Pak Choi: Zelenina, která by neměla chybět ve vašem jídelníčku

Anna Bárta Dimitrova
Publikace: 31.01.2023

Tak trochu salát, tak trochu špenát či zelí, které možná znáte z asijské kuchyně. Má jemnou chuť, měkkou texturu a nejčastěji se používá v salátech, polévkách a smažených jídlech. Překvapí vás nejen svou chutí, ale i nutričními hodnotami. Pojďte se dozvědět víc.

Co je Pak Choi

Pak Choi, Bok Choi, Pak Čoj neboli čínské hořčičné zelí je blízký příbuzný klasického středoevropského zelí, ale i brokolice nebo třeba ředkve. Tedy velké překvapení pro ty, co si mysleli, že je to salát.  

Mateřskou zemí této zeleniny je Čína, kde má svou tradici již od 5. století našeho letopočtu. Odtud se Pak Choi rozšířil po celé východní a jihovýchodní Asii. V tradiční kuchyni se používá v polévkách nebo jako příloha v podobě osvěžujícího salátu.

Dlouhé a pevné stonky jsou nasládlé a chutí opravdu připomínají zelí nebo špenát. Mladé kousky, často nazývané Baby Pak Choi, jsou vyhledávané zejména milovníky salátů a čerstvé křupavé zeleniny. Jsou totiž jedlé i za syrova, zatímco vzrostlejší rostliny je třeba krátce povařit. 

zdroj: MetsikGarden / Pixabay

Blahodárný vliv na zdraví

Pak Choi má pozitivní vliv na zdraví, protože obsahuje celou řadu živin a látek, které působí jako prevence proti výskytu různých onemocnění.

Jedná se o zeleninu bohatou na vitamín C, vitamíny skupiny B a vlákninu, která podporuje trávení a udržuje zdravou hladinu cukru v krvi. Má velmi málo kalorií a vysoký obsah vody, je tedy vhodná při hubnutí. Největší kvalitou je ale velké množství minerálních látek, jako jsou draslík, hořčík, vápník, železo a sodík. 

Díky velkému množství draslíku, které sahá k 252 mg / 100 g Pak Choi přispívá ke správné funkci nervového systému a svalstva včetně srdce, čímž pomáhá upravovat krevní tlak. Je to důvod zařadit ho do jídelníčku? My si myslíme, že rozhodně. 

Jak pěstovat Pak Choi na vlastní zahradě

Pak Choi pochází z mírného podnebného pásu, neměl by tedy nastat sebemenší problém, pokud chcete pěstovat tuto zdravou a chutnou zeleninu na své zahradě. 

Výsev semen ve skleníku zahajujeme v dubnu až květnu. Semínka umístíme do hlíny cca 1 cm pod povrch. Ideálně na plochu o velikosti 30 × 50 cm. Přímý výsev do záhonu je pak možný během května a června. Semena klíčí při teplotě 15–22 °C, a to 10–15 dní.

Pak Choi má rád slunečné stanoviště, ale zvládne i polostín. Doporučujeme dobře propustnou půdu, substrát je třeba udržovat stále vlhký. Se zálivkou to však nepřehánějte. Pak Choi má mělké kořeny a „přívalová“ zálivka by mu mohla uškodit.

Rostlina vytváří nadzemní růžici s výrazně bílými řapíky a tmavě zelenými listy. Vysoká může být až 40 cm, sklízet se dá ale v jakémkoliv stádiu. 

Kde a jak vybrat kvalitní Pak Choi

Pak Choi seženete v jakémkoliv z běžných supermarketů. Pokud ovšem chcete nefalšovaný zážitek, vydejte se do specializovaného obchodu s vietnamskými specialitami, který najdete v každém větším městě. Kvalita zde bude podstatně vyšší, navíc zde najdete i ostatní autentické ingredience k vašemu budoucímu kulinářskému experimentu. 

Při výběru platí stejná pravidla jako při výběru jiné listové zeleniny. Barva by měla být zelená bez hnědých skvrn, řapíky bílé, hladké a tvrdé. Pokud na pultě obchodního domu narazíte na rostlinu se zvadlými listy a „gumovými“ řapíky, nebude se jednat o čerstvou rostlinu. Čerstvé čínské zelí vám vydrží v lednici i týden.

Jak připravit Pak Choi

Čínské zelí můžete jíst čerstvé pouze v případě, že se jedná o mladou rostlinu tzv. Baby Pak Choi. Taková rostlina je sladká, křupavá a perfektně se hodí do vietnamských salátů s mangem, ředkví a krevetami. 

Starší rostliny je třeba tepelně upravit. Lze je klasicky vařit ve vodě, restovat nebo napařovat, a to zhruba 3 minuty v případě, že se jedná o nakrájené kousky nebo menší hlávku. 

Pokud chcete připravit velké hlávky v celku, nastavte si na kuchyňské minutce 8 minut. Poté uvařené hlávky rychle vyjměte a vhoďte do studené vody. Tím zastavíte varný proces, který by vedl k tomu, že by se hlávka rozvařila.

Tip: Listy Pak Choi se vaří o něco rychleji než bílé řapíky. Říká-li tedy recept, že máte listy rozkrájet, můžete nakrájet zelené a bílé části zvlášť a ty zelené dát do hrnce nebo pánve až na konec. 

zdroj: RitaE / Pixabay

3 nejlepší recepty z Pak Choi

Na závěr trocha inspirace, jak využít tuto v našich končinách nezvyklou zeleninu. Byla by totiž škoda přijít o tak zdravé a chutné zpestření jídelníčku.

Grilované Pak Choi s pikantní zálivkou

Ingredience:

  • 2 hlávky Pak Choi
  • sezamový olej
  • sezam na dozdobení

Zálivka:

  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 polévková lžíce sójové nebo rybí omáčky
  • 2 najemno nasekané stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce vody
  • 1 lžička cukru nebo medu
  • šťáva z 1/2 limetky
  • chilli paprička

Zelí rozkrojíme napůl a na 2 minuty ponoříme do vroucí vody. Vytáhneme a ihned ponoříme do ledové vody, kde ho necháme zchladnout. Poté důkladně osušíme.

Hlávku umístíme na gril nebo grilovací pánev řeznou plochou dolů, jakmile začne zlátnout, otočíme a grilujeme z druhé strany. 

Příprava zálivky: 
Na oleji zlehka orestujeme zázvor a česnek. Zalijeme sójovou nebo rybí omáčkou, vmícháme cukr nebo med, chilli papričku a dochutíme limetkovou šťávou. Podáváme řeznou plochou nahoru, aby zálivka hezky zatekla. Navrch posypeme sezamem. 

Pak Choi polévka

Ingredience:

  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1–2 hlávky pak choi
  • 3 stroužky česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku miso pasty
  • 2 lžíce medu
  • hrst čerstvého koriandru
  • petržel nebo pažitku
  • sojovou omáčku
  • sůl a pepř

Hovězí vývar dáme vařit a zatím si připravíme Pak Choi. Oddělíme listy, vykrojíme košťál a listy nakrájíme na nudličky, řapíky na drobné kostky. Zázvor nakrájíme na plátky, česnek nasekáme najemno a koriandr spíše nahrubo. Veškeré suroviny (kromě listů) hodíme do vroucího vývaru. Listy přijdou až na závěr, protože jim stačí mnohem kratší doba vaření. 

Před podáváním osolíme, opepříme a dochutíme sójovou omáčkou, medem a ozdobíme pažitkou. Pokud budete chtít polévku sytější, můžete přidat rýžové nudle. 

Baby Pak Choi osvěžující salát

Ingredience:

  • Baby Pak Choi 3–4 ks
  • sterilovaná cizrna
  • chilli paprička
  • lžička olivového oleje
  • pepř
  • nastrouhaný parmazán

Cizrnu si důkladně propláchneme a krátce orestujeme s najemno nakrájenou chilli papričkou. Mladé hlávky Pak Choi nakrájíme a v salátové míse smícháme s cizrnou. Následně opepříme, zalijeme olivovým olejem a posypeme parmazánem. Podáváme s pečivem nebo jako přílohu. 

Autor článku