Nejlepší kvalitní granule pro kočky 2024: Test, recenze a zkušenosti

Publikace: 23.01.2024
Vítěz srovnání
Nejlepší granule pro vyzrálé kočky
Taste of the Wild Lowland Creek Feline 2 kg

Taste of the Wild Lowland Creek Feline 2 kg

Vyprodáno
Vítěz srovnání
Nejlepší granule pro kočky proti zvracení a průjmu
VET LIFE  cat  GASTRO-INTESTINAL natural - 2kg

VET LIFE cat GASTRO-INTESTINAL natural - 2kg

Vyprodáno

Každý majitel kočky chce pro svého parťáka jen to nejlepší, ať už jde o rozmanité hračky, útulné místo na spaní nebo kvalitní krmivo. A právě na krmivo jsme se v dnešním článku rozhodli zaměřit – konkrétně na granule. Jak ale v široké nabídce najít ty správné? Abyste nemuseli ztrácet čas hledáním, udělali jsme práci za vás a vybrali 15 nejlépe hodnocených typů granulí.

Vítěz srovnání
Nejlepší granule pro vyzrálé kočky
Taste of the Wild Lowland Creek Feline 2 kg

Taste of the Wild Lowland Creek Feline 2 kg

Vyprodáno
Vítěz srovnání
Nejlepší granule pro kočky proti zvracení a průjmu
VET LIFE  cat  GASTRO-INTESTINAL natural - 2kg

VET LIFE cat GASTRO-INTESTINAL natural - 2kg

Vyprodáno

Nejlepší kvalitní granule pro kočky: testování a recenze

S označením „nejlepší granule“ se na českém trhu nešetří. Dá se mu však věřit? Abychom získali odpověď na tuto otázku, pustili jsme se do pečlivého průzkumu různých značek granulí, a to od těch cenově dostupnějších až po ty dražší. Během tohoto procesu jsme zkoumali nejen základní parametry, jako je složení, cena a velikost granulí, ale také méně obvyklá kritéria jako stravitelnost. A zásadní pro nás byly také názory skutečných majitelů koček.

Recenze Meowing Heads Paw Lickin’ Chicken

Potěšit vybíravou kočku je obtížné, ne však nemožné. Pokud hledáte lahodné krmivo, které zaujme každého labužníka, pak vsaďte na Paw Lickin’ granule s příchutí kuřete od značky Meowing Heads.

Krmivo je vyrobeno ze směsi kuřecího masa, ryb a vaječných žloutků. Díky tomu získá vaše kočka optimální příjem bílkovin a energie. Kromě masitých surovin najdete ve složení také rajčata a brusinky, které granulím dodávají příjemnou chuť a přispívají ke snížení rizika infekcí močových cest.

A opomenout nesmíme ani důležité vitamíny a antioxidanty, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, díky nimž bude srst vašeho kočičího miláčka lesklá a zdravá. Granule Meowing Heads Paw Lickin’ neobsahují obiloviny, dochucovadla ani konzervační látky.

Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro dospělé kočky

MEOWING HEADS Paw Lickin’ Chicken 1,5kg

Zjistit cenu

Klady

  • obsahuje pouze nutričně hodnotné suroviny
  • maso pochází z volného chovu
  • neobsahuje zchutňovala, barviva, sůl ani geneticky modifikované suroviny
  • hypoalergenní složení
  • ideální pro zdravou srst

Zápory

  • značka nabízí pouze jednu další příchuť granulí

Recenze Nativia Castrated Duck & Rice

Pokud máte doma kočičího parťáka, který měl sklony k tloustnutí již před kastrací, pravděpodobně bude po kastraci přibírat ještě víc. Může za to změna metabolismu tuků, což může mít za následek například rozvoj cukrovky. Z toho důvodu je důležité správně upravit jídelníček a zajistit zvířeti pravidelný pohyb.

Krmivo pro kočky Nativia Castrated bylo vytvořeno speciálně pro kastrované kočky. Ve složení tak najdete kromě netradičních přísad (juka, sušený arktický kril, tapioky) také 92 % živočišných bílkovin a malé procento sacharidů, které zastupuje pouze rýže.

Hlavními výhodami je nižší energetická hodnota granulí, tudíž nedochází k tloustnutí mazlíčka. Vyšší obsah kvalitní bílkoviny zase zajišťuje snadnou stravitelnost. Poslední benefit potěší majitele, pro něž je zlým snem úklid kočičí toalety. Díky juce dochází k redukci zápachu z výkalů a moči.

Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro kastrované kočky

Nativia Castrated - Duck & Rice 1,5 kg

Zjistit cenu

Klady

  • vysoký podíl živočišných bílkovin
  • nízký obsah sacharidů
  • pro zdraví močových cest
  • vhodné pro kočky po kastraci

Zápory

  • nenašli jsme

Recenze Happy Cat Culinary Land Drůbeží

Prémiové krmivo značky Happy Cat bylo speciálně vytvořeno pro velká plemena koček. Myslelo se na vše – správná receptura, velikost granulí a benefity. 

Začneme u receptury, která neobsahuje žádné rybí maso. Tento krok uvítají především mazlíčci s citlivým trávením nebo alergiemi. Ve složení naopak najdete drůbeží a jehněčí maso; krmivo obsahuje téměř výhradně živočišné proteiny. Nechybí omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky.

Dalším plusem je velikost granulí. Větší plemena koček mívají tendenci polykat malé krmivo bez žvýkání, což v některých případech vede k trávicím problémům a zvracení. Větší granule nutí mazlíčky žvýkat a zpomalit – tím si zároveň čistí zuby.

Vysoký podíl taurinu a vyvážený obsah minerálních látek příznivě ovlivňují činnost nervové soustavy a optimální pH moči, aby nedocházelo k tvorbě močových kamenů.

Negativum spatřujeme ve vyšším zastoupení sacharidů, což může odradit majitele hledající stravu bez obilovin.

Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro velké kočky

Happy Cat Culinary Land Geflügel - Drůbeží 1,3 kg

Zjistit cenu

Klady

  • velké granule pro usnadnění žvýkání
  • cena poměr/kvalita
  • vysoký podíl živočišných proteinů
  • neobsahuje umělá barviva, vůně ani konzervační látky
  • ideální pro velké kočky

Zápory

  • vyšší podíl rýže a kukuřice

Recenze Acana Grasslands Cat

Každá kočka je jiná, s čímž budou souhlasit především majitelé více koček, zvlášť pokud jsou v různém věku. Hledání jednoho druhu granulí pro celou smečku je proto až nadlidský úkol. Abyste doma neměli otevřených více pytlů s granulemi, můžete vyzkoušet balíček od značky Acana, který je vhodný pro koťata, dospělé jedince i seniory.

Acana Grasslands Cat se chlubí komplexním a vyváženým složením, které je vhodné pro kočky různého věku a s rozdílnými zdravotními nároky. Receptura bere v potaz přirozené stravování koček, a proto se nešetřilo bílkovinami. Kombinace jehněčího masa, kachny a čerstvých vajec navíc podporuje masožravé instinkty koček. Výskyt sacharidů je pouze minimální, granule tak přirozeně napodobují přirozenou stravu koček.

Mastné kyseliny (EPA, DHA) podporují imunitu, zdraví pokožky a lesklou srst. Majitelé koček v recenzích uvádějí, že si při krmení těmito granulemi všimli větší vitality svých mazlíčků.

Minusy se tentokrát netýkají složení, ale dostupnosti, jelikož ne ve všech specializovaných prodejnách lze tyto granule najít.

Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro pěknou srst

ACANA Cat Grasslands 1,8 kg

Zjistit cenu

Klady

  • velké zastoupení živočišných bílkovin
  • bez obilovin
  • s nízkým obsahem sacharidů
  • pro všechny kočky bez rozdílu věku a druhu
  • pro podporu kvalitní srsti

Zápory

  • menší dostupnost
  • nejsou ideální pro lenivější kočky (vyšší energetická hodnota)

Recenze Orijen Cat Tundra

Holisticky zpracované granule pro kočky Orijen Cat Tundra zaujmou především svou všestranností. Kompletní krmivo pro kočky všech plemen, velikostí a věkových kategorií nabízí vynikající recepturu, která usiluje o poskytnutí biologicky vhodné, kvalitní a výživné stravy.

Během výrobního procesu jsou využívány čerstvé nebo syrové ingredience, aby bylo dosaženo co nejvěrnějšího napodobení přirozených stravovacích návyků koček v divočině. Složení se skládá z různých živočišných ingrediencí, jako je syrová kachna, zvěřina, vepřová játra, lipan alpský, pstruh duhový, sardinky (je zpracována „celá kořist“). A výrobce neopomněl ani rostlinné složky bohaté na živiny. Samozřejmostí je absence umělých přísad, obilovin a dalších nevhodných surovin. Strava je díky tomu nutričně bohatá a biologicky vhodná. Podporuje zdravé trávení a vyvážený střevní mikrobiom.

Vítěz srovnání: Náš tip

Orijen Cat Tundra 1,8 kg

Zjistit cenu

Klady

  • unikátní receptura
  • použití čerstvých surovin
  • různé zdroje bílkovin
  • bez umělých přísad, obilovin a dalších nevhodných surovin
  • ideální pro všechny druhy koček
  • lahodná chuť
  • holistické krmivo

Zápory

  • vyšší pořizovací cena

Recenze Acana Cat Indoor Entree

Má vaše kočka potíže s trávením nebo s nadměrnou tvorbou trichobezoárů? Abyste u své kočky snížili riziko tvorby smotků chlupů, měli byste jí zajistit vyváženou stravu s dostatečným množstvím vlákniny. A právě to splňují granule Acana Cat Indoor Entree.

Acana Cat Indoor Entree obsahují optimální množství živočišných bílkovin (kuře, krůta, sleď, zajíc) bohaté na esenciální aminokyseliny. Díky tomu podporují celkové zdraví kočky a udržují ji ve fyzické kondici. Ve složení samozřejmě nechybí ani zmíněná vláknina, která pomáhá předcházet vzniku trichobezoárů. Zákazníci v recenzích chválí chuť granulí, která zaujala i vybíravější jedlíky či kočky, které dříve odmítaly specializované diety.

Pečlivě vyvážené kalorie z bílkovin a tuků navíc napomáhají k zachování zdravé tělesné hmotnosti. Což uvítáte zejména v případě, že vlastníte kočky, které většinu dne polehávají, kočky se sklonem k nadváze nebo mazlíčky po kastraci.

Nedostatek shledáváme v poněkud nepřehledném složení a absenci popisu zpracování surovin.

Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro kočky chované v bytě

ACANA Cat Indoor Entrée 1,8 kg

Zjistit cenu

Klady

  • vhodné pro omezení tvorby vlasových koulí v zažívacím traktu
  • pro kočky, u nichž mohou nastat problémy s váhou
  • různé zdroje bílkovin
  • lahodná chuť
  • pro zdravou kůži a srst

Zápory

  • nepřehledné složení
  • bez popisu zpracování

Recenze First Mate Cat Chicken Meal&Blueberries

Malá koťata ráda poznávají svět, k čemuž potřebují dostatek energie. Pokud chcete pro svého malého mazlíčka to nejlepší a rádi byste mu nabídli dobrý základ, pak zkuste ultraprémiové krmivo pro kočky FirstMate.

Receptura obsahuje vše, co malá koťátka potřebují, jako je kuřecí moučka, kuřecí tuk, taurin, vitamíny nebo esenciální minerály jako zinek, měď, mangan a železo, které jsou poskytovány v chelátové formě. Což znamená, že jsou dobře využitelné a výrazně účinnější než organické a anorganické formy minerálů.

Velikost granulí je uzpůsobena tak, aby vyhovovala koťatům a menším kočkám. Problém může nastat u větších plemen koček, která potravu nežvýkají, ale hltají.

Posledním benefitem je podle nás podpora zdraví kloubů, a to díky glukosamin hydrochloridu, který podporuje části těla ve vývinu.

Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro koťata

First Mate Cat Chicken Meal&Blueberries 1,8kg

Zjistit cenu

Klady

  • menší granule vhodné pro koťata
  • neobsahuje žádné obiloviny ani lepek
  • vysoký podíl živočišných proteinů
  • nízký obsah sacharidů
  • hypoalergenní složení
  • maso pochází z volného chovu

Zápory

  • malé granule nejsou vhodné pro větší kočky

Recenze Taste of the Wild Lowland Creek Feline

Lowland Creek Feline z řady Taste of Wild je kompletní krmivo pro všechny členy vaší kočičí smečky – pochutnají si jak malá koťata, tak dospělé kočky či senioři.

Složení granulí je postaveno na vysokém obsahu drůbeže, konkrétně pečené kachny a křepelky, přičemž samotné kachní maso tvoří 12 %. Krmivo obsahuje stravitelné bílkoviny, které respektují přirozené instinkty koček. Díky pečlivě navržené receptuře získávají kočky důležité látky, jako jsou vitamíny, antioxidanty a mastné kyseliny, které podporují jejich vitalitu a celkovou obranyschopnost organismu. Bezobilné složení je vhodné pro kočky s alergiemi a intolerancemi.

Vyzdvihnout musíme přidaná prebiotika, která podporují trávicí trakt a imunitní systém, a také vysoký podíl taurinu, což je klíčová aminokyselina pro kočky. Před nákupem granulí pro celou kočičí domácnost bychom vám však spíše doporučili zvážit tyto granule pro starší kočky či seniory. Kvalitní složení a vyšší přísun výživových látek jsou totiž obzvláště vhodné pro starší členy kočičí rodiny.

Tím se dostáváme k nedostatku produktu, který vidíme v nedostatečném zohlednění zdravotního stavu jednotlivých koček. Krmivo je doporučeno pro všechny kočky bez ohledu na věk, zcela opomenuta je však zdravotní kondice koček. Dále granule nemusí vyhovovat mazlíčkům po zdravotním zákroku, jako je kastrace, či s tendencí tloustnout.

Taste of the Wild Lowland Creek Feline 2 kg
Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro vyzrálé kočky

Taste of the Wild Lowland Creek Feline 2 kg

Vyprodáno

Klady

  • vysoké zastoupení drůbeže
  • maso pochází z volného chovu
  • bezobilné složení
  • obsahují prebiotika
  • pro zdravou srst a pokožku
  • ideální pro kočičí seniory

Zápory

  • nevhodné pro kočky s tendencí tloustnout

Recenze Orijen Cat & Kitten

Značka Orijen si dala za cíl vytvořit krmivo vhodné pro kočky ve všech životních fázích. A to se jim také povedlo s řadou Cat & Kitten (kočka a kotě).

Krmivo obsahuje kvalitní bílkoviny z různých živočišných zdrojů, jedná se hlavně o čerstvou drůbež (kuře 18 % , krocan 7 %), dále ryby či vejce. Nutričně je uspokojivé pro potřeby dospělých koček i koťat. Zajímavý je i jedinečný holistický proces výroby, díky němuž si suroviny uchovávají většinu svých živin. Za nás je to velké plus, které odlišuje krmivo od jiných granulí na trhu.

Zatímco pro mladé kočky a koťata bude strava přínosná, majitelé lenivých koček musí přihlédnout k míře aktivity svých mazlíčků. Upozornit musíme i na menší velikost granulí, která nemusí vyhovovat všem druhům koček.

Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro celý kočičí život

Orijen Cat & Kitten 1,8 kg

Zjistit cenu

Klady

  • jedinečný proces výroby
  • různé zdroje bílkovin
  • maso pochází z volného chovu
  • holistické krmivo
  • výborná chuť
  • bezobilné krmivo

Zápory

  • vyšší cena

Recenze Applaws Cat Senior s kuřecím masem

Kočičí senioři si zaslouží chutné krmivo z kvalitních surovin a s bohatým složením. To ví i firma Applaws, která má ve své nabídce speciální granule pro starší kočky. Vaši mazlíčci si tak mohou užívat nejen lahodnou chuť ale i další benefity, které jim toto krmivo nabízí.

Složení odpovídá nutričním požadavkům stárnoucích mazlíčků. Hlavní důraz je kladen na bílkoviny, které je nutné doplňovat pro udržení svalové hmoty a celkového zdraví. Granule obsahují z velké části kuřecí maso (jedná se hlavně o sušené maso nebo mleté maso), dále zeleninu a lososový či kokosový olej, které kočkám dodávají vitamíny a minerály.

U starších koček může docházet k problémům s trávením. I na to výrobce myslel a granule doplnil o kvalitní probiotika pro správný a vyvážený chod střevní flóry.

Granule Applaws jsou v poměru cena a kvalita výborný produkt, který vaší kočce zaručeně bude chutnat. Kvůli vysoké míře bílkovin však doporučujeme změnu krmiva konzultovat s veterinářem, nebo nejprve zakoupit menší pytel. U velmi starých koček může mít složení negativní vliv na ledviny.

Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro kočky seniory

Applaws Cat Senior s kuřecím masem 2 kg

Zjistit cenu

Klady

  • vysoký obsah bílkovin a tuku
  • lahodná chuť
  • obsahují probiotika
  • poměr kvalita / cena

Zápory

  • nejsou ideální pro staré kočky

Recenze Royal Canin Hairball Care

Při tvorbě tohoto článku jsme neopoměli ani vážný problém, jímž je tvorba bezoárů, který trápí zejména dlouhosrsté a polodlouhosrsté plemena koček.

Kočky tráví velkou část dne tím, že se myjí, přičemž snadno pozřou své vlastní chlupy, které následně vykašlávají. Pro regulaci tvorby bezoárů a přirozené vylučování chlupů z trávicího traktu zkuste svému mazlíčkovi nabídnout Royal Canin Hairball Care.

Krmivo obsahuje psyllium a mikrovlákninu, které napomáhají tvorbě hlenu a stimulují průchodnost střev. Díky tomu dochází ke snadnějšímu vylučování chlupových chomáčů a jejich celkové redukci. Komplex „intense anti-hairball“ tak umožňuje kočkám odstraňovat spoluknuté chlupy spolu se stolicí, aniž by se musely dávit. Kromě toho se zaměřuje na udržení zdravé úrovně pH moči a usiluje o udržení zdravých močových cest. 

Jak si vede celkové složení? Granule tvoří převážně sušená drůbeží bílkovina, živočišné tuky a hydrolyzované živočišné bílkoviny. Dále v něm najdete lepek, rýži a kukuřici.

Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro kočky proti chlupovým bezoárům

Royal Canin Hairball Care - 2 kg

Zjistit cenu
SKLADEM
649 Kč
Do obchodu
SKLADEM
669 Kč
Do obchodu
SKLADEM
830 Kč
Do obchodu

Klady

  • vysoký obsah bílkovin a tuku
  • stimuluje zdravé pohyby střev
  • zabraňuje vzniku chlupových chomáčů
  • vědecky podložené výsledky
  • pro zdraví močových cest

Zápory

  • vyšší míra obilovin

Recenze Arden Grange Adult Cat Light with Chicken & Potato grain free

Obezita je zdravotní potíž, s níž se potýkají především kočky s nižší úrovní aktivity. Majitelé proto musí volit vhodné krmivo s menší energetickou hodnotou a kvůli tomu se často uchylují k méně kvalitním granulím. Na tento krok mohou zapomenout ti, kteří svým mazlíčkům vyberou granule pro kočky s nadváhou od značky Arden Grange.

Arden Grange přináší hypoalergenní variantu tvořenou kombinací bílkovin z drůbeže (čerstvé kuře je obsaženo z 26 %) a přírodních doplňků. Granule obsahují prebiotika pro správné trávení, kloubní doplňky (jelikož s vyšší váhou se klouby zatěžují více), esenciální mastné kyseliny pro zrak a funkci nervové soustavy.

Vyzdvihnout musíme ještě jeden zajímavý benefit, který uvítají kočky, které trpí na tvorbu bezoárů. Granule obsahují přírodní vlákninu, která zamezuje shlukování chuchvalců srsti v trávicím traktu. Díky tomu nedochází k nepříjemnému vykašlávání a vyvrhování potravy.

Výtku k tomuto krmivu však máme. Na rozdíl od ostatních produktů, které jsme zařadili do seznamu, je zastoupení masa spíše nižší.

Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro kočky s nadváhou

Arden Grange Adult Cat Light with Chicken & Potato grain free

Zjistit cenu

Klady

  • neobsahuje žádná umělá barviva, ochucovadla nebo konzervační látky
  • proti vzniku chuchvalců srsti v trávicím traktu
  • hypoalergenní složení
  • obsahuje prebiotika a přírodní vlákninu
  • ideální pro méně aktivní kočky

Zápory

  • nižší obsah masa

Recenze Farmina N&D Ancestral Grain Adult Lamb & Blueberry

Další granule na našem seznamu představují komplexní a vyvážené krmivo pro dospělé kočky. Granule Farmina N&D jsou vytvořeny z kvalitních surovin, které tvoří harmonickou směs bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů. Při vytváření receptury se firma inspirovala přirozenou stravou koček, s důrazem na masožravé chutě mazlíčků.

Složení se skládá z prémiových živočišných ingrediencí, předně se jedná o jehněčí maso, dále je rovnoměrně využito ovoce, minerální látky, zeleniny a nemodifikované obiloviny pro poskytnutí komplexní nutriční výživy.

Granule doporučujeme pro kočky, které mají alergii na drůbeží maso. Uživatelé se ve svých recenzích shodují na tom, že jejich mazlíčci, kteří mívají náročné stravovací preference, tuto stravu nadšeně přijímají.

Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro kočky bez kuřecího masa

Farmina N&D Ancestral Grain Adult Lamb & Blueberry - 1,5 kg

Zjistit cenu

Klady

  • vysoký obsah bílkovin, tuků, vitamínů a minerálů
  • pouze 20 % geneticky nemodifikovaných obilovin
  • lahodná chuť
  • ideální pro kočky, které mají alergii na drůbeží maso

Zápory

  • obsah obilovin

Recenze Vet Life Cat Gastro-Intestinal Natural

Některé kočky mají citlivé zažívání a trpí střevními poruchami. Zdravotní potíže vyčerpávají nejen mazlíčka, ale také majitele. Jestli pro vás není taková situace cizí, pak můžete vyzkoušet granule Vet Life Cat Gastro-Intestinal Natural.

Ve složení najdete dehydratovaný kuřecí protein, kuřecí tuk, rýži, kukuřičný gluten, lněné semínko, hydrolyzovaný rybí protein, dehydratovaný rybí protein společně s vitamíny, minerály a mastnými kyselinami. Krmivo pro kočky je navrženo jako podpora pro snížení akutních střevních poruch. Speciálně navržená dieta ma za cíl poskytnout cílenou výživu pro kočky s gastrointestinálními problémy, se zaměřením na stravitelnost a regeneraci. 

Výrobce doporučuje granule podávat v rozmezí od 1 do 2 týdnů podle zažívacích problémů nebo po diskuzi s veterinářem. Zároveň upozorňujeme, že krmivo nepředstavuje univerzální řešení, jak mazlíčka vyléčit, ale pouze řešení akutních zdravotních obtíží.

Velikost balení vybírejte podle počtu koček ve vaší domácnost a podle intenzity zdravotních potíží. V nabídce jsou čtyři různé velikosti (400 g, 2 kg, 5 kg nebo 10 kg).

VET LIFE  cat  GASTRO-INTESTINAL natural - 2kg
Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro kočky proti zvracení a průjmu

VET LIFE cat GASTRO-INTESTINAL natural - 2kg

Vyprodáno

Klady

  • vhodné při akutních střevních problémech
  • dobře stravitelné
  • doporučují veterináři
  • dobrá chuť

Zápory

  • nenašli jsme

Recenze Purizon Coldpressed kuřecí s rybím olejem

Značka Purizon nabízí krmivo ideální pro všechny kočky bez rozdílu věku, velikosti a plemene. S hlavním zaměřením na napodobování rozmanitosti přírody a přirozených kočičích chutí obsahují granule 90 % živočišných složek, především kombinaci sušeného a mletého kuřecího masa, a 10 % ovoce a zeleniny pro dodání vitamínů a minerálů.

Kočky se v přírodě vyhýbají obilovinám, čemuž odpovídá i receptura granulí. Díky tomu je výrobek Purizon pro kočky snadno stravitelný a pro trávicí soustavu i zdravější. Granule ve tvaru válečků mají jednotnou velikost 6 milimetrů, díky čemuž jsou vhodné i pro větší kočky.

V nabídce najdete balení o hmotnosti 400 g, které se hodí třeba na zkoušku, a balení o hmotnosti 2,5 kg.

Vítěz srovnání: Nejlepší granule pro kočičí labužníky

Purizon Coldpressed kuřecí s rybím olejem - 2,5 kg

Zjistit cenu

Klady

  • vysoký obsah bílkovin
  • 90 % živočišných složek
  • bez obilovin
  • lisované za studena
  • lahodná chuť

Zápory

  • nenašli jsme

Suché krmivo, nebo kapsičky a konzervy

Výběr krmiva pro kočku by měl být přizpůsoben jejímu věku, fyzické kondici a životnímu stylu. Majitelé koček pak ještě dodávají, že velmi záleží na chuťových preferencích dané kočky. Zatímco některé kočky jsou spokojeny s granulemi, jiné upřednostňují konzervy nebo dokonce pouze kapsičky. Znáte výhody a nevýhody různých typů krmiv?

Suché krmivo pro kočky

Suchým krmivem pro kočky máme na mysli potravu v podobě granulí. Jednoduše skladné krmivo nabízí dlouhou trvanlivost, tudíž je vhodnou volbou pro zaneprázdněné majitele mazlíčků. Výhodou granulí je možnost nechat je v misce celý den bez toho, aby se jakkoliv zkazily. 

Suché krmivo snadno přizpůsobíte věku svého mazlíčka, jeho zdravotní kondici a zdravotním problémům (kastrace, nadváha, zranění). Nabídka granulí je navíc velmi široká a vyhoví preferencím každého labužníka.

Složení granulí se různí podle kvality. Čím kvalitnější krmivo, tím lepší výživovou hodnotu bude mít. To znamená, že bude obsahovat vysoké množství masa a menší míru obilovin. Granule nabízí i další benefity navíc, jako je čištění zubů, zlepšení kvality srsti nebo zamezení vzniku bezoárů.

Kočky jsou známé tím, že nepijí příliš vody, a proto hydrataci doplňují pomocí krmiva. Nevýhoda granulí se skrývá právě v nízké vlhkosti.

Granule pro kočky

Kapsičky

Potrava v kapsičkách umožňuje majitelům kontrolovat velikost porcí, které podávají svému mazlíčkovi, což uvítají především majitelé řešící problém s hmotností své kočky. Na trhu naleznete různé druhy kapsiček s rozmanitými možnostmi a kvalitou provedení, tudíž si pochutná i ten nejvybíravější kočičí jedlík. Zároveň se nemusíte obávat o pitný režim vašeho mazlíčka – kapsičky obsahují vysoké množství vlhkosti.

Kapsičky mají obvykle dlouhou trvanlivost, po otevření je však nutné obsah zpracovat co nejrychleji – nejlépe najednou, případně krátkou dobu uchovat v lednici. Negativem je pořizovací cena tohoto krmiva, která převyšuje hodnotu lepších granulí.

Kapsičky pro kočky

Konzervy

Obdobnou popularitu jako granule sklízí i konzervy. Toto krmivo je dostupné jak v supermarketech, tak v chovatelských potřebách; na trhu jsou k mání různé příchutě a velikosti (od 100 gramů přes 1 kilogram).

Konzervy nabízejí vysoký obsah vlhkosti, díky čemuž nedochází k dehydrataci kočky. Výhodou je i chuť, jelikož většina koček dá přednost konzervám před granulemi.

Musíme podotknout, že cena kvalitních konzerv výrazně převyšuje pořizovací cenu granulí. Po otevření je nutné obsah co nejdříve zpracovat, což může být překážkou u vybíravých nebo menších koček.

Konzervy pro kočky

Kombinace potravy

Většina majitelů koček upřednostňuje kombinaci různých druhů potravy, což znamená, že mazlíček dostane kromě suchého krmiva i mokré krmivo.

Kočky, které během prvních měsíců svého života dostávají suché krmivo, nemají s příjmem granulí problémy. Občasná kombinace potravy navíc pro mazlíčka představuje příjemné zpestření. Problém nastává u nepřesného dávkování krmiva, což vede k následnému přibývání na váze, zvlášť u koček, které nemají dostatek pohybu.

Jak vybrat kvalitní granule pro kočky

Každá kočka je jedinečná, a to nejen svým vzhledem, chováním a oblíbeným místem k lenošení, ale také svými individuálními chuťovými preferencemi. Některé kočky mají v oblibě granule, jiné jsou spíše menší jedlíci. Právě proto může být pro některé majitele obtížné, ba dokonce nemožné, vybrat vhodné granule.

Abychom vám alespoň trochu pomohli, sestavili jsme základní parametry, podle kterých správně vybrat granule pro kočky.

Kvalitní granule pro kočky
zdroj: Anna Kumpan / Unsplash

Obilné versus bezobilné granule

Věčná debata mezi majiteli koček: jsou granule s obsahem obilovin vhodné pro mazlíčky, nebo je lepší se jim vyhnout? V následujících odstavcích se pokusíme přiblížit odpovědi na tuto diskutovanou otázku.

Obilné granule

Kočičí granule s obsahem obilovin jsou dostupné v různých obchodech, velikostech a kvalitě provedení. Pozor si dávejte zejména na ty s nejasným složením, které obsahují nekvalitní obiloviny. Ty mohou obsahovat kyselinu fytovou, která omezuje absorpci minerálů, a to včetně fosforu, vápníku, mědi a zinku. Dalším problémem je vysoký výskyt sacharidů, který zvyšuje obsah inzulinu v krvi, kvůli čemuž bude mít váš kočičí parťák neustálý pocit hladu, bude snadno přibývat na váze a v nejhorším případě se u něj může rozvinout cukrovka. 

Obiloviny obsažené ve stravě navíc nejsou pro kočky dobře stravitelné, jelikož se běžně nevyskytují v jejich přirozené stravě. Pro kočky s alergiemi, citlivým zažíváním či jinými potížemi jsou obiloviny přímo nevhodné a doporučuje se je ze stravy zcela vyřadit.

Na závěr je třeba zmínit i kvalitní obiloviny, mezi které patří například celozrnná rýže, oves a ječmen. Jejich výhodou je snadná stravitelnost, odolnost vůči plísním a dobrá chuť.

Klady

  • nízká pořizovací cena
  • široká dostupnost

Zápory

  • špatná stravitelnost
  • možnost alergické reakce
  • nízká nutriční hodnota
  • nadměrný přísun sacharidů

Bezobilné granule

Bezobilné granule jsou často dražší než varianty, které obsahují obilí. Majitelé tento druh potravy vybírají pro mazlíčky s alergiemi na obiloviny nebo některé druhy masa, dále pro kočky s citlivým zažíváním, problémy s kůží nebo trávením či zkrátka pro vybíravé mazlíčky. Obiloviny jsou v takovém případě nahrazeny jinými surovinami, jako je ovoce, zelenina, bylinky nebo nízko glykemické suroviny. 

Bezobilné varianty mívají větší zdroj živočišných bílkovin, které se přibližují přirozené stravě koček. Jestli se váš mazlíček potýká s nějakými kily navíc, pak mu bezobilné granule s nižším obsahem sacharidů mohou pomoci s regulací hmotnosti.

Všechny bezobilné granule ovšem nejsou nutričně vyvážené. Před koupí se zaměřte na složení, předně na zastoupení živočišných bílkovin, vitamínů a aminokyselin. Levnější bezobilné značky, které pořídíte v supermarketech, nebudou obsahově na stejné úrovni jako potrava ze speciálních prodejen.

Klady

  • lepší stravitelnost
  • přiblížení přirozené stravě
  • nižší obsah sacharidů
  • vhodné pro alergiky
  • podpora zdravé srsti a kůže
  • vhodné pro specifické diety

Zápory

  • vyšší cena
  • nemusí být nutričně vyvážené

Věk a zdravotní stav kočky

Jistě váš nepřekvapí, že pro malá koťata je vhodná jiná strava než pro dospělé kočky nebo kočičí seniory. Jaké krmivo vybrat podle životních fází a nároků, které se mění v průběhu života vašeho mazlíčka?

Granule pro koťata

Granule pro koťata obvykle obsahují vyšší množství masa (kuře, krůta, kachna, ryba a další), tuků (lososový, rybí, rostlinný olej), vitamínů (nejčastěji C a E), minerálů (hořčík, vápník, sodík) a dalších důležitých živin pro zdravý vývoj svalů, orgánů, kostí a zubů. Při výběru nezapomeňte vzít v potaz aktivitu kotěte – aktivní kočky potřebují více tuků a proteinů, lenoši zase méně tučného masa.

Granule by měly být malé a dostatečně měkké, aby je koťata mohla snadno žvýkat. a pro snadné žvýkání jsou dostatečně měkké. S podáváním doporučujeme začít od 4. týdne života do zhruba 12 měsíců. Teprve po prvních narozeninách je vhodné přejít na krmivo pro dospělé kočky.

Granule pro dospělé kočky

Granule pro dospělé kočky (tj. od 1 roku do 7 let) by měly mít vyvážené složení představující rovnováhu mezi bílkovinami, tuky a sacharidy, aby vyhovovaly energetickým potřebám vašeho mazlíčka. Nezapomeňte přihlédnout (kromě preferencí) k aktivitě kočky a podle toho přizpůsobte velikost každé porce.

Granule pro dospělé jedince se vyrábí v různých příchutích (tj. různé druhy mas s různými doplňky). Na rozdíl od granulí pro koťata obsahuje potrava pro dospělé jedince nižší obsah tuků. Pokud je váš mazlíček lenivý gaučák, přihlédněte i k tomuto faktoru a vybírejte granule s nižší energetickou hodnotou.

Granule pro kočičí seniory

Granule určené pro starší kočky ve věku nad 7 let by měly poskytovat speciální podporu pro zdraví kloubů a měly by mít nižší energetickou hodnotu, aby odpovídala nižší úrovni aktivity v tomto věku. Při výběru potravy pro starší kočky hledejte přísady jako glukosamin a chondroitin, které přispívají k zachování zdraví kloubů, s vitamíny a minerály pro delší vitalitu. Zároveň dávejte větší pozor na velikost granulí, protože někteří senioři mohou preferovat menší kousky, případně i měkčí konzistenci.

Granule pro kastrované kočky

Kastrace představuje zákrok, po kterém je nutné změnit stravu svého mazlíčka, jelikož se razantně změní metabolismus kočky. Kočky bývají náchylné k problémům s močením a ledvinami, a předně se jim zvyšuje chuť k jídlu, což v některých případech vede k tloustnutí.

Většina speciálního krmiva pro kočky se označuje jako sterilised, sterile cat nebo castrate. Kvalitní krmivo představuje rovnoměrné složení nutných vitamínů a minerálů. Po zákroku navíc kočky přijímají ještě méně vody než před ním, a tak se vyvarujte krmivu s obsahem obilovin.

Granule pro březí kočky

Těhotné nebo kojící kočky potřebují vysoce kvalitní krmivo, nejlépe označené „pro reprodukci“, které naplňuje zvýšené nutriční nároky během březosti a laktace, další možností jsou granule určená pro koťata. Granule pro kočky v této životní fázi musí poskytovat základní živiny, jako je vyšší obsah tuku a přidaných vitamínů pro správný vývoj koťat.

Granule pro kočky s nadváhou

Nadváha nebo obezita mazlíčka je často vinou přejídání nebo špatně vybrané stravy. Pro kočky může mít vyšší váha nepříjemné následky, které ohrožují zdraví orgánů a mohou vést k fatálním zdravotním problémům. 

Máte vaše kočka nadváhu? Co s tím? Řešením je změna stravy. Vyberte granule s nižším obsahem kalorií a vyšším obsahem bílkovin, které pomohou udržet svalovou hmotu během hubnutí. Dodržujte přesné krmné dávky a nenechte se uchlácholit smutným pohledem. K ideální váze vašeho mazlíčka nejrychleji povede veterinární strava.

Granule pro hezkou srst

Pokud chcete, aby měl váš mazlíček hezkou srst, zvolte granule s přidanými omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami, které pomáhají udržovat srst zdravou a lesklou. Ve složení hledejte rybí olej a lněné semínko. Pamatujte ovšem, že stav srsti nezáleží pouze na stravě, o kočku je nutné se pravidelně starat a vyčesávat jí kožich.

Granule proti bezoárům

Trichobezoáry jsou bezoáry složené z chlupů, které kočky polykají při svém běžném čištění srsti. Pokud se tyto koule chlupů hromadí v trávicím systému, mohou způsobovat potíže ve formě častého zvracení a dalších zažívacích problémů. I proto je nutné mazlíčkům dodávat granule s přidanou vlákninou, díky čemuž budou chlupy odcházet přirozeně spolu se stolicí. Některá strava obsahuje specifické přísady, jako je psyllium, které pomáhá s čištěním střev a reguluje pohyby střev.

Granule pro kočky s citlivým zažíváním

Pro mazlíčky s citlivým zažíváním vyberte granule, které jsou přímo určené pro citlivý žaludek a trávicí systém. Potrava se vyznačuje lepším složením, přesněji se snadno stravitelnými bílkovinami a sacharidy bez obsahu obilovin. Ve zverimexech můžete vybrat i potravu s probiotiky a prebiotiky. 

Veterinární diety

Pro kočky se specifickými zdravotními problémy veterináři doporučují speciální stravu. S odborným doporučením jsou veterinární diety sestaveny tak, aby řešily různé zdravotní problémy a potíže, jako je onemocnění ledvin, močové problémy nebo gastrointestinální problémy.

Složení

Jak jsme již mnohokrát zmiňovali, granule pro kočky by měly poskytovat vyváženou a kompletní stravu, která splňuje nutriční potřeby koček. Rovnováha živin by však vždy měla odpovídat specifické životní fázi vašeho mazlíčka.

Vhodné složky kočičí potravy

Mezi základní živiny patří bílkoviny, tuky, vitamíny, minerály a další řada různých složek, které si nyní podrobněji představíme. 

 ✅ Bílkoviny

Kočky jsou šelmy a masožravci, bílkoviny jsou tak v jejich jídelníčku klíčovou surovinou, která je prospěšná pro jejich celkové zdraví. Primární složkou granulí by měly být vysoce kvalitní bílkoviny, jež vyberete podle preferencí vašeho mazlíčka (např. kuřecí maso, hovězí, rybí a jiné).

 ✅ Tuky

Pro kočky představují taky koncentrovaný zdroj energie podporující různé tělesné funkce. Esenciální mastné kyseliny, jako jsou omega-3 a omega-6, přispívají k celkovému zdraví srsti a kůže.

 ✅ Sacharidy

Kočky nepotřebují přijímat tolik sacharidů jako někteří jiní mazlíčci, v rozumné míře jim však neuškodí, naopak kočce dodají energii. Mezi kvalitní sacharidy patří ty lehce stravitelné, jako jsou batáty, v menší míře rýže.

 ✅ Vitamíny

V kvalitní stravě pro kočky nesmí chybět vitamín A, D, E a různé vitamíny B. Vitamíny jsou důležité pro zdraví zraku, kostí, imunitního systému a pro další metabolické procesy v těle kočky.

 ✅ Minerály

Minerální složky, mezi které patří vápník, fosfor, hořčík nebo draslík přispívají ke správné funkci svalů a kostí.

 ✅ Antioxidanty

Vitamíny C a E pomáhají neutralizovat volné radikály a podporují imunitní systém.

 ✅ Voda

Voda, voda, voda! Hydratace je životně důležitá pro zdraví vašeho mazlíčka. Granule obsahují pouze nízkou vlhkost, kapsičky a konzervy naopak vyšší. V každém případě dbejte na dostatečný příjem vody, zvlášť pokud má váš mazlíček problémy s močením.

 ✅ Taurin

Tuto esenciální aminokyselinu jsme již trochu zmínili a nyní si řekneme, proč je klíčovou rolí v životě vaší kočky. Taurin je podstatný pro zdravý zrak, srdeční funkci a reprodukční zdraví mazlíčka. Kočky taurin nedokážou samy tvořit, a proto musí být přítomen ve stravě.

 ✅ Vláknina

Dostatek vlákniny pomáhá udržovat zdravé trávení kočky. Kočkám s citlivým zažíváním prospěje střední hladina vlákniny (takže s mírou).

 ✅ Prebiotika a probiotika

Zvlášť musíme zmínit prebiotika a probiotika. Prebiotika podporují růst prospěšných střevních bakterií, zatímco probiotika zavádějí živé bakterie pro podporu zdraví trávení. Tyto složky jsou vhodné pro kočky s citlivým zažíváním nebo zažívacími problémy.

Nevhodné složky kočičí stravy

V kočičí potravě můžete nalézt i složky, které nejsou nevhodné pro mazlíčky. Při kontrole složení se vyvarujte následujícím:

❌ Umělá barviva

Stejně jako v lidské potravě, i ve stravě pro kočky se umělá barviva využívají z estetických důvodů, avšak nijak nepřispívají k nutriční hodnotě potravin. Kočky nepotřebují různobarevnou potravu, proto ani není nutné vybírat barevné granule.

❌ Umělé příchutě

Pro zvýraznění chuti se do granulí přidávají umělé příchutě. Kvalitní granule však nepotřebují ochucovadla, jelikož by měly být chutné samy o sobě díky vhodným surovinám, které byly kvalitně zpracovány.

❌ Umělé konzervační látky

K prodloužení trvanlivosti granulí se využívají umělé konzervační látky, jako je BHA a BHT. Místo uměle vytvořených látek hledejte potravu s přírodními konzervačními látkami (např. vitamín E).

❌ Doplňky granulí

Nekvalitní granule pro kočky mohou kromě prospěšných látek obsahovat i „výplně“ v podobě kukuřice, pšenice nebo sóji, které nemají vysokou nutriční hodnotu. Pro kočky mohou být obtížně stravitelné nebo přímo nevhodné.

Některé granule obsahují nespecifikované zdroje masa, které se skrývají za obecnými výrazy (např. vedlejší produkty z masa).

❌ Přidaný cukr a vysoký obsah soli

V granulích pro kočky je přidaný cukr zcela zbytečný a může vést až k obezitě či problémům se zuby. Sůl je škodlivá pro všechny mazlíčky, především pro ty s močovými problémy.

Velikost balení

Majitelé koček při výběru granulí často přemítají nad otázkou, jestli koupit větší balení, nebo zvolit menší. Mezi nejčastěji kupované balení patří ta o objemu 3, 5, 10, 14 a 20 kilogramů. Kdy se vyplatí koupit malé balení a kdy velký pytel?

Malé balení

Menší balení do 5 kilogramů je ideální pro majitele koček, které jsou vybíravé. Tímto způsobem můžete zakoupit menší množství granulí, díky čemuž snadno otestujete preference svého mazlíčka. Granule lze využít i jako oživení stravy, pokud dáváte přednost mokré stravě. Rychlé spotřebování navíc zajistí, číže budou granule vždy čerstvé. A musíme přihlédnout i k pořizovací ceně, která je samozřejmě nižší než u velkého balení.

Velké balení

Pokud je váš mazlíček zvyklý na granule a znáte jeho preference nebo sdílíte domácnost s kočičí smečkou, pak koupě velkého pytle představuje ekonomicky rozumný krok (v přepočtu na 1 kilogram vyjde větší pytel výhodněji v porovnání s malým pytlem).

Je však třeba myslet i na nečekaná překvapení, jako je změna apetitu vašeho mazlíčka. Představte si balíček svých oblíbených chipsů. Máte? Nyní si představte ten samý balíček, který byl otevřený několik dnů nebo týdnů. Že vás přešla chuť? Stejné myšlenky má i váš mazlíček. Velká balení, která jsou otevřená delší dobu, ztratí kýženou chuť a kočka nebudete mít na granule ani pomyšlení. Dlouho otevřená balení (více než 3 měsíce) mohou navíc ztratit své živiny, a dokonce se sníží jejich nutriční hodnota.

Značka

Klíčovým faktorem při výběru granulí pro kočky je renomé značky produktu. Značka často nesouvisí pouze s chutností, ale i s kvalitou složení, dostupností a cenovým poměrem. Na českém trhu se vyskytuje široká škála různých granulí, a proto je důležité umět rozeznat ty kvalitní.

Granule pro kočky Acana

Značka Acana nabízí prémiová krmiva pro kočky, která svou pořizovací cenou předčí jiné granule. Za svou investici získáte krmivo složené z kvalitních surovin a z různých zdrojů masa, bez vysokého množství sacharidů a bez umělých přísad. Nejčastější recepturou je kombinace masa, ovoce a zeleniny, díky čemuž jsou vhodné i pro kočky s citlivým zažíváním. Granule Acana jsou dostupné v různých tvarech a velikostech, a tak si vybere kotě, velká kočka i senior.

Granule pro kočky Applaws

Applaws je další kvalitní značkou, která si zakládá na přírodních ingrediencích s vysokým obsahem bílkovin a bez nežádoucích přísad a alergenů. Receptura se skládá především z masa (nejčastěji kuře nebo losos), ovoce a zeleniny. Krmivo Applaws je hypoalergenní, což znamená, že složení neobsahuje obiloviny (pšenice, sója, kukuřice a jiné). Granule mají většinou jeden tvar a velikost, na který si kočičí mazlíček snadno zvykne.

Granule pro kočky Arden Grange

Pro mlsné kočičí mazlíčky je tu britská rodinná firma Arden Grange s nutričně hodnotnou stravou, která představuje optimální výživu a vitalitu. Granule neobsahují časté potravinové alergeny a – jak udává výrobce – jsou hypoalergenní. Složení bylo sestaveno tak, aby kopírovalo přirozenou potravu koček v divočině, a tak v něm naleznete kvalitní zdroje masa bez přidaných obilovin.

Granule pro kočky Brit Care

Brit Care je prémiová značka, která klade velký důraz na kvalitu ingrediencí a jejich zpracování. Své kočce tak nabídnete vyváženou stravu obsahující různé druhy masa, ovoce a zeleninu, které mazlíčkovi dodají důležité živiny a vitamíny včetně kvalitních zdrojů bílkovin a minerálů. 

Musíme zdůraznit dvě velká pozitiva značky. První je cenová dostupnost potravy Brit Care (jak pro kočky, tak i jiné mazlíčky). Druhou je variabilita potravy, s níž vyberete vhodnou potravu podle preferencí svého mazlíčka, věku a zdravotní kondice.

Granule pro kočky FirstMate

Kanadská značka FirstMate si zaslouží pozornost všech kočičích milovníků, a to hned z několika důvodů. Krmivo firma vyrábí ve vlastní továrně, tudíž má přehled o původu všech ingrediencí a klade důraz na nejvyšší kvalitu. Složení neobsahuje žádné vedlejší živočišné a rostlinné produkty, takže se nemusíte obávat přítomnosti obilovin, rostlinných olejů nebo umělých látek.

Na základě letitých zkušeností FirstMate nabízí prémiové granule, které se starají o zdraví koček, dokážou vyřešit zdravotní obtíže či jim předcházet. Produkty jsou přizpůsobené různým životním etapám, velikosti a chuťovým preferencím mazlíčků.

Za všechny klady si však majitelé koček musí připlatit. Pořizovací cena granulí dělá z FirstMate krmivo, které není cenově dostupné pro všechny chovatele chlupatých mazlíčků. Startovací cena za 1 kilogram se pohybuje kolem 250 Kč.

Granule pro kočky Happy Cat La Cuisine

Značka Happy Cat klade důraz na kvalitní suroviny, které mají mazlíčkovi poskytnout vyváženou a pestrou výživu ve všech životních fází. Receptura se skládá z různých zdrojů živočišných bílkovin (kombinace masa, ryb a drůbeže) a obsahuje základní živiny. V nabídce objevíte granule, které jsou nutričně vyvážené pro specifické potřeby mazlíčků.

V poměru cena kvalita máme ovšem problém se složením granulí, jelikož obsahují obiloviny. Nedoporučujeme je proto pro kočky, které mají citlivé zažívání.

Granule pro kočky Chicopee

Chicopee nabízí cenově dostupnou kočičí stravu, která se vyrábí v Německu podle mezinárodních potravinových standardů za použití originálních kanadských receptur. Prémiové granule vytvořené pro všechny kočky bez rozdílu věku mají vyvážené složení, neodolatelně voní a lahodně chutnají. Díky vysokému obsahu masa získá kočka přísun bílkovin a dalších základních živin bez obilovin.

Granule pro kočky Meowing Heads

Prémiové až superprémiové krmivo značky Meowing Heads upoutá většinu majitelů koček nejen barevným balením, ale i složením, které kombinuje kvalitní suroviny,. Spolehnout se můžete na vysoké zastoupení různých druhů masa, ovoce, zeleniny či olejů bez umělých látek. Z nabídky vyberete potravu vhodnou pro mladé i starší kočky, s různými preferencemi či zdravotními problémy.

Majitelé koček oceňují pozitivní vliv na zlepšení stavu srsti, zubů a zdraví svého mazlíčka, avšak poukazují, že Meowing Heads patří k dražším značkám na trhu.

Granule pro kočky N&D

Krmivo N&D je oblíbené mezi majiteli koček zejména pro svůj poměr mezi cenou a kvalitou. Granule tvoří vyvážená kombinace čerstvých surovin v podobě bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálů. Ač se na první pohled může zdát, ne každý výrobek je hypoalergenní a některé obsahují malé množství obilovin. Vždy však těch kvalitních.

Granule N&D osloví majitele koček, kteří hledají biologicky vhodnou stravu. Jak se dočtete v recenzích, u většiny koček došlo při delší konzumaci těchto granulí ke zlepšení trávení a stavu srsti.

Granule pro kočky Nativia

Jak představit značku Nativia? Třeba jejím heslem – „pes ani kočka nejsou slepice“. Složení granulí pro kočky neobsahuje obiloviny nebo umělé látky, místo toho očekávejte bílkoviny živočišného původu jako maso, vnitřnosti, masové moučky, které se mazlíčkům dobře tráví.

Podle chuťových preferencí svého mazlíčka vyberete z různých řad, které se zaměřují na některou kombinaci masa a rýže (např. kachní maso, kuřecí masová moučka a rýže).

Granule pro kočky Orijen

Další kanadskou značkou granulí pro kočky je Orijen. Firma bere v potaz přirozené kočičí instinkty, chutě a potřeby v různých vývojových fází. To znamená, že potrava obsahuje vysoké množství masa spotřební kvality, dále ovoce a zeleninu a žádné obiloviny. Tvar a velikost granulí podporují zdraví zubů a žvýkání. Uživatelé vyzdvihují zlepšení stavu srsti mazlíčků, celkové vitality a výbornou chuť, která zaujme i vybíravější labužníky.

Velkým negativem je pořizovací cena. Průměrná cena za 1 kilogram se pohybuje okolo 200 Kč.

Granule pro kočky Purizon

Důraz na složení, které kopíruje přirozené kočičí stravování, si klade značka Purizon. Firma vyrábí prémiové granule vhodné pro pravé masožravce. Potrava Purizon obsahuje 70 % masa nebo ryb, dále suroviny, jako je ovoce, zelenina a bylinky, které byly zpracovány s ohledem na zachování živin a přirozené chutě, a to bez obilovin. Pro kočičího mazlíčka najdete granule vytvořené s ohledem na jeho věk, fyzickou kondici a zdravotní stav.

Granule pro kočky Sanabelle

Dobrou nabídku v poměru cena kvalita představuje značka Sanabelle. Složení obsahuje vyvážený poměr životně důležitých vitamínů, živin a vlákniny s důrazem na vysoký obsah masa. Granule mimo jiné obsahují kvalitní oleje a obilniny.

Každý majitel vybere pro svého mazlíčka snadno stravitelné krmivo v různých provedeních vhodných pro koťata, dospělé a seniory. Pokud máte doma kočku s citlivým zažíváním, doporučujeme začít s menším množstvím krmiva, jelikož alergikům nemusí vyhovovat.

Granule pro kočky Taste of Wild

Taste of Wild neboli chuť divočiny je krmivo inspirované kompletní stravou, kterou většina koček vyhledává v přírodě. Americká značka představuje suroviny s vysokou kvalitou, vitamíny, minerály, garantovanými probiotiky, které pomáhají dobrému trávení. Nemusíte se obávat obilovin nebo jiných nepříznivých alergenů. Oproti jiným granulím s obdobnou myšlenkou a složením musíme zdůraznit, že Taste of Wild je cenově dostupnější krmivo pro kočky.

Granule pro kočky Wellness Core

Prémiové granule pro kočky Wellness Core patří do vyšší cenové kategorie. Jedná se o kompletní krmivo pro kočky s důrazem na přirozenou potravu mazlíčků bez obilovin a alergenů. Na místo toho čekejte potravu s vysoce kvalitními živočišnými bílkovinami (kuře, krůta, losos) a zeleninou. Při zpracování suroviny neztratily své vitamíny, minerály, esenciální živiny a antioxidanty. Pro svého mazlíčka vyberete z pestré nabídky podle jeho individuální potřeby.

Cena

Jestli je nějaké kritérium, které je pro většinu majitelů koček zcela zásadní, jedná se o cenu. Jaké kvalitní granule získáte za svou finanční investici?

Granule pro kočky od 100 do 500 Kč

Levné granule pro kočky do 500 Kč většina majitelů nakupuje v supermarketech nebo hypermarketech. Granule se prodávají ve velkých barevných baleních (od 10 kilogramů) za lákavé ceny. Jedná se o celosvětově známé značky jako Whiskas, Friskies, Felix, Darling, Kitekat, Coshida, Purina nebo interní výrobky obchodních řetězců (Haryk, Louisa, K-Classic), o nichž slýcháte v televizi nebo čtete v tisku. Ač se na první pohled mohou zdát tyto výrobky kvalitně provedené, opak je pravdou. Jak je to možné?

Za vším je nutné hledat podbízivou reklamu. Obaly nekvalitních granulí bývají vesele barevné nebo připomínají klasický elegantní vzhled. Vedle fotografií spokojených koček jsou zde hesla jako „doporučeno odborníky“, „vyrobeno s odborníky“, „veterináři doporučují“ nebo přímo „vyrobeno s ohledem na kočky“. Kdo by tak pochyboval o odborném stanovisku...

Nekvalitní levná krmiva ale obsahují pouze malé množství surovin živočišného původu, tudíž se mazlíčkům nedostává dostatek potřebných živin. Kvůli tomu má kočka větší hlad a snadněji přibývá na váze. Složení se dále skládá z umělých přísad (barviva, dochucovadla), které tělo mazlíčka zatěžují. Ve velké míře se také objevují různé druhy obilovin, které pro mnohé kočky fungují jako alergeny a zatěžují jejich trávení. 

Někteří majitelé koček však nechtějí nebo nemají dostatečné finance pro nákup lepších produktů. Co dělat, pokud chcete mazlíčkům dopřát kvalitní granule? Nemusíte se uchylovat k výše zmíněným produktům. Místo toho zvolte krmiva s menším obsahem obilovin a alergenů, avšak s vyšší porcí živočišné produkce. Jedná se o granule cenově dostupných značek jako Brit Care, Rasco nebo Applaws či Happy Cat.

Granule pro kočky od 500 do 1 000 Kč

V cenovém rozmezí od 500 do 1 000 Kč zakoupíte granule o hmotnosti od 5 do 10 kilogramů od dostupnějších a prémiových značek pro všechny věkové kategorie, preference a různě aktivní kočky.

Granule do 1 000 Kč neobsahují ve většině případů žádné obiloviny, zato je u nich kladen důraz na vyšší obsah masa, vitamínů a minerálů. Kočky mají díky granulím lepší srst a kvalitu zubů.

Granule pro kočky nad 1 000 Kč

Granule pro kočky nad 1 000 Kč jsou prémiové či super prémiové produkty s vysokým množstvím bílkovin, kvalitně zpracovanými surovinami a přidanými oleji. Nenajdete v nich žádné obiloviny a alergeny. Místo toho obsahují jedinečné formule, které posilují vitalitu kočičího mazlíčka a dokážou mu pomoci se zdravotními potížemi.

Co se bude při krmení granulemi hodit

Ke krmení granulemi využijete i různé pomůcky a vychytávky, která vám pomohou s kontrolou příjmu potravy vašeho mazlíčka.

  • Misky – Základem, bez něhož nelze krmit kočku, je vhodná miska. Nejpoužívanější jsou mělké misky z materiálů jako nerez, keramika či plast. Jestli váš mazlíček často rozhazuje obsah misky, doporučujeme zakoupit také podložku.
  • Stojánek na misky – Pro větší kočky, kočky s artritidou nebo kočičí seniory doporučujeme stojánek na misky. Mazlíček se nebude muset tolik ohýbat, namáhat krk a záda. Na vyvýšené misky kočka snáze dosáhne a bude jíst bez námahy.
  • Lízací podložka – Pro kočičí jedlíky, kteří hltají, je určena lízací podložka ze silikonu. Do formy stačí namazat mokré krmivo společně se suchým a nechat mazlíčka, aby se najedl. Produkt nabízí nejen zábavu, ale také zdravotní benefity jako čištění jazyka, zlepšení ústní hygieny nebo odstranění zápachu z tlamy.
  • Automatické dávkovače krmiva – Jste zaneprázdnění? S automatickým dávkovačem krmiva snadno naplánujete množství granulí, které mazlíčkovi naservírujete, a nastavíte interval.
  • Odměrka – Pro kontrolu porce granulí vám pomůže odměrka. Každá porce bude stejně velká, což uvítají především majitelé, kteří sledují hmotnost svého mazlíčka a snaží se ji regulovat.
  • Hlavolamová krmítka – Kočky jsou od přírody lovci, a právě díky tomuto instinktu můžete svého mazlíčka povzbudit při jezení. Do hlavolamu vložíte lákavé granule a necháte kočku „lovit“. Hrou kočku povzbuzujete fyzicky i duševně.
  • Vzduchotěsné nádoby – Granule po otevření nezůstanou dlouho čerstvé, naopak začnou nasávat vlhkost a sníží se jejich kvalita a chuť. Se vzduchotěsnými nádobami bude skladování krmiva pro kočky snazší a udržíte ho delší dobu kvalitní a v bezpečí od škůdců.

Jak správně krmit kočku granulemi

Správné krmení je zásadní pro vitalitu vaší kočky, zdraví a celkovou pohodu. Důležité je vyřešit základní otázky jako frekvence krmení, velikost porcí či přechod mezi různými typy potravy. Jak správně krmit kočku granulemi?

Frekvence

Koťata ve vývinu potřebují vyšší přísun energie a je nutné je krmit častěji (nejlépe 3 až 4× denně). Velikost dávek by měla být stejná, aby mládě během části dne nedostalo větší hlad.

Jak kočky dospívají a stárnou, snižuje se i jejich potřeba po větším energickém příjmu. Dospělým zdravým kočkám vyhovují maximálně 2 jídla denně. Během života se individuální potřeby mohou lišit v závislosti na aktivitě, zdraví či preferencích kočky.

Starší kočky nad 7 let ztrácí svou vitalitu a vyžadují častější krmení, avšak v menších dávkách.

Velikost porcí

Na obalu všech granulí pro kočky naleznete doporučení podle velikosti kočky a věku kočky. Navíc byste měli přihlédnout i k její aktivitě. Dbejte na to, aby vaše kočka dostávala každý den stejně velké dávky. Nedoporučujeme zkoušet den bez jídla, ač někteří chovatelé tento krok doporučují.

Nové krmivo

Při přechodu z jednoho typu krmiva na nové (jiné granule, ze suchého krmiva na mokré, kombinace) doporučujeme pozvolný postup. Během 7–10 dnů přimíchávejte do starého krmiva nové, přičemž s každou porcí zvyšujte množství nového krmiva. Předejdete tak zažívacím potížím, rychleji si povšimnete alergií či averzí a váš mazlíček si rychleji uvykne na nové krmivo.

Po přechodu na novou stravu může dojít ke zhoršení stavu srsti vaší kočky. Náhlé změny mohou naznačovat nevyhovující krmivo a doporučuje se jeho změna.

Čerstvá voda

Kočky potřebují potravu tvořenou z vody a přístup k čerstvé vodě. Kočky jsou navíc náchylné k problémům s močovými cestami a dostatečný pitný režim je pro jejich zdraví naprosto zásadní.

Jak správně krmit kočku granulemi
zdroj: Paul Hanaoka / Unsplash

Nejčastější otázky při nákupu granulí pro kočky

Při hledání vhodných granulí pro kočky napadají majitele různé otázky. Proto jsme se rozhodli na ty nejčastější zaměřit, aby byl nákup potravy pro váš ještě jednodušší.

Co je holistické krmivo?

Pojem holistické krmivo označuje vyvážené krmivo vytvořené s ohledem na původ mazlíčků (u psů psovité šelmy, u koček kočkovité šelmy). Holistická krmiva neobsahují obiloviny (případně pouze malé procento), konzervační látky nebo jiné umělé látky, naopak se klade důraz na čerstvé, kvalitní maso nebo masovou moučku, přírodní vitamíny a minerály z ovoce či bylinek.

Holistická krmiva jsou pro mazlíčky snadněji stravitelná, a tak jsou vhodná pro ty s citlivým trávením, alergií či zdravotními problémy. Na rozdíl od jiných krmiv kočka nebo pes vstřebají maximální množství živin, tudíž není potřeba větší denní dávka.

Kolik granulí by měla kočka sníst během jednoho dne?

Doporučenou dávku granulí naleznete vždy na obalu granulí. Záleží především na velikosti kočky, jejím stáří a zdravotních problémech. Průměrná doporučená dávka se pohybuje od 120 do 300 gramů.

Jak naučit kočku žrát granule?

Nabízejí se dvě možnosti. První a jednodušší spočívá v tom, aby kočka již od svého narození jedla především granule. Díky tomu si na ně zvykne a později jí nebudou připadat jako podezřelá strava.

Druhou variantou je výcvik. Kočce dejte jídlo pouze do misky (nedávejte mazlíčkovi nic od stolu, zakažte jiným obyvatelům domácnosti krmit kočku a zamezte častému podávání pamlsků). Granule dejte do misky tak, aby na ně kočka viděla. Pokud během půl hodiny až hodiny potravu nesní, schovejte ji. Stejný postup opakujte, dokud kočka nezačne jíst.

Co dělat, když kočka nežere granule?

Zjistěte, jestli kočka nežere granule kvůli nechutenství pramenícímu ze zdravotnch problémů, nebo se jedná o nechuť k jednomu druhu granulí. V prvním případě pozorujte mazlíčka a případně navštivte veterináře. Ve druhém sledujte, jestli kočka nedostává jídlo od někoho jiného. Jakmile dostane hlad, zkuste ji k jídlu nalákat vývarem nebo trochou mokrého krmiva. V žádném případě kočku k jídlu nenuťte násilně.

Proč kočka zvrací granule?

Kočky zvrací z mnoha příčin: od chlupů v zažívacím traktu po vážnější důvody. Pokud vaše kočka zvrací granule, prohlédněte zvratky. Pokud granule nejsou strávené, pak se jedná o problém s horní částí trávicího traktu. Vyzvracené strávené granule znamenají, že jídlo bylo v žaludku, avšak kočce nesedlo a následně ho vyvrhla. Jestli jste vyměnili kočce krmivo za nové, vraťte se ke starému, přidávejte po troškách nové a kočku nechte pomalu navyknout. Nezapomeňte doplnit kočce pitný režim. Pokud se zvracení bude opakovat, kontaktujte veterináře, který vám doporučí přípravky pro zastavení zvracení nebo doporučí návštěvu. 

Jak poznat, že granule kočce nevyhovují?

Pomohou vám varovné projevy, jimiž jsou například letargie, nechuť k jídlu, zvracení, průjem, úbytek/příbytek na váze, problémy se srstí/kůží, nevolnost.

Příčiny projevů jsou různé. Někdy jsou na vině vnější příčiny jako stres, nevhodné okolí nebo nemoc, v jiných případech se ukazuje na méně kvalitní jídlo, nedostatek důležitých živin či krmivo, na které si mazlíček ještě nezvykl. Jakmile si všimnete některého z projevů, nepodceňujte ho a kontaktujte svého veterináře. 

Mají granule pro koťata speciální složení?

Ano! Granule pro koťata (a březí kočky) jsou označena jako Kitten. Potrava obsahuje více tuku a přidaných vitamínů, díky čemuž je zajištěna vysoká energetická hodnota pro kotě s vyšší aktivitou.

 Jak zjistit, zda jsou granule vyrobeny z kvalitních ingrediencí?

Podívejte se na složení. O kvalitě vám napoví již způsob, jakým je složení popsáno. Na prvním místě by měla mít surovina, která je nejvíce zastoupena, a na posledním místě zase ta v nejmenší míře. 

Kvalitními ingrediencemi jsou živočišní bílkoviny z masa (označeno čerstvé maso) nebo masové moučky (např. drůbeží maso), dále trocha lehce stravitelných sacharidů (sladké brambory) a prospěšné tuky (lososový, kuřecí, rostlinný). Dejte si pozor na umělé látky.

Má smysl kupovat dražší prémiové granule?

Od levných krmiv se prémiové granule liší vyšší výživovou hodnotou, jelikož hlavními složkami jsou živočišné bílkoviny, dále vitamíny, aminokyseliny a minerály. Váš mazlíček dostane dostatečné množství kvalitních živin.

Mohu kombinovat různé typy a značky granulí?

Ano, můžete, ale! Pamatujte na to, že kočky jsou citlivé na náhlé změny ve stravě a potřebují postupný přechod nejlépe mezi 7–10 dny. Pomocí pomalého startu kočce necháte dostatek času, aby si zvykla a vyhnete se zažívacím potížím.

Před kombinací granulí se zaměřte na složení a dohlédněte, že obsahují vhodné živiny (bílkoviny, tuky, vitamíny, minerální látky) tak, aby nedošlo k opomenutí.

Jak dlouho vydrží otevřený pytel granulí čerstvý?

Většina výrobců doporučuje spotřebovat granule v rozmezí 2–3 měsíců. Granule jsou suché, a proto snadno absorbují okolní vlhkost.

Co se stane, když pes sní kočičí granule?

Pokud pes sní kočičí granule jednou, nemusíte se ničeho obávat. Kočičí granule obsahují více masa, takže psovi určitě chutnají. Jestli váš pes ujídá kočce granule pravidelně, pokuste se tomu zamezit. Kočičí granule mají vyšší energetickou hodnotu – máte-li doma psího gaučáka, může snadněji přibírat na váze. Kočičí strava navíc dokáže u psů vyvolat zažívací problémy (průjem, zvracení, zánět slinivky břišní). Při častějším pojídání může vést až k poškození ledvin.

Autor článku

Kristýna Kršňáková

Kristýna Kršňáková

Redaktor

„Jmenuji se Kristýna a vystudovala jsem obor Elektronická kultura a sémiotika na fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze. Hledání informací a psaní článků je pro mě tedy hračka. Nejvíce mě baví testování a srovnávání produktů, protože tak mohu pomoci lidem, kteří chtějí investovat své peníze do kvalitního zboží. Dokážu pokrýt velké množství oblastí, mou opravdovou vášní je však kosmetika, nábytek a potřeby pro mazlíčky.“