Jak péct vánočku: Velký návod i s těmi nejlepšími recepty

Publikace: 19.12.2022

Cukroví je napečené, domov uklizený a nazdobený, dárky nakoupené. Ke kompletním Vánocům už zbývá pouze jedno – upéct vánočku. Že se vám zdá její příprava náročná, a tak ji jdete raději koupit do obchodu? Seberte poslední zbytky sil a upečte si domácí, které se nic nevyrovná! My pro vás máme ty nejlepší recepty na vánočku i srozumitelné návody jak ji uplést.

Kdy péct vánočku a jaká je její symbolika?

Vánočka se na rozdíl od cukroví nemusí odležet, naopak by se měla konzumovat čerstvá (nikoli však teplá). Obvykle se peče den před Štědrým dnem.

A symbolika? Vánočka má svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v zavinovačce. Symbolizuje tak plodnost a nový život, čemuž věřili i naši předci – povedla-li se dokonalá vánočka, věřilo se, že následující rok přibude do rodiny nový přírůstek nebo bude bohatá úroda. Popraskaná a rozjetá vánočka naopak symbolizovala chudobu a neštěstí.

Dle tradic má mít vánočka 9 pramenů, přičemž spodní 4 symbolizují vítr, vzduch, oheň a vodu, prostřední 3 cit, vůli a rozum, vrchní dva pak lásku a vědomosti. Svůj význam má také pletení do kříže, které mělo lidi chránit před zlem a záští.

Nejlepší recepty na vánočku, které si zamilujete

Rčení „sto lidí, sto chutí“ sedí na vánočku dokonale. Každá rodina má své osvědčené recepty, které se často předávají z generace na generaci. Možná jste ale zatoužili po změně a chcete zkusit něco nového, vánočku originálně vylepšit nebo se přizpůsobit bezlepkové dietě. Nebo možná patříte mezi začátečníky a hledáte snadný recept na vánočku bez kynutí.

Ve všech případech jste tu správně. Vybrali jsme pro vás 5 vyzkoušených receptů na tradiční i méně tradiční vánočky pro začátečníky i pokročilé. Na závěr přidáme ještě tip na jedno originální vylepšení.

Než se pustíte do přípravy vámi vybraného těsta, ujistěte se, že všechny suroviny mají pokojovou teplotu. Pokud vaše trouba nehřeje rovnoměrně, plech s vánočkou během pečení otočte.

Tradiční máslová vánočka

Máslová vánočka je klasikou všech klasik. Nezbytným základem je pro ni kvalitní máslo, důkladné propracování a proces kynutí.

Suroviny:

  • 120 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 25 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g sušených rozinek (předem namočených v rumu, lze použít i švestky pro originální chuť)
  • 50 g kandovaného ovoce (dle chuti)
  • 60 g nasekaných mandlí + celé mandle na ozdobu
  • špetka soli
  • nastrouhaná citronová kůra z ½ bio citronu
  • vanilková esence nebo 1 vanilkový cukr

Postup:

  1. Utřete pěnu z másla.
  2. Přidejte cukr, žloutky, sůl, citronovou kůru a vanilkovou esenci a třete cca 20 minut (dokud nevznikne hladká hustá směs).
  3. Do hrníčku nalijte trochu mléka a rozdrobte do něj droždí. Přidejte trošku cukru a mouky a nechte vzejít kvásek.
  4. Do další mísy (nikoli té se směsí) nasypte mouku a udělejte do ní důlek.
  5. Přidejte vzešlé droždí, zbytek mléka a utřenou máslovou směs.
  6. V míse vypracujte tuhé těsto, poté přesuňte na vál a znovu důkladně propracujte.
  7. Přidejte rozinky, kandované ovoce a mandle, zapracujte a přesuňte do mísy vytřené olejem.
  8. Přikryjte utěrkou a nechte kynout, přibližně hodinu nebo do zdvojnásobení objemu.
  9. Vykynuté těsto rozdělte na díly a prameny a spleťte.
  10. Rozehřejte troubu na 200 °C a vložte spletenou potřenou vánočku.
  11. Nechte chvíli péct, dokud vánočka nechytne růžovou barvu.
  12. Stáhněte teplotu na 170 °C, vánočku volně přikryjte pečícím papírem a nechte péct zhruba jednu hodinu.

Tipy na kynuté těsto:

  • Suroviny musí mít pokojovou teplotu. Vejce vytažené z ledničky nebo horké máslo rozpuštěné v hrnci mohou výsledek pokazit.
  • Těsto nejlépe kyne při teplotě kolem 25 °C. Je-li pokojová teplota nižší než 20 °C, doba kynutí se přibližně zdvojnásobí.
  • Kynutí lze urychlit položením mísy s těstem na topení nebo do trouby se zapnutou žárovkou, která vydává dostatek tepla pro kynutí. Troubu ale nezapínejte, těsto byste tím pokazili.
  • Těsto během pletení splaskne, není to však důvod k panice – znovu nakyne. Vánočku tedy klasicky spleťte, dejte na plech, potřete, posypte mandlemi a před vložením do trouby ji nechte zhruba 30 minut dokynout.

Tvarohová vánočka

Hledáte recept na vánočku pro začátečníky, který se zaručeně povede? Tvarohová vánočka se obejde bez kynutí, takže je ideální pro méně zkušené pekaře.

Suroviny:

  • 150 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 50 ml mléka
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g rozinek (předem namočených v rumu)
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 70 g mandlí + celé mandle na ozdobu
  • nastrouhaná citronová kůra z ½ bio citronu

Postup:

  1. Utřeme tvaroh s máslem.
  2. Přidáme vejce, oba cukry, rozinky, mandle, citronovou kůru a mléko.
  3. Smícháme a poté přisypeme mouku s práškem do pečiva.
  4. Vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na díly a spleteme vánočku.
  5. Potřeme, posypeme mandlemi a před vložením do trouby necháme 15 minut nakynout (s pečícím práškem není třeba více).
  6. Pečeme zhruba 45 minut na 180 °C.

Vánočka z kvásku

Kvásek má oproti droždí celou řadu výhod, například déle vydrží, méně nadýmá, je stravitelnější, nepálí po něm žáha a vánočka z něj je krásně vláčná. Nevýhodou je vyšší náročnost, vánočka z kvásku se tak hodí spíše pro pokročilejší pekaře, kteří již mají doma aktivní kvásek. Pokud kvásek nemáte, můžete si ho založit, je třeba však počítat s časem navíc.

Založení kvásku:

  1. Smíchejte 100 g žitné mouky a 100 ml vody.
  2. Rozmíchejte do hladka, vložte do uzavřené litrové nádoby a nechte zrát. Ideální teplota pro zrání je kolem 30 °C.
  3. Druhý den oddělte 100 g mladého kvasu (zbytek vyhoďte), přidejte 100 g žitné mouky, 100 ml vody, smíchejte a nechte znovu zrát.
  4. Celý postup opakujte třikrát, pak by se měla mouka rozkvasit.
  5. Nakonec přidejte takové množství mouky a vody, abyste měli za dalších 6 až 12 hodin kvašení dostatečné množství na zadělání vánočky + kvásek navíc, který uchováte v lednici pro další množení a pečení.

Suroviny na vánočku:

  • 200 g kvásku
  • 100 g nerafinovaného cukru
  • 90 g másla
  • 360 g hladké mouky (pšeničné)
  • 65 ml plnotučného mléka
  • 50 g rozinek (předem namočených v rumu)
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • nastrouhaná citronová kůra z ½ bio citronu
  • mandle na ozdobu

Postup:

  1. Do mísy vložte kvásek, přidejte cukr, mouku a vejce a přilijte mléko.
  2. Spojte dohromady a na válu propracujte těsto.
  3. Přidejte máslo, rozinky a citronovou kůru, případně kandované ovoce či mandle dle chuti.
  4. Těsto vložte do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na 3 hodiny kynout.
  5. Během kynutí je do těsta nutné dostat vzduch. Každou hodinu je tedy nutné těsto vyklopit znovu na vál a roztahat ho do velkého čtverce. Těsto pak přeložíte několikrát na půl a nakonec stočíte do bochánku.
  6. Z hotového těsta upleťte vánočku, posypte mandlemi a dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Bezlepková vánočka

Ani bezlepková dieta neznamená, že se musíte vzdát své oblíbené vánočky, stačí použít jinou mouku.

Suroviny:

  • 500 g bezlepkové mouky
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • 150 g rozinek (předem namočených v rumu)
  • 50 g nasekaných mandlí + celé mandle na ozdobu
  • nastrouhaná citronová kůra z ½ bio citronu

Postup:

  1. Utřete pěnu z másla a cukru.
  2. Přidejte vejce, špetku soli a citronovou kůru a spojte v hladkou směs.
  3. Přidejte mandle a rozinky a promíchejte.
  4. Do hrníčku nalijte trochu mléka a rozdrobte do něj droždí. Přidejte trošku cukru a mouky a nechte vzejít kvásek.
  5. Do utřené máslové směsi přidejte vzešlý kvásek a prosátou mouku (postupně).
  6. V míse vypracujte tuhé těsto, poté přesuňte na vál a znovu důkladně propracujte.
  7. Přesuňte do mísy vytřené olejem, přikryjte utěrkou a nechte kynout, přibližně hodinu nebo do zdvojnásobení objemu.
  8. Vykynuté těsto rozdělte na díly a prameny a spleťte.
  9. Vánočku potřete, posypejte mandlemi, nechte ještě 15 minut kynout a pak pečte zhruba hodinu na 180 °C.

Vláčná vánočka z brambor

Brambory ve vánočce zní možná zvláštně, pokud vám ale vaše klasická vánočka přijde vždy suchá, určitě se vyplatí zkusit tento recept. Vánočka z brambor je úžasně vláčná a má nezaměnitelnou chuť. Na rozdíl od ostatních vánoček je lepší ji péct zhruba 2 dny předem před Štědrým dnem.

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g brambor vařených ve slupce (oloupaných)
  • 60 g másla
  • 90 g cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 g rozinek (předem namočených v rumu)
  • 50 g nasekaných mandlí + celé mandle na ozdobu
  • nastrouhaná citronová kůra z ½ bio citronu
  • špetka soli

Postup:

  1. Utřete pěnu z másla a cukru.
  2. Přidejte vejce, špetku soli a citronovou kůru a spojte v hladkou směs.
  3. Do hrníčku nalijte trochu mléka a rozdrobte do něj droždí. Přidejte trošku cukru a mouky a nechte vzejít kvásek.
  4. Do utřené máslové směsi přidejte rozinky a mandle a smíchejte.
  5. Poté postupně přidávejte vzešlý kvásek, prosátou mouku a jemně nastrouhané brambory.
  6. V míse vypracujte tuhé těsto, poté přesuňte na vál a znovu pořádně propracujte.
  7. Vložte do mísy vytřené olejem a přikryté utěrkou nechte kynout, zhruba hodinu nebo do zdvojnásobení objemu.
  8. Vykynuté těsto rozdělte na díly a prameny a spleťte do vánočky.
  9. Vánočku potřete, posypte mandlemi, nechte ještě 15 minut kynout a pak pečte zhruba hodinu na 180 °C.

Originální vánočka

Luxusní vánočka, která všechny překvapí? Máte ji mít, recept je víc než jednoduchý:

  1. Rozdělte hotové těsto na vánočku (libovolné) na prameny.
  2. Vezměte jeden pramen, rozválejte ho na placku a potřete povidly nebo nutelou, případně posypejte strouhanou čokoládou.
  3. Srolujte zpátky do tvaru pramene.
  4. Postupně takto naplňte všechny prameny.
  5. Hotové prameny s náplní spleťte do vánočky.
  6. Výsledkem je nejen vynikající chuť, ale také krásně barevná struktura.

Jak uplést vánočku? Tipy pro začátečníky i pokročilé

Těsto máte hotové? Pak nezbývá nic jiného, než se pustit do pletení, které není zase tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Jak uplést vánočku ze 3 pramenů

Jednoduchá vánočka pro začátečníky nebo menší domácnosti nevyžaduje příliš cviku. Navíc u ní nehrozí, že by se rozjela.

Jak uplést vánočku ze 3 pramenů
zdroj: Pinterest

Jak uplést vánočku ze 4 pramenů

Vánočka ze 4 pramenů je velice snadná a naučíte se ji rychle. Jakmile pak budete umět uplést oba dva typy, tzn. ze 3 a 4 pramenů, budete znát základ na vánočku z 9 pramenů.

Jak uplést vánočku ze 4 pramenů
zdroj: Pinterest
Jak uplést vánočku ze 4 pramenů
zdroj: Pinterest

Jak uplést vánočku z 6 pramenů

Vánočka ze 6 pramenů vypadá téměř stejně výborně jako vánočka z 9 pramenů, oproti té však lépe drží pohromadě a minimálně se rozjíždí. Pokud byste se však chtěli pojistit, můžete ji zpevnit špejlemi.

Jak uplést vánočku z 6 pramenů
zdroj: Pinterest

Jak uplést vánočku z 8 pramenů

Chcete-li mít na stole zajímavou vánočku a zároveň se nechcete trápit s pletením, je tato netradiční vánočka z 8 pramenů zajímavou alternativou k výše uvedené klasice.

Jak uplést vánočku z 8 pramenů
zdroj: Pinterest

Jak uplést vánočku z 9 pramenů

Vánočka z 9 pramenů je nejtradičnější vánočka a překvapivě není vůbec tak těžká, jak se zdá. Vychází totiž z vánoček ze 3 a 4 pramenů. Postup je jednoduchý:

  1. Rozdělte si těsto na 9 pramenů.
  2. Upleťte vánočku ze 4 pramenů, čímž vytvoříte základ.
  3. Upleťte vánočku ze 3 pramenů a položte ji na základ ze 4 pramenů.
  4. Spleťte poslední dva prameny a položte je na vršek.

Pletení je tedy snadné, vzhledem k velikosti se však vánočka často rozjíždí. Problém vyřešíte jednoduše tak, že vánočku zpevníte pomocí zapíchnutých špejlí.

Jak uplést vánočku z 9 pramenů netradičně

Chcete letos vánočku pojmout trochu jinak? Zkuste netradiční vánočku z 9 pramenů, která vypadá velice efektně a přitom je naprosto jednoduchá. Těsto stačí rozdělit na 3×3 prameny, splést do copů a ty pak splést do vánočky.

Jak uplést vánočku z 9 pramenů
zdroj: Pinterest

Na pletení si netroufáte? Forma na vánočku vám ulehčí práci

Pokud se i přes sebelepší návody neodvažujete pustit do pletení vánočky, máme pro vás snadné řešení – keramická nebo silikonová forma na vánočku se používá stejně jako jakákoli jiná forma a výsledek bude dokonalý.

Užitečné tipy, které se budou hodit

Recepty znáte, uplést vánočku umíte, takže už zbývá jen pár posledních tipů na potření, pečení a skladování vánočky.

Čím potřít vánočku

Aby vám povrch vánočky při pečení rychle neztmavl, potřete ji směsí s rozšlehaného vajíčka, vody a lžíce citronové šťávy. Hotovou vánočku pak potřete rozpuštěným máslem se lžičkou medu.

Jak péct vánočku, aby se nerozjela

Do vánočky zapíchněte podélně dvě špejle, riziko rozjetí bude minimální. Vkládejte ji vždy do vyhřáté trouby a postupně teplotu snižujte. Troubu během pečení zbytečně neotevírejte, vánočka by se mohla srazit. Hotovou vánočku poznáte tak, že do nejvyšší části zapíchnete špejli – pokud ji vytáhnete suchou, je vánočka hotová.

Jak uchovat vánočku

Chcete-li, aby vánočka vydržela co nejdéle vláčná, skladujte ji v suchu při teplotě 10–12 °C, nikoli v lednici. Takto uskladněná vydrží až týden. Vánočku nikdy nebalte do igelitových sáčků, vhodnější je papír, látková utěrka nebo alobal.

Co se zbylou vánočkou

Zbyla vám vánočka, kterou už nikdo nechce? Nakrájejte ji na plátky, obalte ve skořici nebo vanilkovém cukru a opečte. Vánočka získá nový šmrnc a po zbytcích se jen zapráší.

Autor článku

Lenka Gazdová

Lenka Gazdová

Redaktor

„Jsem Lenka, vystudovaný knihkupec, později designér v kuchyňském studiu a nyní průvodce a copywriter na volné noze. Veškeré profese, kterým jsem se věnovala nebo stále věnuji, odráží mé hlavní zájmy, jimiž jsou cestování, čtení, psaní a bytový design. Kromě nich také kočky, vaření, jóga, tvorba videí nebo péče o zahradu. Ze svých profesí a zálib čerpám zkušenosti pro psaní článků, které dnes pomáhají statisícům lidí.“