Nejlepší recepty na vaječný koňak: Klasické i moderní

Publikace: 09.12.2022

Vaječný likér či lidově vaječňák lidé buď milují, nebo nenávidí. Ať k němu máte jakýkoliv vztah, vaječný koňak je neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Sladký nápoj, který zahřeje nejen uvnitř, ale i na tváři, si můžete připravit doma. Jaký recept na vaječný likér zvolíte tento rok?

Co je vaječný likér?

Co je to vůbec vaječný likér? Jedná se o tradiční vánoční nápoj, který se vyrábí z mléka, smetany, cukru, koření, alkoholu a (samozřejmě) vajec. Nejlepší vaječný likér se podává dobře ochucený, vychlazený a s krémovou pěnou.

Historie tohoto nápoje sahá až do středověké Británie, kdy byl drinkem pro bohatší vrstvu obyvatel (všechny ingredience by si běžný člověk nemohl dovolit). Postupně se dostal do zbytku Evropy i do Ameriky.

Původně tedy nesloužil jako vánoční nápoj. Jak se z něj stal jeden ze symbolů Vánoc? V 18. století nabral na popularitě v koloniích Severní Ameriky. Jelikož svou chutí a vůní evokoval svátky, lidé jej začali podávat během Vánoc.

Tím historické okénko zavřeme a podíváme se do současnosti, kdy všechny národy připravují vaječný likér obdobně. Jediný rozdíl tkví ve zvoleném alkoholu; některé země dávají přednost whisky, jiné bourbonu, brandy nebo rumu.

Vaječný likér je možné připravit podle tradičního receptu, nebo popustit uzdu fantazii a přidat nové koření, aroma nebo různé byliny. Pokud nejste fanouškem obvyklého vaječného likéru, mohou vás zaujmout teplé verze nápoje, nealkoholické koňaky či ty, k jejichž vytvoření nemusíte využít ani jedno vejce.

Kdy dělat vaječný likér?

Nejlepší vaječný likér je takový, který má dostatek času na uležení a vychlazení. Proto je vhodné vaječný likér připravovat s dostatečným předstihem, alespoň jeden den dopředu.

Nemáte-li dostatek času na přípravu, přidejte do likéru několik kostek ledu. Méně výraznou chuť můžete doladit strouhaným muškátovým oříškem, vanilkou či skořicí.

Jaký recept na vaječný koňak zvolit?

Recepty na vaječný likér jsou různé – tradiční, bez alkoholu a vajec, ze salka či pro děti. Aby si mohl vybrat opravdu každý, vybrali jsme pro vás jednoduché a rychlé recepty.

Co budete potřeba pro základní výrobu domácího vaječného koňaku?

  • mléko (nebo smetana)
  • cukr
  • alkohol (rum, whisky, brandy, vodka atd.)
  • vejce
  • koření (muškátový oříšek, vanilkový extrakt atd.)

Domácí vaječný koňak

Při čtení článku vás pravděpodobně hned napadlo, jak připravit domácí vaječný likér. Jeho výroba je snadná a zvládne ji každý. Stačit vám k tomu bude ruční šlehač nebo mixér, zásoba vajec a kvalitní alkohol. Připravený vaječný likér můžete podávat okamžitě s trochou ledu, nebo po hodině chlazení. 

Tento krémový, akorát sladký a alkoholový koňak se výborně hodí k vánočnímu stromečku nebo na večírek s přáteli.

Ingredience:

  • 6 velkých vajec
  • ½ cukru (předem ho rozdělte na dvě čtvrtiny)
  • 1 hrnek alkoholu
  • 2 hrnky plnotučného mléka
  • 1 hrnek smetany
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • ½ muškátového oříšku
  • 1 špetka soli

Postup:

  1. Nejprve vyšlehejte žloutky. Poté pomalu přidejte ¼ šálku cukru a opět vyšlehejte. Následně přidejte vanilkový extrakt, muškátový oříšek a špetku soli a vše pořádně promíchejte, dokud nevznikne hustá a světle žlutá hmota.
  2. Zašlehejte alkohol, mléko a smetanu.
  3. Misku přikryjte fólií a ponechte v lednici vychladit.
  4. Než se hmota vychladí, vyšlehejte si zbylé bílky, dokud nevznikne tuhý sníh.
  5. Postupně do sněhu zašlehejte zbývající ¼ hrnku cukru a vyšlehejte.
  6. Do vychlazené žloutkové směsi přidejte bílky a jemně je vmíchejte.
  7. Vaječný likér můžete podávat po vychlazení či okamžitě s kostkami ledu. Jako ozdobu je možné použít muškátový oříšek.

Recept je vhodný pro 6 šálků. Pokud pozvete na návštěvu milovníky vaječného koňaku, bude lepší připravit nápoj z větší dávky.

Domácí vaječný koňak
zdroj Pinterest

Vaječný likér pro děti

Tradiční vaječný likér není vhodný pro děti kvůli syrovým vejcím a alkoholu, jenž je pro dětský organismus škodlivý. Nealkoholickou verzi vaječného koňaku můžete svým dětem nabídnout bez obav. Pokud vám přece jen bude chybět trochu alkoholu, můžete jej dolít do svého hrnku.

Ingredience:

  • 2 žloutky
  • 4 hrnky plnotučného mléka
  • ¼ šálku smetany
  • ½ šálku cukru
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • ½ lžičky muškátového oříšku

Postup:

  1. Smíchejte 2 žloutky, cukr a sůl ve větší pánvi. Hmotu vyšlehejte, dokud se všechny suroviny nespojí.
  2. Přilejte mléko pomalým, stálým proudem, dokud se úplně nezapracuje do hmoty.
  3. Pánev postavte na sporák a zapněte ho na nižší teplotu. Směs neustále míchejte, dokud nezhoustne. Směs bude houstnout zhruba 35 minut.
  4. Zhoustlou směs sceďte přes jemné sítko do velké mísy.
  5. Přidejte vanilkový extrakt a muškátový oříšek. Dobře suroviny zamíchejte, aby se spojily.
  6. Směs nalijte do připravené nádoby, kterou bude možné uzavřít, a nechte odležet minimálně 4 hodiny. Pro lepší chuť můžete vaječný likér nechat uležet až 3 dny.
  7. Před servírováním do směsi zašlehejte vyšlehanou smetanu. Takto připravený vaječný likér můžete podávat s trochou muškátového oříšku či kakaa.

Přestože se může zdát příprava vaječného likéru pro děti jako pomalá a zdlouhavá, výsledek vás přesvědčí o opaku. Navíc si vždy k ruce můžete zavolat své malé pomocníky.

Vaječný likér pro děti
zdroj Pinterest

Vaječný likér bez vajec

Ani vegani se nemusí o Vánocích omezovat. Je možné připravit vaječný koňak bez vajec? Ano! Jeho příprava je jednodušší než tradiční domácí recept. Stačí trocha tofu a sojového mléka.

Ingredience:

  • 670 g tofu
  • 2 hrnky sojového mléka
  • ⅔ šálku cukru
  • špetka soli
  • 1 hrnek studené vody
  • 1 hrnek rumu nebo brandy
  • 4 lžičky vanilkového extraktu (nešetřete s ním!)
  • 20 kostek ledu
  • strouhaný muškátový oříšek

Postup:

  1. Tofu osušte utěrkou. Poté ho rozdrobte a vložte do mixéru. Přilejte sojové mléko s cukrem a solí. Vše rozmixujte, dokud vám nevznikne velmi hladká směs.
  2. Směs vlijte do mísy a zašlehejte do ní vodu, alkohol a vanilkový extrakt.
  3. Mísu zakryjte a nechte odležet v chladu alespoň 1 hodinu nebo do doby podávání.
  4. Poté směs rozmixujte v mixéru s 20 kostkami ledu, dokud zcela nezpění. Jestli nemáte dostatečně velký mixér, rozdělte směs na polovinu.
  5. Vzniklý vaječný likér bez vajec nalijte do hrnků či skleniček a posypte muškátovým oříškem. Přidat můžete i tyčinku skořice, díky čemuž nápoj dostane trochu chuti navíc.

Příprava vaječného koňaku bez vajec je snadná. Svou chutí překvapí i ty největší odpůrce tofu.

Vaječný likér bez vajec
zdroj Pinterest

Rumový vaječný koňak

V Česku se při výrobě vaječného likéru obvykle sahá po rumu. Tento recept je určen především milovníkům rumu, kteří se nebojí experimentovat s variacemi chutí.

Ingredience: 

  • 0,7 l rumu
  • 0,7 l červeného vína
  • 0,7 l sirupu
  • 1 větší vejce
  • strouhaný muškátový oříšek, kakao, káva či skořice na ozdobu

Postup:

  1. V koktejlovém šejkru smíchejte rum, červené víno, sirup a vejce.
  2. Protřepejte (bez ledu), dokud se všechny ingredience nespojí.
  3. K vzniklé směsi přidejte led a znovu protřepejte.
  4. Do malé skleničky na víno přeceďte vaječný likér, ozdobte a rovnou můžete servírovat. Jestli chcete dosáhnout lepší chuti, nechte šejkr s likérem alespoň hodinu odležet v lednici. 

Tento vaječný likér bude silnější než běžný nápoj. Vyrovná se dvěma skleničkám vína. Pokud nemáte po ruce rum, vyzkoušet můžete brandy nebo whisky. 

Rumový vaječný koňak
zdroj: Pinterest

Pravý vaječný koňak

Pravý vaječný koňak je nejlepší připravit pár dnů před Vánocemi, aby se mohl dostatečně rozležet. Čím lepší alkohol zvolíte, tím lepšího výsledku dosáhnete.

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany
  • 300 ml rumu
  • 25 g cukru
  • 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
  • vanilkový extrakt

Postup:

  1. Vyšlehejte žloutky s cukrem, dokud nevznikne pěna. Poté přidejte mléko, smetanu, kondenzované mléko a vanilkový extrakt.
  2. Směs přelejte do hrnce a pomalu za stálého míchání přiveďte k varu, dokud směs nezačne houstnout (jako pudink).
  3. Směs nechte vychladnout.
  4. Po vychladnutí přilejte rum a dobře promíchejte.
  5. Vzniklý vaječný likér nalijte do připravených lahví a nechte vychladit.

Pravý vaječný likér nechte odležet pár dnů v lednici nebo v chladné místnosti bez slunečního svitu.

Pravý vaječný koňak
zdroj: Pinterest

Eierlikör

Navštívili jste německý vánoční trh a ochutnali tradiční Eierlikör? Pro další lahev nemusíte jet za hranice, tento báječný likér si můžete připravit u sebe doma. Jestli si německý vaječný koňak chcete vychutnat o Vánocích, započněte přípravu s předstihem.

Ingredience:

  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek smetany
  • ¾ hrnku cukru
  • 5 žloutků
  • ½ hrnku vodky
  • ½ hrnku brandy
  • 1 vanilkový lusk 

Postup:

  1. Zahřejte mléko, smetanu, cukr a vanilkový lusk na střední teplotu.
  2. Ve vedlejší míse ušlehejte žloutky. Postupně přidejte několik lžic horkého mléka.
  3. Za stálého míchání přidejte postupně žloutky do mléka.
  4. Směs opět míchejte na střední teplotu 5 až 10 minut.
  5. Poté odstavte z tepla a nechte vychladnout.
  6. Po vychladnutí přidejte oba typy alkoholů a dobře promíchejte.
  7. Směs přes sítko nalijte do nádoby. Nechte v lednici odpočinout alespoň jednu noc.

Čím delší dobu Eierlikör necháte odpočinout, tím lepší chuť bude mít. Před podáváním jej můžete ozdobit podle vlastní fantazie a chuti.

Eierlikör
zdroj Pinterest

Vaječný likér ze Salka

Vaječňák ze Salka představuje luxusní vaječný likér, který je příjemně sladký. Dobře připravený nápoj bude mít hustou a nadýchanou pěnu, které nikdo neodolá.

Ingredience:

  • 6 žloutků
  • 1 plechovka Salka
  • ½ litru alkoholu (nejlépe kvalitní rum)
  • 1 smetana
  • muškátový lusk nebo skořice jako ozdoba

Postup:

  1. Ve vyšší míse vyšlehejte smetanu, žloutky a Salko. Postupně přimíchejte rum (je lepší začít s menším množstvím a postupně přidávat).
  2. Připravený vaječný koňak nechte odležet alespoň hodinu v lednici.
  3. Před podáváním protřepejte a ozdobte.

Vaječný likér ze Salka je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu. Při dalších pokusech můžete nápoj vylepšit kořením, vanilkou či tonka fazolí.

Vaječný likér ze Salka
zdroj: Pinterest

Jak skladovat vaječný likér?

Vaječný likér je nejlepší skladovat ve znovu uzavíratelných nádobách – tím máme na mysli karafy nebo skleněné lahve, které mají víčko. Ty je možné uzavřít, umýt a připravit na další použití. Pokud se chystáte váš domácí vaječný likér darovat, ozdobte lahev vkusnou samolepkou, větvičkou ze stromečku a červenou mašlí.

Vaječný koňak vždy uchovávejte v lednici nebo v chladné místnosti bez slunečního svitu. Jestli jej budete podávat na večírku a nechcete, aby se zkazil, do mísy přidejte několik kostek s ledem. Díky tomu bude příjemně vychlazený.

Jak dlouho vydrží vaječný likér?

Vaječný likér při správném skladování vydrží až jeden měsíc, a to díky alkoholu, který zakonzervuje celý nápoj. Důležité je koňak umístit do lednice nebo na velmi chladné místo. Pokud však připravujete vaječný likér bez alkoholu, vydrží pouze 4 dny.

Autor článku

Kristýna Kršňáková

Kristýna Kršňáková

Redaktor

„Jmenuji se Kristýna a vystudovala jsem obor Elektronická kultura a sémiotika na fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze. Hledání informací a psaní článků je pro mě tedy hračka. Nejvíce mě baví testování a srovnávání produktů, protože tak mohu pomoci lidem, kteří chtějí investovat své peníze do kvalitního zboží. Dokážu pokrýt velké množství oblastí, mou opravdovou vášní je však kosmetika, nábytek a potřeby pro mazlíčky.“