Rozšiřovací modul pro ocelový kompostér Limes K 115 LI811115101

Rozšiřovací modul ke kompostéru LIMES K 115 (lze připojit také ke kompostéru K 31) potěší všechny zahrádkáře, kteří ocení filozofii poctivého domácího kompostování. Velikou výhodou je bezproblémová montáž, kterou zvládnete bez použití jakéhokoli nářadí. Nemusíte se ani bát záměny jednotlivých dílů, všechny rohy i příčky kompostéru jsou stejné a lze je volně použít v jakékoli kombinaci.
V zimním období jsou plechové kompostéry mnohem méně náchylné na poškození než plastové kompostéry, které díky mrazu zkřehnou. Plechové kompostéry také nepotřebují UV ochranu - jsou tak mnohem odolnější vůči slunečnímu záření. Některé plastové kompostéry mají nedostatečnou UV ochranu a díky vlivu slunečního záření začnou v průběhu let křehnout a rozpadat se.
Základní parametry:
Rozměr (Š/D/V): 109 x 109 x 100 cm
Objem: 1 145 l
Hmotnost: 36 kg
Rohové sloupky mají sílu 1,5 mm, příčky 1 mm
Barva: stříbrná (zink)
Kompostéry LIMES
Objem kompostéru
Objem
rozšiř. modulu
Orientační velikost zahrady
LIMES K 70
704 litrů
704 litrů
cca 600—1200* m2
LIMES K 115
1 145 litrů
1 145 litrů
cca 1 000—2 200* m2
 
*při využívání kompostéru s rozšiřovacím modulem
Montáž rozšiřovacího modulu kompostéru
Před zahájením sestavování kompostéru si najděte dostatečně rovné místo, kde kompostér začnete stavět.
TIP: pokud na zahradě nemáte takto velký kus rovného prostoru, vypodložte nohy kompostéru například betonovými dlaždicemi.
Kompostér se staví na bází zasouvání jednotlivých příček do rohů kompostéru, které se uchytí do předem vylisovaných zámků.
TIP: Při vybírání hotového kompostu můžete potřebné příčky kompostéru jednoduše vymontovat, vybrat kompost a následně příčku zpět usadit na své původní místo.
Pro vaši bezpečnost pouze doporučujeme použít při montáži pracovní rukavice!
Na videu níže můžete vidět podrobnou montáž kompostéru.
 
Dobrá, o kompostéru, rozšiřovacím modulu a jejich sestavení toho víme víc než dost. Zajímalo by vás k čemu je samotné kompostování dobré, případně jak správně kompostovat?
Jak správně kompostovat
Proces kompostování funguje na bázi postupného tlení různorodé směsi biologických materiálů. Celý kompostér je možné rozdělit do několika úrovní, kde by to nejbližší k zemi mělo být tvoření hrubším a vzdušnějším materiálem. Nejčastěji se může jednat o nadrobno nasekané či nadrcené větve, hobliny či dřevnaté stonky květin. Následuje směsice nejrůznějšího materiálu. Základní pravidlo říká, že čím pestřejší je skladba této kompostované směsi, tím lépe se kompostu daří. Ideální je vyvážený poměr suchého a vlhkého, hrubého a porézního.
Pokud bychom měli být specifičtí — vstupní materiál musí obsahovat organické látky pro výživu mikroorganismů (půdních bakterií, červů, žížal atd.) a to v poměru C : N (uhlík : dusík) = 30:1. Pro lepší představu poměru těchto dvou látek uvádíme níže jednoduchý přehled běžných surovin, které jsou pro kompostování běžné.
Surovina
C:N (uhlík : dusík)
Posekaná tráva
20:1
Odpad z kuchyně
20:1
Hnůj skotu
20:1
Koňský hnůj
25:1
Listí
50:1
Jehličí
70:1
Sláma
100:1
Kůra
120:1
Dřevo
200:1
Piliny
500:1
 
Materiál je důležité promíchávat a tím zajistit dostatečný přístup kyslíku. Hrubší suroviny je před kompostováním vhodné podrtit na malé části. Pro urychlení procesu kompostování je vhodné přidat v malém množství půdy či hotového kompostu.
Čerstvý kompost lze touto cestou získat za 2-6 měsíců, vyzrálý kompost pak za 6-12 měsíců.
Můžete kompostovat:
ovocné a zeleninové odpady
kávové a čajové zbytky
mléčné produkty
novinový papír, lepenka, papír. ručníky
třísky, piliny, hobliny, kůra
trus hospodářských zvířat
posekaná tráva, listí, drnové řezy, větvičky
popel ze dřeva
skořápky z ořechů
Co není vhodné kompostovat:
kosti, odřezky masa, tuky
chemicky ošetřené materiály
rostliny napadené chorobami
slupky z tropického ovoce, pecky
časopisy
oddenková plevel
plasty, kovy, sklo, kameny
Pozor! Do kompostéru nepatří žhavý popel a lehce hořlavé materiály.
Co je důležité při kompostování sledovat?
Vzduch — mikroorganismy a houby v kompostu spotřebovávají veliké množství kyslíku. Pro jeho dostatečný přísun je třeba kompost v intervalu 4-8 týdnů přehazovat. Pro přehazování se pak ideálně hodí dva kompostéry, v nichž kompost přehazujete.
Teplotu — vysoká teplota v počátku kompostování (až 50°C) značí správně založený kompost. Pokud kompost nedosahuje vyšších teplot, značí to problém — málo kompostovacího materiálu, špatné složení či jeho nedostatečná vlhkost. Pro zajištění ideální teploty je možné využít půdní teploměr.
Vlhkost — správnou vlhkost poznáte jednoduchým testem. Vezměte kompostovací hmotu do dlaně a stiskněte ji v pěst. Pokud ze směsi teče voda, je zbytečně moc vlhká a zaslouží dohodit suchým materiálem. Pokud
další informace

Mohlo by vás také zajímat

Zobrazit další kompostéry