Flanelová prostěradla

Flanel je materiál, který skvěle izoluje, v chladných dnech příjemně hřeje a zároveň je prodyšný. Flanelové prostěradlo se tedy výborně hodí na zimní období nebo pro zimomřivé jedince.

Náš tip

Jak vybrat flanelové prostěradlo?

Vybrat si můžete klasické nebo flanelové napínací prostěradlo. První varianta je dnes již méně používaná, vyhrává tedy ta napínací, díky které prostěradlo vypadá stále hezky, a to i bez větší námahy.

Ohledně velikosti je třeba se vždy řídit velikostí matrace, tzn. pokud matrace měří například 180×200 cm, zvolte flanelové prostěradlo 180×200 cm, žádné nadměrky není třeba přidávat. 

Posledním kritériem při výběru je barva, která by měla vycházet ze stylu ložnice a samozřejmě odpovídat vašemu osobnímu vkusu. Myslete však na to, že křiklavé barvy a vzory nepůsobí dobře na nervovou soustavu. Pokud chcete mít klidný spánek, je lepší flanelové prostěradlo v neutrálních barvách.

Flanel: ideální materiál na zimní období

I když si doma topíme, vyhledáváme materiály, které jsou hřejivé a spí se v nich jako v bavlnce. Mezi takové patří například flanel a prostěradlo z něj. A jaké má flanelové prostěradlo výhody? Především skvěle izoluje, je hřejivé, jemné a příjemné na dotek, snadno se udržuje a rychle schne. Také umí velice dobře absorbovat vlhkost a je prodyšné, nebudete se v něm tedy nadměrně potit.

Jak prát flanelové prostěradlo?

Flanelové prostěradlo není náročné na údržbu a lze ho prát klasicky v pračce, nejlépe naruby. Používejte prací prostředky na jemné prádlo, případně také aviváž, která pomůže udržet jemnost. Flanelové prostěradlo, obzvlášť to napínací, není nutné žehlit. Pokud ho však žehlit budete, nijak mu neuškodíte, spíše naopak – prostěradlo pak lépe drží tvar a zachová si jemnost po delší dobu.