Co udělat s přebytky ze zahrady? Zkuste jednoduché zavařování v troubě

Publikace: 12.08.2021

Konec léta a začátek podzimu jsou tradičně obdobím zpracovávání zeleniny a ovoce ze zahrady. Zavařování se ale nemusí týkat pouze léta a ovoce, zavařovat můžete klidně celoročně – třeba maso, houby, paštiky nebo přesnídávky. Že je to složité? Vůbec ne! Ukážeme vám, jak na jednoduché zavařování v troubě, které zvládne úplně každý.

Co lze zavařovat a jaké jsou výhody a nevýhody zavařování v troubě

Kromě klasiky, jakou je zavařování okurek a ovoce, můžete v troubě zavařovat naprosto cokoliv. Maminky si mohou do zásoby nachystat zdravé přesnídávky a džemy bez chemikálií, milovníci masa si udělají domácí paštiky či rillettes a příznivci italské kuchyně se zásobí rajčaty na zimu. Zavařovat můžete také hotové omáčky, které se budou hodit v okamžiku, kdy není čas vařit. Zavařování je zkrátka skvělý způsob uchování potravin, který se hodí pro každého. Nemusíte na něj mít ani žádné speciální vybavení, vše zvládnete pouze s vaší troubou. A jaké má zavařování v troubě výhody a nevýhody?

Klady

  • zavařování bez investice do speciálních hrnců
  • úspora času
  • pohodlnější postup

Zápory

  • hůře odhadnutelný čas zavařování
  • gumičky a víčka horkem trpí
  • nemusí se chytnout všechny sklenice

Jak se liší zavařování v horkovzdušné, elektrické a plynové troubě

Máme pro vás dobrou zprávu! Pro zavařování v troubě se dá využít trouba plynová, elektrická i horkovzdušná. Postup se nijak neliší, rozdílné bude pouze nastavení teploty a doba zavařování. Ta se bude lišit nejen dle typu trouby, ale také dle náplně a velikosti sklenic. Nejste-li si dobou zavařování jistí, zkuste nejdříve jednu sklenici a podle ní pak zavařujte ostatní.

Sklenice na zavařování nezapomeňte pečlivě připravit

Hlavním účelem zavařování je prodloužení trvanlivosti potravin. Abyste kýženého efektu dosáhli a jídlo se vám nezkazilo, je před samotným zavařováním nutné provést sterilizaci sklenic. Jak na to?

  • Zvolte šroubovací sklenice, které se v troubě tolik neničí.
  • Ujistěte se, že víčka jsou čistá, dobře těsní a nejsou deformovaná.
  • Sklenice umyjte a vypláchněte horkou vodou.
  • Do hlubokého plechu nalijte 2 až 3 cm vody.
  • Na plech naskládejte sklenice a víčka.
  • Sterilizujte v troubě rozehřáté na 100 °C po dobu 10 až 15 minut.

Zavařování v troubě krok za krokem

Sklenice máte připravené a nyní se můžete pustit do samotného zavařování: 

  • Čisté sterilované sklenice naplňte zhruba 1–2 cm pod okraj a dobře uzavřete.
  • Do hlubokého plechu nalijte 2 až 3 cm vody.
  • Sklenice naskládejte na plech tak, aby se nedotýkaly okraje plechu ani sebe navzájem.
  • Navrch sklenic můžete položit vrstvu vlhkých novin, zabráníte tak přehřívání sklenic.
  • Vložte do vyhřáte trouby. U horkovzdušné trouby nastavte teplotu 200 až 220 °C a sterilujte po dobu 5 až 8 minut u menších sklenic a 10 až 13 minut u větších sklenic – v případě měkkých druhů ovoce a zeleniny. Ty tvrdší je třeba zavařovat déle. Elektrická trouba se nastavuje na 95 až 100 °C, plynová na stupeň 1. Pokud se chystáte na zavařování syrového masa v troubě, počítejte s časem 2 až 3 hodiny.
  • Po ukončení zavařování vypněte troubu a sklenice v ní nechte dalších 30 minut.
  • Poté sklenice vytáhněte, postavte na víčko, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte vychladnout.
  • Během chladnutí byste měli slyšet „lupnutí“, které značí, že je víčko správně přichycené.
  • Úspěšnost zavařování v troubě zjistíte také poklepáním: dokonale těsná víčka vydávají jasný zvuk, ta špatně chycená zní dutě.
Unsplash

Vychytávky, které se budou hodit při zavařování

I když si pro zavařování v troubě nemusíte pořizovat žádné nákladné vybavení, je zde pár vychytávek, které se vám určitě budou hodit.

Zavařovací sklenice

Zavařovat můžete klidně do použitých sklenic od majonézy. Nebo si můžete udělat radost a zavařovat do krásných stylových sklenic Kilner, které jsou vhodné i na servírování.

Homago

Vosková víčka

Pomáhají uchovávat zavařeniny po otevření déle čerstvé, zabraňují osychání potravin a plísním.

Homago

Kleště na zavařovací sklenice

Při manipulaci s horkými sklenicemi může snadno dojít k nehodám. A snadné je jim také předejít  – pořízením kleští na sklenice.

Homago

Zavařovací hlava

Před zavařováním je nutné víčka dobře utáhnout. K tomu vám poslouží zavařovací hlava, s jejíž pomocí bude utahování jednodušší.

Homago

Praktické štítky na sklenice

Kdo si po půl roce pamatuje, která marmeláda je třešňová a která jahodová? Opatřete vaše sklenice štítky a usnadněte si pátrání.

Homago

Nástavec na zavařování v hrnci

Máte opravdu malou kuchyni bez trouby a přesto byste si rádi zavařili alespoň něco? S nástavcem Tescoma zvládnete zavařování v obyčejném nerezovém hrnci.

Homago

Otvírák na víčka

Dejte sbohem násilnému dobývání zavařenin, po kterém vám zůstávají zlomené nože a zkroucené lžičky. Otvírák na sklenice snadno otevře vaše zavařeniny a navíc neničí víčka.

Homago

Autor článku

Lenka Gazdová

Lenka Gazdová

Redaktor

„Jsem Lenka, vystudovaný knihkupec, později designér v kuchyňském studiu a nyní průvodce a copywriter na volné noze. Veškeré profese, kterým jsem se věnovala nebo stále věnuji, odráží mé hlavní zájmy, jimiž jsou cestování, čtení, psaní a bytový design. Kromě nich také kočky, vaření, jóga, tvorba videí nebo péče o zahradu. Ze svých profesí a zálib čerpám zkušenosti pro psaní článků, které dnes pomáhají statisícům lidí.“