Květná 1794 ručně foukané skleničky na bílé víno Kalyke 520 ml 2KS

Tvar výrobkuNejdřív se musí navrhnout tvar výrobku. Takový, který bude nejen dobře vypadat, ale který bude hlavně funkční, se kterým nápoj rozvine všechen svůj potenciál. Následně mistr formař vytvoří formu z bukového dřeva. Forma musí být na desetinu milimetru přesná, tak aby každý kus odpovídal velikostí a tvarem. Výroba
Poté mistr sklář vyfouká bezolovnatou sklovinu roztavenou na více než 1200 °C do takového tvaru, aby odpovídal dřevěné formě, ve které se následně dofoukne. Čím kvalitnější sklovina a čím vyšší teplota, tím je výsledný produkt odolnější i při lehkosti a tenkosti, které ruční foukání nabízí. NožičkaU vinných skleniček se na spodní stranu kalicha znovu roztaví a rozžhavená sklovina se poté vytáhne speciálními kleštičkami tak, aby vytvořila nožičku, tzv. štýlek. Štýlek musí být tenký, ale zároveň odolný, aby bez obav vydržel bujaré přiťukávání i umývání v myčce. U produktů, které nožičku nemají, nastává postupné ochlazování produktu. Vinné skleničky (resp. skleničky s nožičkou) ale ještě ani zdaleka nejsou u konce! DýnkoNa vytvarovaný a zchladlý štýlek (nožičku) se kápne troška roztavené skloviny a vytvaruje se kleštěmi ve dno skleničky, tzv. dýnko. Roztavená sklovina se s již ztuhlým materiálem neoddělitelně spojí. Není tedy třeba žádného lepidla či zabrušování spojů. Broušení a leštěníPomocí diamantu se z produktu opukne vršek. Okraj se poté zabrousí a vyleští plamenem. U broušených či dekorovaných výrobků následuje pečlivá ruční práce. Kontrola kvalityV předposledním kroku je každému produktu věnována velká pozornost. Pouze chyby bez zjevných vad mohou projít k dalšímu kroku, kterým je vypískování loga KVĚTNÁ 1794 a zabalením na cestu k Vám. ÚdržbaSklo skláren Květná 1794 je světovou špičkou, a to hlavně díky nejkvalitnějším surovinám, bezolovnaté sklovině a ručním zpracováním. I proto si za svými výrobky stojí na 100 %. Existuje ale pár praktik, při jejichž dodržování Vám sklo bude dělat radost ještě dlouho.A to:
  1. Myjte šetrně. Co to znamená? Skleničky můžete mýt bez obav ze zešednutí v myčce, vždy je ale třeba používat šetrný program a dbát na to, aby se sklo v myčce nemohlo mechanicky poškodit – tedy aby bylo správně umístěné a aby o něj nezachytávaly mycí ramena. Tlustostěnné nádoby jako např. dekantéry, vázy a džbány nedoporučujeme mýt v myčce. Pro dokonalé umytí je stačí namočit do teplé vody s kouskem detergentu, v případě těžko dostupných nečistot si hravě poradíte s naším čističem usazenin (odkaz).
  2. Vyhněte se špatnému leštění. Před sušením/leštěním skla se prosím koukněte na krátké instruktážní video, kde získáte všechny potřebné informace.
další informace

Mohlo by vás také zajímat

Zobrazit další sklenice na víno