Dlouhé záclony

Hledáte způsob, jak zútulnit ložnici, obývací pokoj či další místnosti? Zkuste dlouhé záclony, které vypadají velice stylově a elegantně a vašemu interiéru dodají osobitý nádech.

Náš tip

Jaké záclony jsou nejoblíbenější?

Největší oblibu si aktuálně získaly moderní dlouhé záclony voálového typu bez jakýchkoli ozdobných výšivek a ornamentů.

Obvykle se vyrábějí ze lnu, bavlny nebo hedvábí, chybou ale nejsou ani dlouhé záclony z polyesteru, který je v tomto případě praktickým materiálem – je rychleschnoucí, nemusí se žehlit a snadno se udržuje. Jelikož je voál vzdušný, výborně se hodí pro dlouhé záclony, které chcete bohatě nařasit.

Kdy si (ne)pořídit dlouhé záclony?

Dlouhé záclony zakryjí pohled do okna či nevzhledné topení a jsou prvkem, který dokáže zvýraznit charakter místnosti a dodat jí styl a útulnost. Jsou však situace, kdy dlouhé záclony nejsou příliš vhodné, a to především v případě, že máte doma kočky nebo pokud jste astmatici či alergici. V každém případě je nutné počítat s častějším praním.

Jak správně změřit délku a šířku záclony?

Výška je u dlouhé záclony změřitelná snadno – měří se výška od garnýže až po zem s tím, že můžete přidat malinkou rezervu, aby se vám nestalo, že záclona skončí kousek nad zemí, což nevypadá příliš hezky. Šířku záclony získáte tak, že změříte okno, jehož šířku vynásobíte 1,5 – 2× podle toho, jak moc nařasená má záclona být. Pokud chcete opravdu bohaté řasení, můžete násobit až 3×.