Recenze: Imunit Hlíva ústřičná 800 mg s rakytníkovým olejem a echinaceou

Publikace: 06.03.2024

Klady

  • nejvíce mg hlívy ústřičné ze všech produktů na trhu (i přes zavádějící reklamu)
  • tobolky se snadno polykají
  • obsahuje rakytníkový olej, echinaceu a selen
  • skutečně zlepšuje imunitu
  • i pro děti od 3 let
  • velké balení
  • příznivá cena

Zápory

  • uvedené množství 800 mg se vztahuje na celkovou denní dávku (2 tobolky)
  • kvůli echinacee není vhodné přípravek užívat dlouhodobě
  • možnost alergické reakce

Hlíva ústřičná v kombinaci s rakytníkem a echinaceou představuje silný přírodní koktejl pro posílení imunitního systému, což jsem měla nedávno možnost osobně vyzkoušet při testování doplňku stravy od značky Imunit. Zmíněná trojice se ukázala být nejen efektivním způsobem, jak přirozeně podpořit obranyschopnost těla, ale také mi přinesla řadu dalších překvapivých přínosů. S čím vším mi pomohla?

Forma a složení

Doplněk stravy Hlíva Imunit se prodává ve formě tobolek, což mně osobně vyhovuje – tobolky se snadno dávkují i polykají. Pokud však plánujete hlívu podávat i svým dětem, zvažte, zda budou schopné tobolky spolknout. Mého 10letého syna se mi například ke konzumaci tobolek přesvědčit nepodařilo. Kapsle samozřejmě můžete otevřít a nasypat do jídla nebo vody, ale ani tento způsob se u nás neujal. Pro děti bych tedy spíše doporučovala hlívu ve formě sirupu.

Balení obsahuje celkem 200 tobolek. Přičemž za něj zaplatíte zhruba 500 Kč, což je dle mého názoru skvělý poměr ceny a výkonu. Při zkoumání podobných doplňků stravy od jiných značek jsem prakticky nenašla stejně výhodný produkt. Většina z nich buď neobsahovala tak velkou dávku hlívy ústřičné, nebo neobsahovala další přidané prospěšné látky.

V kapslích od značky Imunit najdete precizně odměřené množství aktivních složek, včetně jemně pomleté suché tkáně plodnice hlívy ústřičné, extraktu z květů Echinacea angustifolia, rakytníkového extraktu, suchého extraktu z chlorelly a selenu. Všechny složky jsou zásadní pro podporu imunitního systému a ochranu těla před oxidativním stresem. Mezi přidanými látkami pak můžete najít granulovaný sorbitol (modifikovaný škrob a zahušťovadlo), stearan hořečnatý (protispékavá látka) a želatinu (tobolka).

Žádná z těchto složek není nikterak závadná, pozor by si ale měli dát lidé s alergií na rostliny z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), jako jsou chryzantémy, sedmikrásky nebo ambrózie. U těch totiž hrozí velká pravděpodobnost alergie na echinaceu.

Stejně tak visí drobný otazník nad sorbitolem, který není vhodný pro malé děti a ve větších dávkách může způsobovat průjmová onemocnění, střevní potíže, nadýmaní nebo plynatost. U citlivých osob tedy může působit jako projímadlo.

Název parametru Hodnota
Výrobce Simply You Pharmaceuticals
Forma produktu Tobolky
Účel užití Posílení imunity
Množství 200 tobolek
Způsob podání Perorální podání
1 tobolka obsahuje 400 mg hlívy ústřičné
Vitamíny a minerály Selen
Věková skupina Dospělí a děti starší 3 let
Imunit Hlíva ústřičná 800 mg

Dávkování a doporučené užívání

Výrobce doporučuje užívat 2 tobolky denně, nejlépe ihned po jídle. Ačkoliv jsem se po konzultaci s PharmDr. Lukášem Dobrovolným dozvěděla, že hlívu lze brát nezávisle na příjmu potravy, protože nemá žádný potenciál dráždit žaludek, rozhodla jsem se doporučení dodržet. Dávkování jsem si tedy rozdělila tak, abych užívala jednu tobolku ráno a druhou večer. Takové rozložení by vám mělo pomoci udržet konstantní úroveň aktivních složek v těle během celého dne.

Při nadměrné nemocnosti se v některých případech doporučuje dávku kapslí navýšit, jedině však po konzultaci s lékařem či praktikem čínské medicíny. Já jsem takovou potřebu neměla, a tak nemohu účinky hlívy za takové situace posoudit.

V každém případě je dobré nezapomenout, že tento doplněk stravy není vhodný pro děti do 3 let.

Imunit Hlíva ústřičná 800 mg

Délka testovacího období

Jelikož se v balení nachází 200 kapslí, vydrží vám Imunit Hlíva zhruba tři měsíce, což je dostatečně dlouhé období na to, abyste byli schopní rozeznat potenciální přínosy pro váš imunitní systém a zároveň identifikovat případné vedlejší účinky užívání doplňku.

Delší dobu ani nedoporučuji, a to vzhledem k obsažené echinacee, která by se neměla podávat dlouhodobě. Její výrazný stimulační efekt na imunitu by v důsledku mohl působit kontraproduktivně. A mohlo by tak dojít k potlačení imunity.

Aby bylo mé hodnocení dostatečně objektivní, vedla jsem si deník, do kterého jsem každý den zaznamenávala své pocity, zdravotní stav a případné změny. Kromě toho jsem sledovala úroveň mé energie, kvalitu spánku, frekvenci různých onemocnění, zdraví mého travicího traktu a celkovou pohodu.

Jelikož se jednalo o osobní test, účastníkem jsem byla jen a pouze já, žena ve věkové skupině 30–40 let, bez závažných zdravotních problémů, avšak s občasnými stavy snížené imunity a únavou. Cílem bylo zjistit, jak doplněk ovlivní moji odolnost vůči běžným infekcím a celkovou vitalitu.

Imunit Hlíva ústřičná 800 mg

Způsob hodnocení

Přestože můj syn pravidelně přináší ze školy různé infekční nemoci, já zůstala během testovacího období zdravá. Zaznamenala jsem značné zlepšení odolnosti proti běžným nemocem, jako je chřipka a nachlazení, i výrazný příliv energie. Cítila jsem se dobře nejen fyzicky, ale také psychicky.

V jednom případě, kdy jsem začala cítit mírné pálení v krku, což obvykle předznamenává rozvoj plnohodnotné virové infekce, překvapivě k žádnému zhoršení nedošlo. Což byl výrazný rozdíl oproti mým předchozím zkušenostem, kdy by se stav dále zhoršoval.

Specifické změny v oblasti trávení nebo metabolismu nebyly příliš výrazné. A žádné trávicí problémy ani nepříjemnosti, které bych spojovala s užíváním doplňku, jsem nezaznamenala. Moje trávení bylo během celého testování pravidelné a bez problémů.

Během celého testovacího období jsem si nevšimla žádných negativních vedlejších účinků, které bych spojovala s užíváním doplňku. Hlívu Imunit jsem snášela velmi dobře a bez jakýchkoli problémů.

Imunit Hlíva ústřičná 800 mg

Porovnání s alternativami

Hledáte doplněk stravy na posílení imunity, ale nejste si stoprocentně jistí, který zvolit? Prohlédněte si také další varianty, které na trhu můžete najít. Následující doplňky jsou naší testované hlívě Imunit nejblíže. 

Terezia Hlíva ústřičná s rakytníkovým olejem 100+100 kapslí

Hlíva ústřičná s rakytníkovým olejem od značky Terezia je výborný doplněk stravy zaměřený na podporu celkové vitality a boj proti únavě. Podobně jako hlíva Imunit obsahuje olej z rakytníku řešetlákového, který je známý svými regeneračními a antioxidačními vlastnostmi. Ve složení ale nenajdete další klíčové složky jako echinaceu, nukleotidy a selen, které jsou zásadní pro podporu imunitního systému. A rovněž množství hlívy se liší. Imunit Hlíva ústřičná obsahuje 400 mg hlívy ústřičné v jedné tobolce, zatímco Terezia Hlíva ústřičná obsahuje pouze 300 mg hlívy ústřičné v jedné kapsli. Je tedy o něco slabší.

Balení je stejně velké, obsahuje 200 kapslí. Díky tomu je praktické pro dlouhodobé užívání. Produkt je vhodný pro širokou škálu uživatelů včetně celiaků, těhotných a kojících žen.

Imunit Hlíva ústřičná 70 tobolek

Pokud vás zaujala Imunit Hlíva ústřičná 800 mg s rakytníkem a echinaceou, ale chtěli byste pro začátek vyzkoušet jen její základní verzi, vyzkoušejte Imunit hlívu ústřičnou bez dalších přidaných složek. Tento doplněk stravy obsahuje na rozdíl od námi testované hlívy pouze kombinaci hlívy ústřičné a selenu. V jedné tobolce se nachází 300 mg hlívy. Je tedy slabší. A rovněž tobolek je mnohem méně, konkrétně 70. Balení vám tak vydrží zhruba měsíc.

MycoMedica Hlíva 90 kapslí

Hlíva MycoMedica představuje doplněk stravy s 500 mg čistého extraktu hlívy ústřičné na jednu kapsli, kde je důraz kladen na vysoký obsah polysacharidů (30 %), včetně beta-glukanů. Produkt je tak výsledkem pečlivého výběru surovin a pokročilého procesu extrakce, navíc je testován na čistotu a bezpečnost.

Dále mne velmi zaujalo, že značka MycoMedica klade velký důraz na tradiční čínskou medicínu a podporu Wei Qi (obranné energie) a střední harmonii, což naznačuje holistický přístup k podpoře zdraví. Pokud bych tak měla sáhnout po jiném doplňku stravy s hlívou ústřičnou, pravděpodobně by zvítězil tento.

Minusem je menší množství tobolek, kterých je v balení pouze 90, a absence dalších aktivních složek, jako je rakytníkový olej nebo echinacea.

Hodnocení uživatelů

Imunit Hlívu ústřičnou 800 mg s rakytníkovým olejem a echinaceou si zdaleka nepochvaluji jen já. Na Heurece dosahuje průměrného hodnocení 94 %, na Zboží.cz 95 % a na Alze má krásných 5 hvězdiček z pěti.

Uživatelé si na doplňku stravy Imunit Hlíva ústřičná 800 mg s rakytníkovým olejem a echinaceou nejčastěji pochvalují:

  • Kombinaci s jinými látkami
  • Dostatečné posílení imunity
  • Velký příval energie
  • Přijatelnou cenu

Co uživatelům na doplňku stravy Imunit Hlíva ústřičná 800 mg s rakytníkovým olejem a echinaceou vadí:

  • Uváděný obsah hlívy ústřičné 800 mg, ve skutečnosti obsahuje jedna kapsle jen 400 mg

A co zákazníci o doplňku stravy Imunit Hlíva ústřičná 800 mg s rakytníkovým olejem a echinaceou říkají?

„Opravdu pomáhá, užívám pravidelně každý rok říjen až duben, nemoci se mi vyhýbají obloukem.“ (Heureka.cz)

„Používáme už druhý rok, dávám to i šestileté dceři a loni konečně tolik nemarodila, možná z toho vyrostla, jak nám slibovala paní doktorka, nebo pomohlo tohle. Dceři jsme pořídili i domácí solnou, tak to asi taky trochu přispívá. Imunit užívá i manžel, který bývá přes zimu často nemocný, většinou má antibiotika 3 - 5x za zimu a loni byl nemocný jen jednou, takže super.“ (Heureka.cz)

„Na tento přípravek nedám dopustit. Také jsem si začala brát kvůli častému výskytu oparu a od doby mám pokoj a když opar náhodou vyskočí, tak velký jako špendlíková hlavička. Je výborná na posílení imunity. Jednoznačně doporučuji!“ (Pilulka.cz)

„Rozhodla jsem se pro tento produkt, protože je přírodního původu. Připadá mi velice výhodná a prospěšná tato kombinace. Po měsíci užívání mě dokonce přestaly bolet klouby a cítím se skvěle.“ (Zboží.cz)

Časté dotazy

Ať už hledáte doplněk stravy na posílení imunity pro sebe nebo byste rádi našli něco, co udrží vaše děti ve škole déle než týden, určitě máte spoustu otázek. Proto přinášíme odpovědi na ty nejčastější.

Mohu Imunit Hlívu ústřičnou 800 mg s rakytníkovým olejem a echinaceou kombinovat s jinými doplňky stravy nebo léky?

Imunit Hlíva ústřičná 800 mg s rakytníkovým olejem a echinaceou může teoreticky interagovat s některými léky nebo jinými doplňky stravy, zejména s těmi, které ovlivňují imunitní systém. Echinacea například může ovlivňovat účinnost imunosupresiv a dalších léků ovlivňujících imunitní systém. Před kombinováním tohoto doplňku s jakýmikoli léky nebo jinými doplňky stravy se proto vždy poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Existují nějaká zdravotní omezení nebo kontraindikace pro užívání tohoto doplňku?

Lidé s autoimunitními onemocněními by měli být při užívání produktů obsahujících echinaceu opatrní, jelikož echinacea může teoreticky stimulovat imunitní systém a potenciálně zhoršit autoimunitní stav. Těhotné a kojící ženy by měly užívání tohoto doplňku stravy konzultovat s lékařem. Dále je důležité brát v úvahu individuální alergie na kteroukoliv složku produktu.

Jak dlouho trvá, než uvidím výsledky po užívání Imunit Hlívy ústřičné?

Doba, za kterou budete moci pozorovat výsledky, se může výrazně lišit v závislosti na individuálních faktorech, jako je celkový zdravotní stav, životní styl a strava. Někteří uživatelé mohou pozorovat zlepšení v rámci několika týdnů, zatímco u jiných to může trvat déle. Důležité je dodržovat doporučené dávkování a vést zdravý životní styl.

Je tento doplněk vhodný pro vegetariány/vegany?

Tento konkrétní produkt obsahuje želatinu, která je živočišného původu, a proto není vhodná pro vegany ani pro některé vegetariány.

Závěrečné hodnocení

Hlíva ústřičná je známá pro své mnohostranné zdravotní přínosy. Posiluje imunitní systém, příznivě ovlivňuje a reguluje krevní tlak, pomáhá při poruchách krevního oběhu, napomáhá lepšímu zvládání stresových situací, má hojivý vliv na akné, bradavice a molusky, pomáhá při poruchách látkové přeměny tuků a cukrů a udržuje zdravé klouby a šlachy. Na základě těchto informací jsem se rozhodla ji vyzkoušet ve formě doplňku stravy Imunit Hlíva ústřičná. A protože jsem byla často nemocná, sáhla jsem po tom s rakytníkovým olejem a echinaceou.

Během testování jsem zaznamenala zlepšení imunity i značný rozdíl ve své energetické úrovni a celkové pohodě. Předtím jsem se často cítila unavená a bez energie, to se ale podstatně zlepšilo. Na základě toho hodnotím tento doplněk stravy velmi kladně a určitě po něm sáhnu příští podzim znovu.

Upozornění: Tato recenze je založena na mých osobních zkušenostech s užíváním tohoto produktu. Nejedná se o lékařské doporučení. Užívání jakýchkoli doplňků stravy doporučuji konzultovat s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.

Autor článku

Dáša Veverková

Dáša Veverková

Šéfredaktor & Obsahový specialista

„Jsem Dáša – naivní snílek, který věří, že smyslem lidského života je pomáhat druhým. Vystudovala jsem obchodní akademii se zaměřením na právní činnost a několik let se pohybovala v sektoru služeb, díky tomu znám velmi dobře práva zákazníků i povinnosti prodejců. Od roku 2016 se věnuji online marketingu, konkrétně obsahové strategii a testování produktů. Mým cílem je publikovat články založené na vědeckých poznatcích, nezávislém průzkumu trhu a osobních zkušenostech.“