Nejlepší hnízdečka pro miminka: Recenze & Jak vybrat

Publikace: 24.04.2024

Hnízdečka pro miminka jsou čím dál oblíbenější. Jsou totiž měkká, pohodlná, praktická a poskytují miminkům příjemně útulné prostředí, které jim připomíná pobyt v maminčině bříšku a uklidňuje je. Jedná se ale o poměrně novou vychytávku, o které mnozí rodiče možná ani neslyšeli. Proto jsme pro vás připravili tento článek – dozvíte se v něm, jak vybrat hnízdečko pro miminko i která hnízda jsou podle nás ta vůbec nejlepší. 

Nejlepší hnízdečka pro miminko: testování a recenze

Hledáte hnízdečko a nevíte si rady s výběrem? Našli jsme pro vás ta nejlepší hnízdečka pro miminka, se kterými rozhodně neuděláte chybu. Do našeho žebříčku se dostaly jen kousky vyrobené z kvalitního materiálu, které budou pro vaše miminko příjemné a bezpečné zároveň. Hleděli jsme samozřejmě také na celkovou konstrukci, design a praktické doplňky a vychytávky. 

Recenze Belisima Hnízdečko s peřinkou Minky Sweet Baby

Z produktů Belisima Minky si vybere skutečně každý. Hned na první pohled nás totiž zaujaly opravdu širokým výběrem barevných variant, ať už v typicky klučičích, holčičích, nebo neutrálních barvách. S vnitřními rozměry přibližně 35 × 59 centimetrů je hnízdečko vhodné pro ta nejmenší miminka, tedy od narození do 6 měsíců. 

Vnitřek hnízdečka je vyrobený z bavlny, zatímco výplň tvoří polyester a zvenku hnízdečko lemuje minky. Z měkkého minky jsou pak vyrobené i další prvky, které jsou součástí hnízdečka. To je totiž dodáváno společně s peřinkou a stabilizačním polštářem, který miminku pomáhá udržet hlavu v požadované poloze. Hnízdečko má otevřené konce, které je ale možné pevně zavázat, pokud s miminkem nepotřebujete manipulovat.

Belisima Hnízdečko s peřinkou pro miminko Minky Sweet Baby
Vítěz srovnání: Hnízdečko s peřinkou a stabilizačním polštářem

Belisima Hnízdečko s peřinkou pro miminko Minky Sweet Baby

Vyprodáno

Klady

  • velmi měkký materiál
  • výběr z několika barevných variant
  • peřinka a stabilizační polštářek součástí balení

Zápory

  • nenašli jsme

Recenze Hnízdo pro miminko Scarlett

Pokud hledáte kvalitní, příjemné hnízdečko za velmi přijatelnou cenu, zastavte se u tohoto modelu od značky Scarlett. Má obdélníkový tvar, přičemž vnější části, které přicházejí do kontaktu s dětskou pokožkou, jsou vyrobené ze 100% bavlny. Můžete se tak spolehnout na to, že miminku poskytne maximální pohodlí a měkký, příjemný pocit. Výplň tvoří duté polyesterové vlákno.

Hnízdečko má otevřené konce. Můžete ho tak úplně rozevřít, pokud potřebujete miminko například přebalit nebo chcete hnízdečko umístit do kočárku. Stejně snadno ho pak pomocí šňůrek, které zdobí dva bavlněné trojúhelníčky na koncích, zase uzavřete a utáhnete. Hnízdečko je podle výrobce určené pro miminka od narození do 6 měsíců, ale s (vnějšími) rozměry 48 × 80 centimetrů v něm takto malá miminka mohou postrádat příjemně těsný pocit.

Vítěz srovnání: Pro nenáročné

Hnízdo pro miminko Scarlett Hvězdička

Zjistit cenu

Klady

  • cenově dostupné
  • příjemný materiál
  • možnost rozevřít nebo utáhnout konce

Zápory

  • je vhodnější pro starší miminka, než uvádí výrobce

Recenze New Baby hnízdečko s polštářkem a peřinkou

Jestliže si u miminkovské výbavy potrpíte na povedený design, pak vás toto hnízdečko od značky New Baby jednoznačně zaujme. Seženete ho hned v několika barevných provedeních, přičemž každé z nich doprovází povedený vzorek se zvířátky, květinami a nejrůznějšími tvary. Hnízdečko je vyrobené z kombinace bavlny na jedné straně a minky na druhé. Sami se můžete rozhodnout, která tkanina bude na vnější a která na vnitřní straně – hnízdečko je totiž oboustranné. Výplň tvoří hypoalergenní vlákno

Příjemným bonusem je peřinka a polštářek, které jsou součástí balení. Určitě vás nepřekvapí, že k celému hnízdečku barvou a vzorem dokonale ladí. Hnízdečko má otevřené konce, které můžete pomocí šňůrek utáhnout i povolit, jak potřebujete. S vnitřními rozměry 35 × 59 centimetrů může být hnízdečko pro úplné novorozence trochu široké, ale to záleží na preferencích vašeho miminka.

Vítěz srovnání: Nejlepší hnízdečko z minky

New Baby Luxusní hnízdečko s polštářkem a peřinkou z Minky

Zjistit cenu

Klady

  • velmi povedený design
  • peřinka součástí balení
  • oboustranné
  • výběr z různých barevných provedení

Zápory

  • přiložený polštářek je u malých miminek spíše dekorativní záležitostí

Recenze Hnízdečko Sensillo Velvet

Milovníky decentních vzorů zaujme hnízdečko pro miminka Sensillo Velvet. Zábrany hnízdečka jsou vyrobené ze 100% bavlny, která je pro miminko velice příjemná a hebká na dotek. Po okrajích jsou zdobené velmi elegantními volánky. Výplň tvoří antialergenní polyester, který hnízdečku dodává měkkost. Jádro hnízdečka představuje odnímatelná matrace, kterou můžete otáčet podle toho, který materiál vašeho miminko preferuje. Jednu stranu totiž tvoří 100% bavlna, zatímco ta druhá je potažena polyesterem, který matraci dodává sametově hebký pocit. 

Konce hnízdečka jsou otevřené a pomocí šňůrek je můžete jednoduše utáhnout, jak potřebujete. Potěšilo nás i designové zpracování šňůrek, které na koncích zdobí srdíčka se stejným designem, jako má zbytek hnízdečka, stejně jako už zmíněný široký výběr z několika moc hezkých designů.

Vítěz srovnání: Vítěz testu

Hnízdečko Sensillo Velvet Pivoňky

Zjistit cenu

Klady

  • příjemný materiál
  • odnímatelná oboustranná matrace
  • povedený, decentní design

Zápory

  • nenašli jsme

Recenze Hnízdečko Albero Mio Boho

Hnízdečko Boho od značky Albero Mio nás velmi příjemně překvapilo svými kvalitními materiály. Je vyrobené z bavlněného saténu, který je na omak přesně takový, jak zní: neuvěřitelně příjemný. Kromě toho nevadí ani alergikům a výborně udržuje teplo, takže miminku nebude v hnízdečku zima. Základ hnízdečka tvoří vyjímatelná matrace z polyuretanové pěny, kterou lze poměrně snadno omývat bez nutnosti prát celé hnízdečko. 

Materiály si dokonce vysloužily certifikaci Oeko-Tex, která je zárukou zdravotní nezávadnosti, a potisk látky je ekologický a zcela bezpečný i pro novorozence. Konce hnízdečka jsou otevřené a umožňují vám stáhnout je pomocí šňůrky, jak je potřeba. Uzel ze šňůrek je pak možné ještě přiklopit látkovou chlopní, která brání nožičkám miminka v tom, aby se zamotaly do provázků. Praktickým bonusem je i látkové madlo po straně hnízdečka, za které ho můžete chytnout při přenášení.

Vítěz srovnání: Nejjemnější materiál

Hnízdečko Mio Boho

Zjistit cenu

Klady

  • příjemně těsný tvar, který miminko opravdu obklopuje
  • certifikace Oeko-Tex
  • kvalitní, příjemné materiály
  • odnímatelná podložka
  • překrytí zavázaných šňůrek

Zápory

  • nenašli jsme

Recenze New Baby - Mušelínové hnízdečko pro miminko

Další z hnízdeček od značky New Baby, tentokrát vyrobené z mušelínu, lehké, vzdušné bavlněné látky. Design tohoto hnízdečka pro miminka by snad ani nemohl být jednodušší – bez divokých vzorů a barev, žádné složité kombinace materiálů, žádné doplňky navíc. Jen minimalistické, oválné hnízdečko s příjemně naducanou antialergenní výplní, jehož velikost můžete uzpůsobit pomocí šňůrek na otevřených koncích bočnic. 

I v takto „obyčejném“ designu se ale myslelo na praktičnost. Uzel na šňůrkách totiž můžete překrýt kouskem látky, který se nachází mezi oběma konci, a zabránit tak zamotávání nožiček do provázku. Vnitřní rozměry nechávají miminku pouze 55 × 28 centimetrů, což je velmi těsný prostor – pro novorozence a malá miminka úplně ideální!

Vítěz srovnání: Nejlepší hnízdečko pro novorozence

NEW BABY - Mušelínové hnízdečko pro miminko

Zjistit cenu

Klady

  • kvalitní materiál a výplň
  • těsný vnitřní prostor, který opravdu dobře poslouží novorozencům
  • možnost překrýt zavázané šňůrky na koncích

Zápory

  • vzhledem k menším rozměrům vám vydrží jen krátce (ale zároveň splní svůj úkol)

Recenze Hnízdečko s peřinkou Belisima Mušelín

Hnízdečko pro miminka s vytříbeným vkusem, tak by se dal popsat tento kousek od značky Belisima. Oválný tvar mantinelů po celém obvodu zdobí volány a celý design jen podtrhuje jednoduchý, vkusný vzhled hnízdečka. Je vyrobené z mušelínu, což je lehká, vzdušná tkanina ušitá z bavlny, a je velmi příjemné a měkké na dotek. Kromě toho je mušelín známý svou prodyšností, a vy si tak můžete být jistí, že se miminko v hnízdečku nebude přehřívat.

Součástí hnízdečka je také barevně sladěná peřinka a stabilizační polštářek, který miminku pomáhá udržet hlavu ve správné poloze. Hnízdečko má otevřené konce, které k sobě můžete svázat šňůrkami, elegantně zakončenými dvěma mušelínovými trojúhelníky.

Vítěz srovnání: Nejlepší mušelínové hnízdečko

BELISIMA - Hnízdečko s peřinkou pro miminko Belisima Mušelín

Zjistit cenu

Klady

  • vyrobeno z příjemného, prodyšného mušelínu
  • elegantní design
  • peřinka a stabilizační polštářek

Zápory

  • nenašli jsme

Recenze eliNeli Set do postýlky - 7dílná sada

Pokud chcete miminku dopřát nejen hnízdečko, ale rovnou celý set, prohlédněte si tuto sedmidílnou sadu. Najdete v ní hnízdečko, zavinovačku, polštářky, přikrývku, podložku a pytel na hračky. A u každého z těchto kousků vás překvapí, jak důkladně jsou promyšlené. Všechny kousky v setu k sobě vzájemně ladí hned dvojnásobně – jsou totiž oboustranné. V teplejším počasí můžete zvolit měkkou, hebkou bavlněnou stranu, zatímco v chladnějších podmínkách oceníte hřejivější minky

Hnízdečko má otevřené konce, které k sobě můžete svázat šňůrkami. Můžete ho zároveň doplnit o klasický nebo stabilizační polštářek a samozřejmě peřinku. Na výběr přitom máte hned z několika veselých vzorů hnízdečka pro kluky i holky.

Klady

  • kompletní 7dílná sada
  • ručně ušité
  • oboustranné
  • certifikované materiály

Zápory

  • kvalita šití se liší kus od kusu a není vždy 100%

Recenze Hnízdečko pro miminko Roba Style

Roba Style je hnízdečko obdélníkového tvaru, které miminkům poskytne spoustu místa nejen na odpočinek, ale těm starším také na hraní. Je vyrobené z polyesteru, který je příjemně měkký a rychle schne. Co je na tomto hnízdečku zajímavé, je především konstrukce. Nemá totiž pouze otevřené konce, místo toho je celý okraj kompletně odepínatelný. Hnízdečko tak můžete využít i jako mantinely do postýlky a přebalovací podložku, která vznikne z matrace. 

Hnízdečko je poměrně robustní. S rozměry 60 × 87 centimetrů od něj každopádně nemůžete čekat žádnou velkou stísněnost, a vyhovuje tak zejména miminkům, která upřednostňují více prostoru.

Vítěz srovnání: Hnízdečko na hraní

Hnízdečko pro miminko Roba style

Zjistit cenu

Klady

  • díky odnímatelným částem má univerzální využití
  • kvalitní, příjemné materiály
  • snadno se čistí

Zápory

  • neposkytuje těsný, obepínavý pocit jako jiná hnízdečka

Recenze T-Tomi pletené hnízdečko

Tohle hnízdečko pro miminka od značky T-Tomi rozhodně zaujme na první pohled. Jeho okraj totiž tvoří dlouhý zapletený cop s výplní z dutého vlákna (PES), který, aby toho nebylo málo, doplňují mašličky po celém obvodu. Mantinel je ovšem odnímatelný, takže jakmile miminko vyroste z hnízdečka, můžete ho použít třeba jako zábranu v postýlce. Na výběr samozřejmě máte hned z několika různých barev a motivů. 

Vnější materiál tvoří měkká, prodyšná bavlna, která je velmi příjemná na dotek. Oceňujeme také oválný tvar, který miminku poskytne příjemně obepnutý pocit, tak, jak je cílem hnízdečka. Hnízdečko je poměrně snadné na údržbu, v pračce ho zvládnete vyprat dokonce na 40 °C a materiál rychle schne.

Vítěz srovnání: Hnízdečko s odnímatelným mantinelem do postýlky

T-TOMI Hnízdečko pletené 2v1

Zjistit cenu

Klady

  • velmi zajímavý design a výběr z několika barev a vzorů
  • kvalitní materiál
  • odepínatelný mantinel
  • snadná údržba i v pračce

Zápory

  • vyšší cena

Co je hnízdečko pro miminko

Hnízdečka jsou v poslední době čím dál oblíbenější součástí miminkovské výbavy. Jedná se o měkkou přenosnou postýlku, která se skládá z měkké podložky s vyvýšenými okraji. Je navržena tak, aby miminkům poskytovala pohodlné, bezpečné a útulné prostředí pro spánek. Miminko je v hnízdečku obklopené měkkými okraji a má „stísněný“ pocit, což ho dokáže výrazně uklidnit. 

Hnízdečka jsou lehká, takže je můžete mít po ruce kdekoliv, kde jsou zrovna potřeba. Mnohdy proto slouží jako cestovní postýlky, ale klidně i přebalovací pulty. Velmi oblíbené jsou u rodičů, kteří chtějí spát v miminkem v posteli. Díky vyvýšeným mantinelům totiž hrozí menší riziko, že se miminko svalí, kam nemá, nebo že ho ve spánku rodič zalehne.

Hnízdečka pro miminka mají přirozeně spoustu výhod, které z nich mezi novopečenými maminkami udělaly hit posledních let. Mnozí ale hnízdečkům na chuť úplně nepřišli a argumentují některými jejich nevýhodami.

Klady

  • poskytuje miminku pocit bezpečí (i mimo známé prostředí se miminko může cítit příjemně díky důvěrně známému hnízdečku)
  • pomáhá při usínání a klidnějším spánku
  • je snadno přenosné a praktické
  • pomáhá při trénování pasení koníčků

Zápory

  • hnízdečko je možné používat pouze po omezenou dobu
  • představuje poměrně vysokou investici vzhledem ke krátké době používání
  • nesprávné používání může představovat riziko

Jak vybrat kvalitní hnízdečko pro miminko

Je nám jasné, že svému miminku chcete dopřát to nejlepší a při výběru toho pravého hnízdečka tomu nebude jinak. Připravili jsme pro vás proto průvodce, který vám pomůže najít hnízdečko přesně podle vašich představ.

Jak vybrat kvalitní hnízdečko pro miminko
zdroj: Claire51700 / Pixabay

Design a konstrukce

Na designu hnízdečka záleží. A nemyslíme tím pouze to, jakou má barvu a potisk, i když i to může být samozřejmě důležité. Tím hlavním je ale konstrukce hnízdečka, která má vliv na jeho funkčnost a bezpečnost. 

Nejčastěji se setkáte s plně uzavřenými hnízdečky. Mají vysoké polstrované strany, které dítě obklopují ze všech stran a vytvářejí útulné prostředí, aniž by hrozilo, že by se miminko z hnízda vykulilo. Plné hnízdečko může být také vybavené odnímatelnou matrací, která z něj dělá skutečně pohodlné místo na spaní.

Některá hnízdečka mají naopak otevřený konec, který usnadňuje manipulaci s děťátkem. Konce je obvykle možné zajistit například pomocí šňůrek, aby z hnízda dítě nemohlo vyklouznout. S tímto designem se můžete setkat u rostoucích hnízdeček pro děti, která nabízejí možnost utáhnout konce podle toho, jakou velikost má hnízdo mít.

Další možností jsou přenosná hnízdečka, která jsou obvykle navržena pro cestování, do kočárku a podobně. Poznáte je podle držadel či popruhů, které umožňují snadnější přenášení. Mohou být plně uzavřená, s otevřeným koncem, ale setkáte se i s částečnou konstrukcí, kterou tvoří pouze bočnice bez dna a která slouží jako úsporná varianta do kočárku.

Velikost

Hnízdečka můžete pořídit v různých velikostech podle věku dítěte. I když jsou standardně určena pro ta úplně nejmenší miminka, dnes už se čím dál častěji setkáte i s hnízdečky určenými pro starší děti. Ukazuje se totiž, že i u batolat může hnízdečko vzbuzovat podobně příjemné pocity jako u novorozenců.

  • Pro novorozence do 6 měsíců věku vybírejte hnízdečka s délkou cca 60–70 cm a šířkou přibližně 25–30 cm. 
  • Pro miminka do 1 roku zvolte větší hnízdečka s délkou 70–80 cm a šířkou přibližně 30 cm. 
  • Pro batolata do 3 let poslouží hnízdečka s délkou 90 cm a šířkou okolo 35 cm. 

Při výběru myslete na to, že by hnízdečko mělo dítě těsně obklopovat. Pokud byste se rozhodli ušetřit a koupit rovnou větší hnízdečko s tím, že do něj miminko „doroste“, neplnilo by svou funkci. Existují ale i rostoucí hnízdečka, jejichž velikost je možné do jisté míry upravovat pomocí nastavitelných mantinelů. Ta skutečně mohou dobře sloužit i několik let. 

Materiál

Materiál, ze kterého je hnízdečko vyrobené, by měl být při výběru zásadním parametrem. Musí být měkký, prodyšný, příjemný na dotek a především zdravotně nezávadný. A když ještě k tomu zvládne praní v pračce, bude to úplně ideální. Běžně se u dětských hnízdeček setkáte s těmito materiály:

  • BavlnaBavlna je při výrobě dětského vybavení velmi oblíbeným materiálem a hnízdečka nejsou výjimkou. Je měkká, příjemná a prodyšná. Navíc ji příliš nepoškozuje ani časté praní.
  • Bambus – Z přírodních materiálů se také často setkáte s bambusem. Ten je v porovnání s bavlnou ještě o něco prodyšnější, je podobně odolný a dobře saje. 
  • MinkyMinky je speciální měkký materiál ze 100% polyesteru. Vyniká extrémní měkkostí a jemností na dotek, kterou připomíná plyš nebo kašmír. Při výrobě dětských dek, zavinovaček a hnízdeček patří k těm vůbec nejoblíbenějším.
  • Polyester – Polyester je cenově dostupný syntetický materiál, který se při výrobě hnízdeček běžně používá. Měl by ale být použit pouze jako výplň, se kterou dětská pokožka nepřijde přímo do styku.

Výplň

I na materiálu uvnitř hnízdečka záleží. Ten už sice nemusí být tak hebký na dotek, stále je ale důležité, aby byl měkký, prodyšný a nejlépe také hypoalergenní. Vybírejte proto hnízdečka, která jsou vyplněna například organickou bavlnou, bambusem, přírodní latexovou pěnou nebo polyesterovými vlákny. Velmi častou výplní jsou také EPS kuličky, u těch ale hlídejte, že se látka nikde nepáře a kuličky z ní neunikají ven.

Naopak se vyhýbejte molitanu a materiálům bez zdravotní atestace.

Certifikace

O kvalitě použitých materiálů vám mohou mnohé napovědět i některé certifikace, kterými se hnízdečka mohou pyšnit. (To, že splní požadavky naší legislativy na výrobky pro děti do 3 let, považujeme za samozřejmost, jinak by ani nemohla být uvedena na trh). 

  • Běžně se můžete setkat s označením OEKO-TEX Standard 100. Jedná se o celosvětově uznávanou certifikaci textilií a materiálů, která vám zaručuje, že dětské hnízdečko neobsahuje škodlivé látky včetně pesticidů, těžkých kovů a formaldehydu.
  • Další certifikací, která je v Evropě široce uznávaná, je GOTS (Global Organic Textile Standard). To je jedna z nepřísnějších certifikací organicky vyrobeného textilu, pro jejíž získání je nutné pěstování bavlníku bez GMO a bez chemikálií (umělých hnojiv, pesticidů, insekticidů).

Příslušenství

Určitě tušíte, že existuje spousta příslušenství, kterým můžete hnízdečko a spánek vašeho miminka vylepšit. Některá hnízdečka můžete dokonce pořídit v sadě s dalším vybavením, ale obvykle bude potřeba tyto doplňky dokoupit.

  • Přikrývky – Můžete pořídit buď klasickou dětskou deku, nebo peřinku, která bude rozměry (a nejlépe také barvou nebo vzorem) pasovat k hnízdečku.
  • Polštářky – Některá hnízdečka můžete rovnou zakoupit vybavená peřinkou a polštářkem. Mějte přitom ale na paměti, že u dětí do 2 let se používání polštáře nedoporučuje kvůli správnému vývoji páteře. Jedná se tedy spíše o dekorativní prvek.
  • Stabilizační polštářky – Pro novorozence, kteří ještě neudrží hlavu v požadované poloze, se hodí stabilizační polštářek.
  • Usínáček – Usínáček je malá plyšová hračka, obvykle s hlavou a kusem látky místo těla (v minulosti se totiž usínáček vyráběl vytvořením uzlu na látkové pleně). Miminko se k němu může přitulit, což mu pomůže lépe usnout.
  • Monitor dechu – V postýlce, kočárku i v hnízdečku můžete použít monitor dechu. 

Značka

Na kvalitě hnízdečka pro miminko záleží. Doporučujeme proto nakupovat od výrobců, kteří vám ji dokážou zaručit. Na našem trhu se můžete spolehnout například na hnízdečka od značek T-Tomi, Belisima, Roba nebo Divio. 

Hnízdečka pro miminka T-Tomi

Česká značka T-Tomi se zabývá výrobou dětských produktů z bavlny a bambusu. V její nabídce najdete kromě hnízdeček pro miminka také látkové pleny, osušky, zavinovačky, rukavice, deky, ale také potřeby pro maminky včetně látkových vložek nebo odličovacích tamponů. Značka si zakládá v první řadě na kvalitě výrobků. Zajímá se ale i o dopad výroby na životní prostředí a jako bonus klade důraz i na promyšlený design produktů.

Hnízdečka pro miminka Belisima

V sortimentu značky Belisima najdete vše, co může miminko potřebovat ke klidnému odpočinku a spánku. Zavinovačky, přikrývky, mantinely do postýlky a samozřejmě také hnízdečka. Značka se u svých výrobků zaměřuje na kvalitu a bezpečnost použitých materiálů. Kromě toho je poznáte také podle povedených decentních designů v jemných barvách a s pěknými dětskými vzory. 

Hnízdečka pro miminka Roba

Produkty německé značky Roba jsou na poli potřeb pro miminka, ale také starší děti velmi dobře známé. Značka Roba vyrábí dětský nábytek, hračky i textil. Soustředí se zejména na kvalitní zpracování každého kousku, promyšlený a zároveň kreativní design a na zdravotní nezávadnost výrobků. Hnízdečka pro miminko Roba jsou tak ověšena certifikacemi nezávadnosti, jsou kvalitní a bezpečná pro děti.

Hnízdečka pro miminka New Baby

Česká značka New Baby vyrábí celou škálu produktů pro ty nejmenší. V její nabídce najdete dětský nábytek, oblečení, hračky a také potřeby pro maminky. Značka se přitom výrazně soustředí na kvalitu a nezávadnost každého z produktů. Dbá na to, aby splňovaly standardy mezinárodních certifikací, a aby byl každý kousek co nejvíce promyšlený a kvalitní. Hnízdečka značky New Baby tak můžeme jen doporučit.

Cena

Už jsme zmínili, že hnízdečko pro miminko může být vzhledem k tomu, jak krátkou dobu vám obvykle poslouží, poměrně velkou investicí. Nemusí to ale platit vždy. Hnízdečka seženete v různých cenových kategoriích, ze kterých si vybere prakticky každý. Co můžete od jednotlivých cenových skupin očekávat?

Hnízdečka pro miminko do 800 Kč

Hnízdečka pro miminka pořídíte už v rádu několika stovek. Levná hnízdečka obvykle bývají vyrobena ze syntetických materiálů, jako je polyester, a je potřeba si u nich hlídat, aby neobsahovala nekvalitní výplň, ve které by se držela vlhkost a plísně. Jinak ale i v této kategorii najdete funkční kousky, i když hrozí, že budou méně odolné vůči praní a budou mít kratší životnost.

Hnízdečka pro miminko od 800 Kč do 1500 Kč

Hnízdečka ve střední cenové kategorii už budou o něco kvalitnější. Vydrží i běžné praní a můžete počítat i s delší životností. Navíc na vás čekají kvalitnější materiály, jako je bambus či organická bavlna. Už jen kvůli tomu za to ta investice stojí. Některá hnízda v této cenové kategorii mohou také být opatřena certifikáty, jako je GOTS nebo OEKO-TEX, které zaručují, že jsou vyrobena z bezpečných a netoxických materiálů.

Hnízdečka pro miminko nad 1500 Kč

V této kategorii najdete prémiová hnízdečka pro miminka z kvalitních materiálů včetně organické bavlny, bambusu, přírodní latexové pěny a podobně. Mohou mít pokročilé funkce, jako je nastavitelné polstrování, prodyšné síťové panely nebo rostoucí konstrukce. U většiny hnízdeček v této kategorii také najdete certifikát potvrzující zdravotní nezávadnost materiálů.

Jak udržovat a čistit hnízdečko pro miminka

Při výrobě hnízdeček pro miminka se samozřejmě myslí i na to, abyste je mohli co nejsnáze čistit. Každý výrobce má ale pro údržbu trochu jiný mechanismus, a tak se vždy řiďte jeho pokyny. Obecně platí následující:

  • Zjistěte, zda se hnízdečko pere celé, nebo je nutné stáhnout povlak.
  • Perte hnízdečko na jemný prací program nebo v ruce.
  • Používejte šetrný prací prostředek, který nedráždí pokožku miminka.
  • Vždy nechte hnízdečko důkladně vysušit, aby se v něm neukládala vlhkost a plísně.
Jak udržovat a čistit hnízdečko pro miminka
zdroj: AntoniaRusev / Pixabay

Nejčastější otázky při výběru hnízdečka

Ještě jste se zcela nerozhodli, které hnízdečko pro miminko vyberete – nebo zda je to pro vás vůbec to pravé? Snad vám pomohou odpovědi na nejčastější otázky rodičů ohledně dětských hnízdeček.

Jak velké hnízdečko vybrat?

Při výběru té správné velikosti hnízdečka záleží zejména na věku a velikosti miminka. Hnízdo by mělo být tak akorát velké, aby miminku poskytlo dostatek prostoru, ale zároveň těsný a útulný pocit, který většinu miminek uklidňuje. Většina hnízd je určena pro miminka od narození do šesti měsíců věku, existují ale i modely pro starší děti a také rostoucí hnízda.

Při výběru proto vždy věnujte pozornost vnitřním rozměrům hnízda a ujistěte se, že se do něj miminko tak akorát vejde. Pro představu se můžete řídit rozměry, které uvádíme výše v části o velikosti hnízda.

Existují hnízdečka pro dvojčata?

Ano, hnízdečka pro dvojčata existují, i když jich samozřejmě není na výběr tolik, kolik pro jedno miminko. Tato hnízda jsou samozřejmě větší, obvykle s oddělenými prostory pro každé z miminek. Některá hnízda pro dvojčata mohou mít také možnosti nastavení, abyste mohli přizpůsobit velikost a tvar obou ploch potřebám vašich dětí.

Je hnízdečko vhodné pro cestování?

Skladnost a snadná přenosnost patří k hlavním výhodám hnízdeček. Mnozí rodiče je vozí s sebou při cestování, návštěvách rodiny nebo i v kočárku, protože miminku poskytují důvěrně známý pocit v jakémkoliv prostředí. 

Je možné hnízdečko umístit do kočárku?

Většina hnízdeček je navržena tak, aby se dobře vešla do kočárku. Některá mají dokonce odepínatelné postranní mantinely, které můžete do kočárku umístit bez matrace. Řada rodičů používá hnízdečko i v kočárku, protože miminku poskytuje známé a bezpečné prostředí, ve kterém pak dítě lépe usíná i při procházkách.

Kam umístit hnízdečko?

Hnízdečka by se měla umisťovat na rovnou a pevnou podložku, jako je podlaha, postýlka a podobně. Pokládání hnízdeček na nerovné povrchy se nedoporučuje, protože se tak zvyšuje riziko udušení nebo syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS).

Jak uložit miminko do hnízda?

Miminko do hnízda pokládejte na záda, tak aby hlavička byla umístěna ve středu. Hnízdečko by mělo ležet na pevném povrchu, aby nehrozilo vypadnutí nebo udušení děťátka. Do hnízdečka neumisťujte žádné volné lůžkoviny nebo hračky, které by mohly pro dítě představovat riziko udušení.

Nemůže miminko z hnízdečka vypadnout?

Hnízdečka jsou opatřena vyvýšenými okraji, které právě vypadnutí miminka zabraňují. I přesto je ale nutné na dítě v hnízdečku neustále dohlížet, aby nedošlo k žádné nehodě. To platí o to více u dětí, které už se umí samy převalovat nebo pohybovat.

Jak miminko do hnízdečka oblékat?

Hnízdečko může v závislosti na materiálu miminko zahřívat víc než například postýlka. Oblékněte ho do prodyšného oblečení vhodného do aktuální teploty v místnosti. Nenavlékejte ho do příliš teplého oblečení a vyhněte se přikrývání miminka těžkými přikrývkami a dekami. 

Mohu do hnízdečka umístit monitor dechu?

Nedoporučuje se umisťovat monitor dechu přímo do hnízdečka, kde by mohl představovat riziko udušení a způsobovat ve stísněném prostoru nepohodlí. Monitor dechu umístěte vedle hnízda na zem nebo do postýlky, odkud může stále monitorovat dech bez zmíněných rizik.

Jak dlouho používat hnízdečko?

Většina hnízdeček je určená pro děti od narození do 6–9 měsíců. Záleží ale samozřejmě na velikosti dítěte. Jakmile začne miminko hnízdečko přerůstat nebo se samostatně pohybovat, je lepší zvážit přesun do postýlky.

Protože se ale ukazuje, že i starší děti profitují z útulného pocitu, který jim dává hnízdečko, vyrábějí se i hnízdečka pro batolata až do 3 let. V tomto případě záleží především na preferencích vašeho dítěte a na tom, kdy je připraveno přejít na spánek v postýlce. 

Autor článku

Tereza Staňková

Tereza Staňková

Redaktor

„Jmenuji se Tereza a srovnávání zboží patří mezi mé superschopnosti. Než se pro cokoliv rozhodnu, ať je to pračka, zubní kartáček, nebo konev na zalévání, udělám si důkladný průzkum a porovnám všechny produkty, které mi přijdou do cesty. A právě proto mě baví psát pro Homago. Snažím se, aby moje články pomohly čtenářům najít a vybrat přesně to, co hledají.“