyhrají s potápěčskými brýlemi anebo s podvodním foťákem. Zabaví se s nimi u moře i v bazénu.
  • Hrajte si s přírodním materiálem okolo vás. Jste-li u moře, postavte hrad nebo rodinný portrét z mušlí, řas a kamínků.
  • Změňte se s dětmi v akrobaty a připravte si navzájem cirkusové překvapení. Zkoušejte ve vodě různé akrobatické prvky a navzájem si je hodnoťte. Postupně se vystřídejte.
  • Je s vámi u vody více dětí? Uspořádejte pro ně  vodní olympiádu.  Mezi oblíbené disciplíny patří například běh proti proudu, závody v jízdě na nafukovacím kruhu, běh v potápěčských ploutvích v mělké vodě, plavání s ešusem vody, aniž by se voda rozlila nebo jí přibylo, slalom ve vodě mezi pet lahvemi nebo hračkami do bazénu, luštění hlavolamu pod vodou apod.

Autor článku

Dáša Veverková

Šéfredaktor & Obsahový specialista

„Jsem Dáša – naivní snílek, který věří, že smyslem lidského života je pomáhat druhým. Vystudovala jsem obchodní akademii se zaměřením na právní činnost a několik let se pohybovala v sektoru služeb, díky tomu znám velmi dobře práva zákazníků i povinnosti prodejců. Od roku 2016 se věnuji online marketingu, konkrétně obsahové strategii a testování produktů. Mým cílem je publikovat články založené na vědeckých poznatcích, nezávislém průzkumu trhu a osobních zkušenostech.“