AGRO Urychlovač kompostu 1 l MA912336

Popis
Výrazně zkracuje dobu potřebnou pro vznik kompostu.
Obsahuje směs nezávadných, užitečných bakterií a enzymů, které přirozenou cestou rozkládají odpad organického původu.
Umožňuje tak rychlé kompostování kuchyňských a zahradních odpadů, posečené trávy a spadaného listí.
Nosným prvkem urychlovače je ZEOLIT, který navíc kompost provzdušňuje.
Jak správně kompostovat
Proces kompostování funguje na bázi postupného tlení různorodé směsi biologických materiálů. Celý kompostér je možné rozdělit do několika úrovní, kde by to nejbližší k zemi mělo být tvoření hrubším a vzdušnějším materiálem. Nejčastěji se může jednat o nadrobno nasekané či nadrcené větve, hobliny či dřevnaté stonky květin. Následuje směsice nejrůznějšího materiálu. Základní pravidlo říká, že čím pestřejší je skladba této kompostované směsi, tím lépe se kompostu daří. Ideální je vyvážený poměr suchého a vlhkého, hrubého a porézního.
Pokud bychom měli být specifičtí — vstupní materiál musí obsahovat organické látky pro výživu mikroorganismů (půdních bakterií, červů, žížal atd.) a to v poměru C : N (uhlík : dusík) = 30:1. Pro lepší představu poměru těchto dvou látek uvádíme níže jednoduchý přehled běžných surovin, které jsou pro kompostování běžné.
Surovina
C:N (uhlík : dusík)
Posekaná tráva
20:1
Odpad z kuchyně
20:1
Hnůj skotu
20:1
Koňský hnůj
25:1
Listí
50:1
Jehličí
70:1
Sláma
100:1
Kůra
120:1
Dřevo
200:1
Piliny
500:1

Materiál je důležité promíchávat a tím zajistit dostatečný přístup kyslíku. Hrubší suroviny je před kompostováním vhodné podrtit na malé části. Pro urychlení procesu kompostování je vhodné přidat v malém množství půdy či hotového kompostu.
Čerstvý kompost lze touto cestou získat za 2-6 měsíců, vyzrálý kompost pak za 6-12 měsíců.
Můžete kompostovat
ovocné a zeleninové odpady
kávové a čajové zbytky
mléčné produkty
novinový papír, lepenka, papír. ručníky
třísky, piliny, hobliny, kůra
trus hospodářských zvířat
posekaná tráva, listí, drnové řezy, větvičky
popel ze dřeva
skořápky z ořechů
Co není vhodné kompostovat
kosti, odřezky masa, tuky
chemicky ošetřené materiály
rostliny napadené chorobami
slupky z tropického ovoce, pecky
časopisy
oddenková plevel
plasty, kovy, sklo, kameny
Pozor! Do kompostéru nepatří žhavý popel a lehce hořlavé materiály.
Co je důležité při kompostování sledovat?
Vzduch — mikroorganismy a houby v kompostu spotřebovávají veliké množství kyslíku. Pro jeho dostatečný přísun je třeba kompost v intervalu 4-8 týdnů přehazovat. Pro přehazování se pak ideálně hodí dva kompostéry, v nichž kompost přehazujete.
Teplotu — vysoká teplota v počátku kompostování (až 50°C) značí správně založený kompost. Pokud kompost nedosahuje vyšších teplot, značí to problém — málo kompostovacího materiálu, špatné složení či jeho nedostatečná vlhkost.
Vlhkost — správnou vlhkost poznáte jednoduchým testem. Vezměte kompostovací hmotu do dlaně a stiskněte ji v pěst. Pokud ze směsi teče voda, je zbytečně moc vlhká a zaslouží dohodit suchým materiálem. Pokud po stisknutí nezůstane materiál pohromadě, je příliš suchý a zaslouží prolít užitkovou vodou.
Další využití kompostu?
Kompost je nejen výbornou zásobárnou vysoce kvalitního materiálu pro hnojení, ale také perfektním místem pro pěstování plodin. Cuketám, okurkám či dýním se na takto úrodné půdě bude obzvlášť dařit. Zároveň rozměrné listy zmíněných rostlin zabrání velkému odpařování v období parních letních dnů.
Chcete se dozvědět o kompostování a kompostérech více? Podívejte na náš blog.
další informace

Mohlo by vás také zajímat

Zobrazit další hnojivo