Ošatka oválná proutěná na kynutí těsta Pan I Jipro

Z jaké mouky pekli chleba za krále Svatopluka, není úplně jisté. Stoprocentně ale můžeme říct, že pro kynutí „božího dárku“ používali proutěné ošatky. Od dnešních se vůbec neliší – tradiční přírodní materiál stále plní svou funkci. Je prodyšný, pružný, lehký a trvanlivý. Neméně podstatná je také zdravotní nezávadnost. Zkrátka proutí bylo, je a bude s pečením chleba vždycky spojováno. Tradiční česká ošatka je pletená z přírodního proutí. Vine se mokrá a postupně sesychá, proto mezi proutky vznikají mezery. Nejsou vůbec na závadu, právě naopak. Za prvé dávají bochníku krásnou strukturu a za druhé umožňují proudění vzduchu ke kynoucímu těstu. Naše ošatky jsou spojovány hřebíkem, který proutkem pronikne pomalu a nerozlomí ho. Na rozdíl od ošatek z jiných materiálů má proutěná příjemnou vůni. Stačí ji jen vysypat moukou!Celoproutěná oválná ošatka spojovaná zdravotně nezávadnými hřebíky. Pleteno spirálovou technikou. Různé rozměry.
další informace

Mohlo by vás také zajímat

Zobrazit další košíky