Nejlepší pomalé hrnce 2024: Recenze, zkušenosti a recepty

Publikace: 09.10.2023

Dnešní uspěchaná doba nahrává pokrmům, které zvládnete uvařit během pár minut. Jestli nechcete snižovat ze svých kulinářských nároků, a přesto jíst chutná jídla, vsaďte na pomalé hrnce. Tento kuchyňský pomocník, který zvládne přípravu nejrůznějších lahodných a zdravých pokrmů, vám ušetří nejen váš čas. Jak vybrat kvalitní pomalý hrnec a které produkty se umístily mezi těmi nejlepšími?

Nejlepší pomalé hrnce: testování a recenze

Při výběru nejlepších pomalých hrnců jsme všechny produkty otestovali podle přísných měřítek. Zaměřili jsme se na takové parametry, jako je objem, výkon či funkce, a neopomenuli jsme ani drobnosti, které běžný uživatel snadno přehlédne. Které pomalé hrnce jsou podle nás ty nejlepší? 

Recenze CrockPot CSC060X

Pomalý hrnec CrockPot CSC060X je všestranný kuchyňský pomocník navržený tak, aby vám ušetřil čas a zjednodušil vaření. Díky řadě funkcí, které jsou uživatelsky přívětivé, je cenným doplňkem výbavy každého kuchaře, ať už začínajícího, nebo zkušeného.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Předností výrobku je zejména jeho kvalitní provedení. S vyjímatelnou keramickou nádobou, kterou využijete i v běžné troubě, bude servírování hotových pokrmů jednoduché a rychlé. Keramický materiál zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla, což vede k ještě lepším výsledkům. Podobně snadné je i čištění a celková údržba.

Sklopná skleněná poklice slouží jako doplněk, díky němuž budete mít přehled o jídle, aniž byste museli odklápět celou poklici. Další výhodou jsou funkce, předně funkce udržování teploty, která zaručí stále teplé jídlo vhodné pro servírování.  

Porovnání s alternativami

Pomalý hrnec CrockPot CSC060X je cenově dostupný produkt pro dvě osoby. S objemem 3,5 litru se jedná o trochu větší přístroj, který potěší začínající kuchaře i ostřílené mazáky.

Vítěz srovnání: Nejlepší pomalý hrnec pro dva

CrockPot CSC060X

Zjistit cenu

Klady

  • promyšlené provedení
  • ideální velikost pro dvě osoby
  • vyjímatelná nádoba vhodná do trouby
  • velmi jednoduché ovládání
  • výklopná nasazovací poklice
  • šetří čas i peníze
  • pěkný design

Zápory

  • chybí režim pro rychlejší přípravu
  • nemá odložený start

Recenze Tesla EliteCook K70

Produkt značky Tesla kombinuje pohodlí, všestrannost a bezpečnost. Díky své multifunkčnosti si získá pozornost i zkušenějších kuchařů, kteří svůj um chtějí posunout na vyšší úroveň.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Pomalý hrnec Tesla EliteCook K70 na první pohled zaujme svou multifunkčností, kdy se v jedné nádobě střetává deset různých funkcí. To znamená, že v něm můžete pomalu vařit nebo ho využít pro restování, smažení nebo třeba jako netradiční rýžovar, jogurtovač, vařič vajec a sterilizátor lahví.

Kromě toho musíme vyzdvihnout prémiovou konstrukci z nerezové oceli, která při správné údržbě vydrží řadu dlouhých let, a bezpečností prvky dohlížející na tlak, teplotu a dobu vaření. Díky funkci odložený start si i ti nejzaneprázdněnější uživatelé pochutnají na teplé večeři. Nevýhodou výrobku je menší displej, který ztěžuje práci s pomalým hrncem.

Porovnání s alternativami

6litrový pomalý hrnec Tesla EliteCook K70 zaujme především větší rodiny, které mile překvapí velký počet funkcí za dostupnou pořizovací cenu. Rovněž musíme zmínit prestižní ocenění Produkt roku 2020, který pomalý hrnec Tesla získal.

Vítěz srovnání: Multifunkční pomalý hrnec

TESLA EliteCook K70

Zjistit cenu
SKLADEM
2 715 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 799 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 960 Kč
Do obchodu

Klady

  • 10 praktických funkcí
  • ideální pro větší rodiny
  • bezpečnostní prvky
  • jednoduché ovládání
  • nerezová nádoba se dobře čistí
  • displej v českém jazyce
  • tichý chod
  • výborný pomocník na tlakové a pomalé vaření, vaření v páře a přípravu jogurtů

Zápory

  • malý displej
  • kuchařská kniha je spíše orientační

Recenze Tesla SlowCook S800 Deluxe

Firma Tesla sází při vytváření produktů na kvalitu, bezpečnost a spolehlivost. Ani tento pomalý hrnec Tesla SlowCook S800 Deluxe není výjimkou. Díky působivým funkcím, elegantnímu designu a snadnému ovládání se stane nezbytností vaší kuchyně.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Pomalý hrnec Tesla SlowCook S800 Deluxe se pyšní příkonem 250 W, který zajistí nízkou spotřebu. Společně s nádobou o objemu 5,6 litru se stane pomocníkem pro rodiny nebo hostitele, kteří rádi vaří pro velké množství hostů. Díky termostatu můžete snadno regulovat teplotu a pokud by se vám stala nějaká kulinářská nehoda, nepřilnavý povrch snižuje riziko připálení a zjednodušuje čištění.

Mile nás překvapila i funkce odloženého startu, která zaručuje možnost naplánovat přípravu pokrmu podle vašich časových možností – po uvaření pokrmu se pomalý hrnec buď vypne sám, nebo přejde do režimu keep warm, který udrží jídlo teplé.

Jediným drobným minusem výrobku je kratší napájecí kabel, přístroj tedy budete muset postavit blízko k zásuvce.

Porovnání s alternativami

Pokud hledáte šikovného pomocníka, který připraví dostatek jídla pro celou rodinu, pak je pomalý hrnec Tesla SlowCook S800 Deluxe právě pro vás. Výhodou je přehledný displej i elegantní provedení, které zkrášlí každou kuchyň. V balení navíc najdete praktickou kuchařku s recepty.

Vítěz srovnání: Výkonný pomocník

TESLA SlowCook S800 Deluxe

Zjistit cenu
SKLADEM
1 831 Kč
Do obchodu
SKLADEM
1 939 Kč
Do obchodu
SKLADEM
1 979 Kč
Do obchodu

Klady

  • dostatek funkcí
  • vysoký výkon (rychlejší vaření)
  • keramická vložka
  • kvalitní zpracování
  • snadné ovládání
  • elegantní provedení
  • funkce odložený start

Zápory

  • kratší napájecí kabel

Recenze Russell Hobbs 22750-56 MAXICOOK

Jednoduchý a cenově dostupný pomalý hrnec Russell Hobbs 22750-56 MAXICOOK bude s objemem 6 litrů vítaným pomocníkem do všech větších domácností. Dokáže totiž překvapit řadou vychytávek, proto je uživatelsky velmi oblíbený.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Představte si, že chcete servírovat jídlo. S pomalým hrncem Russell Hobbs 22750-56 MAXICOOK neponesete na stůl celý spotřebič, nýbrž pouze odnímatelný hrnec, který kromě snadného servírování umožňuje i opékání masa na varné desce. Samozřejmostí je skleněné víko pro pozorování vaření bez toho, aniž byste museli zvedat poklici.

Spotřebič nabízí dvě teplotní nastavení – nízké, vysoké – a funkci keep warm, díky níž budou vaše pokrmy i po dovaření teplé. Příprava jídla je velice snadná, a to zejména díky digitálnímu časovači s možností odloženého startu. Celý hrnec je velmi lehký, a tak je i jeho údržba pohodlná a snadná.

Porovnání s alternativami

V porovnání s alternativami pořídíte pomalý hrnec Russell Hobbs 22750-56 MAXICOOK za velmi příznivou cenu. Těšit se můžete na elegantní provedení, které bude ladit s každou kuchyní, tichý provoz i snadnou obsluhu. Plusové body přidáváme za hliníkový odnímatelný hrnec, který je možné využít i na plotně.

Klady

  • elegantní provedení
  • možnost použití vnitřního hrnce na sporáku
  • variabilnost hrnce
  • odložený start
  • snadná obsluha
  • funkce dohřevu
  • velmi lehký
  • tichý provoz
  • příznivá cena

Zápory

  • nenašli jsme

Recenze CrockPot SCCPBPP 605

Pomalý hrnec CrockPot SCCPBPP 605 na první pohled zaujme především svým elegantním designem. S objemem 5,7 litru připraví až sedm porcí najednou, díky čemuž nasytí celou rodinu. Kromě rodin ho uvítají častí hostitelé nebo kuchtíci, kteří si připravují jídlo dopředu na několik dnů.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

CrockPot SCCPBPP 605 nabízí dvě teplotní nastavení (nízký a vysoký stupeň) a jeden stupeň ohřevu. Neodmyslitelnou součástí je digitální časovač pro nastavení doby vaření, díky kterému budete mít dostatečný přehled o připravovaném jídle. Na displeji uvidíte i informace o zbývající době vaření. Zajímavou součástí je odnímatelná keramická nádoba s vysokým okrajem, která je vhodná pro pečení v klasické i mikrovlnné troubě. Celou nádobu i s poklicí je možné mýt v myčce.

Porovnání s alternativami

Pomalý hrnec CrockPot SCCPBPP 605, který získal ocenění Produkt roku 2019, jsme si oblíbili zejména díky keramické nádobě, která udrží jídlo teplé i dlouho po uvaření. Kromě toho potěší kvalitní zpracování, snadné ovládání a dostatečný objem. Bez problémů v něm tedy uvaříte vývar, maso nebo zeleninu.

CrockPot pomalý hrnec SCCPBPP 605
Vítěz srovnání: Pro náročnější kuchaře

CrockPot pomalý hrnec SCCPBPP 605

Vyprodáno

Klady

  • jednoduché ovládání
  • vyjímatelná vnitřní nádoba s vysokým okrajem
  • časovač low, high a warm
  • možnost mytí v myčce
  • kvalita zpracování
  • úspora energie

Zápory

  • nemá odložený start

Recenze CrockPot CSC024X

Náročnější kuchaři potřebují odpovídajícího pomocníka. Co takhle CrockPot CSC024X, který se svými funkcemi, objemem 5,6 litrů a možností uvařit až šest porcí splní všechna vaše kulinářská přání?

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Hlavní předností produktu je především jeho všestrannost. Pomalý hrnec CrockPot CSC024X nabízí pět funkcí vaření, s nimiž se v kuchyni nudit nebudete. Vyberete si z běžných režimů, jako je pomalé nebo rychlé vaření, nebo můžete vyzkoušet méně obvyklé možnosti jako smažení, pečení a vaření v páře.

Po skončení vaření začne hrnec automaticky udržovat teplotu a samozřejmě nechybí možnost odložit začátek vaření. Servírování pokrmů bude s vyjímatelnou nádobou z litého hliníku jednoduché. Nepřilnavý povrch vnitřní nádoby usnadňuje přípravu pokrmů i samotné čištění. Jen pozor na to, že je poměrně tenký, je tedy nutné používat výhradně dřevěné či plastové vařečky. Vnitřní nádobu i poklici je možné mýt v myčce.

Porovnání s alternativami

CrockPot CSC024X je multifunkční pomocník, který zvládne připravit lahodné maso, brambory, zeleninu i rýži. Stejně jako ostatní pomalé hrnce, i tento disponuje oblíbenou funkcí odložený start. Mytí je možné v myčce, údržba je tedy snadná a nenáročná. Jediným minusem je tenký nepřilnavý povrch vnitřní nádoby, který se může při nešetrném používání snadno poškodit. Což je něco, co u hrnce za téměř 4 000 Kč příliš nepotěší.

Vítěz srovnání: Uživatelsky oblíbený pomalý hrnec

CrockPot multifunkční hrnec CSC024X

Zjistit cenu

Klady

  • odnímatelný hrnec
  • pět funkcí vaření
  • intuitivní ovládání
  • výbava součástí balení
  • snadná údržba
  • funkce odložený start

Zápory

  • vyšší cena (kompenzována výbavou)
  • nepřilnavý povrch je tenký

Recenze Sencor SPR 6100BK

Promyšlený, všestranný a výkonný, to je pomalý hrnec Sencor SPR 6100BK. Díky velké kapacitě 5,5 litru, chytrým režimům a řadě praktických funkcí je vhodným pomocníkem pro začínající i zkušené kuchaře.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Pomalý hrnec Sencor SPR 6100BK se skládá z hliníkové nádoby s nepřilnavou vrstvou, díky níž se nemusíte obávat připečení žádné ingredience.

Jistě vás zaujmou i všestranné režimy pomalého vaření, kdy jeden slouží pro přípravu lehkých mas a vývarů a druhý pro přípravu těžkého masa. Samozřejmě nechybí možnost nastavení nízké a vysoké teploty, rychlého vaření nebo funkce keep warm. Součástí balení je poklice z tvrzeného skla a nerezový parní koš, s nímž můžete mimo jiné vyzkoušet i vaření v páře.

Nedostatkem výrobku je malý displej, na němž se promítají pouze některé údaje o přípravě pokrmů, informace o zbývající době vaření chybí. Jedná se však pouze o drobnost, se kterou nemá řada uživatelů žádný problém.

Porovnání s alternativami

Pomalý hrnec Sencor SPR 6100BK je promyšlený pomocník, který si poradí s kdejakou ingrediencí. Zjednoduší přípravu vašich jídel a umožní vám prozkoumat širokou škálu kulinářských možností, které s jinými pomalými hrnci nezvládnete. V porovnání s běžnými elektrickými či indukčními sporáky nabízí výraznou energetickou úsporu. Můžeme tedy říct, že v podobné cenové relaci jen těžko najdete stejně účinný spotřebič.

Vítěz srovnání: Všestranný pomocník

Sencor SPR 6100BK - SENCOR

Zjistit cenu
SKLADEM
2 449 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 499 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 639 Kč
Do obchodu

Klady

  • perfektní výrobek s mnoha funkcemi
  • vícestranné využití
  • kvalitní provedení nádoby
  • atraktivní pořizovací cena
  • velký objem
  • odnímatelné části lze mýt v myčce

Zápory

  • displej ukazuje pouze základní informace o vaření

Recenze Lauben Slow Cooker 3500SB

Pomalý hrnec Lauben Slow Cooker 3500SB je vhodný pomocník pro jednotlivce, páry nebo menší rodiny. S objemem 3,5 litru připraví zhruba čtyři až pět chutných porcí. Kromě nízké pořizovací ceny výrobku nás mile překvapilo i jeho vnitřní vybavení.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Lauben Slow Cooker 3500SB nabízí dvě úrovně nastavení teploty (nízká, vysoká), manuální nastavení času a odložení startu. Vnitřní nádoba je z keramického materiálu, který dokonale drží teplo.

Co nás ale zaujalo mnohem víc, jsou moderní technologie – technologie SlowHeat, která zajišťuje rovnoměrný ohřev během celého procesu vaření, a technologie Thermeffect, která během vaření přeměňuje pojivé tkáně a tužší části masa na želatinu. Což jednoduše znamená, že se nemusíte obávat nedodělaného masa.

Při výrobě spotřebiče se myslelo i na jeho bezpečnost. Technologie Cool Touch zajišťuje, že vnější povrch hrnce zůstane bezpečný na dotyk i při delší době vaření. Nesmíme zapomenout na protiskluzové nožičky, s nimiž hrnec stojí pevně na svém místě.

Drobným zklamáním je chybné tvrzení výrobce, který produkt doporučuje pro větší rodiny. Objem 3,5 litru je však nedostatečný.

Porovnání s alternativami

Lauben Slow Cooker 3500SB předčí jiné spotřebiče zejména svou cenou, použitými technologiemi a vychytanými funkcemi. Vnitřní nádobu i poklici z tvrzeného skla lze mýt jednoduše v myčce. V balení nechybí kuchařka s jednoduchými recepty. Jedná se tak o milé překvapení, které uvítají začínající nebo příležitostní kuchaři.

Vítěz srovnání: Překvapení mezi pomalými hrnci

Lauben Slow Cooker 3500SB

Zjistit cenu
SKLADEM
1 290 Kč
Do obchodu
SKLADEM
1 505 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 130 Kč
Do obchodu

Klady

  • inovativní technologie
  • jednoduché ovládání
  • nízká pořizovací cena
  • odložený start
  • povedený design
  • rychlé a úsporné vaření
  • možnost vyndání vnitřního hrnce
  • snadné čištění
  • součástí balení je kuchařka
  • vnitřní nádobu i poklici lze mýt v myčce

Zápory

  • nedostatečný objem pro větší rodiny

Recenze Klarstein Bankett

Renomovaná německá značka Klarstein je známá výrobou inovativních a vysoce kvalitních spotřebičů, které jsou praktické a mají nadčasový design. Přesně takový je i pomalý hrnec Klarstein Bankett, který s objemem 6,5 litru potěší každou velkou rodinu.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Pomalý hrnec nabízí výkon 320 W, který společně s hliněným hrncem zajistí rovnoměrné a efektivní rozložení tepla. Můžete v něm tedy připravovat dušené maso, husté polévky i chutné ragú.

S intuitivním ovládacím displejem je vaření jednoduché. Stačí si vybrat ze dvou úrovní provozní teploty (nízká, vysoká, následně funkce keep warm) a spustit program. Zvolit si můžete i přednastavené 12hodinové vaření, které se po uplynutí doby přepne na 6hodinové zahřívání, nebo vybrat vlastní dobu vaření mezi 30 minutami až 12 hodinami.

Vadou na kráse je trochu nepříjemné cvakání připomínající zvuk budíku, které se ozývá při spuštění programu LOW. Pravděpodobně se jedná o zapínání a vypínání termostatu a citlivějším jedincům by mohlo vadit. Na funkčnost výrobku však žádný vliv nemá.

Porovnání s alternativami

Elegantní a praktický pomalý hrnec Klarstein Bankett je vhodnou volbou do větších rodin. V poměru cena a výkon se jedná o kvalitní výrobek, který bude sloužit dlouhou řadu let.

Červený pomalý hrnec Klarstein Bankett
Vítěz srovnání: Designový kousek

Červený pomalý hrnec Klarstein Bankett

Vyprodáno

Klady

  • kvalitní provedení
  • dobrý výkon
  • velký objem
  • zajímavý design
  • jednoduché ovládání

Zápory

  • cvakání při programu LOW

Recenze ECG PH 6520

Nenáročné uživatele potěší pomalý hrnec ECG PH 6520, se kterým jednoduše a bez velké námahy připravíte spoustu jídla. Do nádoby o objemu 6,5 litru se totiž vejde až 13 porcí pro celou rodinu, na večírek nebo na týden dopředu. Jak vypadá zbytek spotřebiče? 

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Na začátek musíme vyzdvihnout keramickou nádobu pomalého hrnce ECG, kterou jednoduše využijete buď při přípravě pokrmů ve spotřebiči, nebo samostatně pro úkony v troubě. Díky keramickému materiálu se teplo rovnoměrně rozkládá, tudíž je ideální pro pečení větších kusů masa.

Pomalý hrnec nabízí dva teplotní režimy – nízkou a vysokou teplotu – společně s funkcí udržování teploty. Dobu vaření upravíte podle sebe – vyberete si čas od 30 minut do 12 hodin.

Nevýhodou výrobku je jeho vyšší hmotnost, která se však stává překážkou pouze v případě, že budete s hrncem často manipulovat. Tedy vyndávat z nízko či vysoko položených skříní.

Porovnání s alternativami

V porovnání s alternativami ve stejné cenové relaci nabízí pomalý hrnec ECG PH 6520 velký objem. Se svými základními funkcemi je vhodný spíše pro začátečníky nebo nenáročné kuchaře.

Vítěz srovnání: Pro nenáročné kuchaře

ECG PH 6520

Zjistit cenu

Klady

  • velký objem
  • základní funkce
  • kvalitní provedení
  • snadná obsluha

Zápory

  • vyšší hmotnost

Co je pomalý hrnec

Pomalý hrnec neboli slow cooker je kuchyňský pomocník, který je určen pro pomalé vaření potravin. Přípravu všech pokrmů zvládne zcela sám. Stačí připravit ingredience, umístit je do hrnce, nastavit požadovanou teplotu a dobu vaření, a nechat zařízení pracovat. Nemusíte se starat o pravidelné míchání ani dozor.

Hodí se především pro přípravu jídel, která vyžadují dlouhé a pomalé vaření při nízkých teplotách (chystání vývarů či omáček) nebo dušení (dušená masa, pečení masa). Díky pomalému vaření zůstane zachována chuť, textura a živiny potravin.

Pomalé hrnce jsou k dispozici v různých velikostech, takže si můžete vybrat ten, který bude nejlépe vyhovovat vašim potřebám a počtu porcí, které chcete připravit.

Co je pomalý hrnec
zdroj: Depositphotos

Výhody a nevýhody pomalého hrnce

Pokud se rozhodujete, zda je pomalý hrnec tím správným spotřebičem pro vás, zkuste si zhodnotit jeho výhody a nevýhody. Jaké jsou tedy jeho klíčové plusy a minusy?

Výhody

Pomalé hrnce skýtají velké množství výhod. Mezi hlavní a podle nás nejpodstatnější patří:

  • Pohodlí: Zatímco u jiných kuchyňských spotřebičů musíte stát a hlídat jejich chod, pomalý hrnec zvládne vše sám. Ráno či dopoledne připravíte ingredience, nastavíte program a můžete odejít do práce. Jakmile přijdete, bude na vás čekat připravený pokrm.
  • Úspora času: Pomalým hrncem šetříte svůj čas. Zatímco u klasické přípravy pokrmů musíte stát u sporáku a sledovat proces vaření, při pomalém vaření stačí pouze příprava ingrediencí a jejich naskládání do hrnce.
  • Úspora energie: Pomalý hrnec spotřebuje v porovnání s tradičním vařením na sporáku či v troubě mnohem méně elektrické energie. Pojďme si to zprůměrovat. Při průměrné ceně elektřiny okolo 5,90 Kč/kWh vás vyjde jedna hodina provozu pomalého hrnce s průměrným výkonem 210 W na 1 korunu a 20 haléřů, zato práce sporáku stojí více než 10 korun, práce trouby zhruba 5 korun.
  • Skvělá chuť zdravěji připravených pokrmů: Vzpomínáte na bohatou vůni vývaru, který se připravuje dlouhé hodiny? S pomalým hrncem ji budete cítit při každém vaření. Dlouhým a pomalým vařením se chutě ingrediencí pojí a sílí. Na konci vaření vzniknou chutné pokrmy. Zároveň musíme zdůraznit, že při nižších teplotách suroviny neztrácí své živiny a vitamíny, výsledkem je tedy zdravější jídlo.
  • Příprava různých pokrmů pro jednotlivce či rodinu: Ve spotřebiči zvládnete připravit širokou škálu jídel od polévek, omáček, dušeného masa po pečené kuře či dezerty. V hrnci připravíte pokrmy vhodné jak pro jednotlivce (2 až 4 porce), tak pro rodiny či větší skupiny.

Nevýhody

Pomalý hrnec je všestranný pomocník, který má samozřejmě i své nedostatky. Než se rozhodnete pro jeho koupi, vezměte v potaz i tyto minusy.

  • Přesnost: Pomalý hrnec nabízí obvykle dva stupně nastavení teploty – nízké a vysoké (některé modely nabízí i třetí stupeň rychlého ohřevu), které však nemusí být dostačující pro všechny kýžené recepty a některé pokrmy nepřipravíte podle svých představ. Ačkoliv je spotřebič všestranný, s určitými pokrmy si neporadí a bude vhodnější zvolit tradiční způsob nebo jiného pomocníka.
  • Dlouhá doba vaření: Dlouhá doba vaření má své kulinářské i nutriční výhody, avšak je minusem, pokud potřebujete připravit jídlo rychle.
  • Převaření pokrmů: Při prvních pokusech s pomalým hrncem nebo omylných odhadech u nových receptů sice přijdete domů k hotovému jídlu, avšak některé suroviny najdete převařené. Zejména maso či zelenina jsou náchylné k převaření, čímž ztratí svou chuť.
  • Velikost, hmotnost a skladnost: Pomalé hrnce jsou větší spotřebiče, které váží několik kilogramů a které zaberou dost místa. Pokud bydlíte v bytě či domě s malou kuchyní, pak budete muset zvážit, kam spotřebič umístit. Pro vysokou hmotnost není pomalý hrnec vhodné pokládat na příliš vysoké plochy, odkud hrozí pád a poranění.

Princip pomalého vaření

Princip pomalého vaření spočívá v přípravě jídla při nízké a stálé teplotě v rozmezí několika hodin (nejčastěji od 4 do 7 hodin). Tento způsob vaření je oblíbený pro svou schopnost zachovat chuť, texturu a živiny potravin.

Na začátku vaření je naprosto zásadní příprava ingrediencí, jako je sekání zeleniny či masa, odměřování tekutin a koření. Suroviny se poté navrství do pomalého hrnce – na dno je nejlepší vložit maso, poté přidat zeleninu, koření a tekutiny. Podle receptu (nebo vašeho nápadu) zvolíte odpovídající dobu vaření a teplotu.

Jak vybrat kvalitní pomalý hrnec

Výběr kvalitního pomalého hrnce není jen tak. Každý kuchtík nebo rodina mají své vlastní požadavky, které spotřebič musí splňovat. Jaké parametry nesmíte opomenout při výběru kvalitního pomalého hrnce?

Jak vybrat kvalitní pomalý hrnec
zdroj: Depositphotos

Kapacita a velikost

Kapacita a velikost pomalého hrnce závisí nejen na značce, ale také na konkrétním modelu. Většinou se rozlišují čtyři základní typy:

  • Malé pomalé hrnce – Tato velikost se hodí především pro jednotlivce nebo dvě osoby (případně pro kuchaře, kteří chtějí vařit pouze vývary nebo přílohy). Objem se pohybuje od 1 do 3 litrů, což odpovídá zhruba 2 až 3 porcím.
  • Střední pomalé hrnce – Vhodná volba pro rodiny se čtyřmi nebo pěti členy. Díky kapacitě, která se pohybuje od 3,8 do 5,7 litrů, zvládnete připravit až šest porcí.
  • Větší pomalé hrnce – Hrnce s objemem do 7,6 litrů se hodí pro velké rodiny, hostitele větších setkání nebo ty, kteří si rádi připravují jídlo dopředu. Díky štědrému objemu v rozmezí 5,8 až 7,6 litrů v nich připravíte celé kuře nebo větší kusy masa.
  • Velké pomalé hrnce – Pomalé hrnce s objemem nad 7,6 litrů se využívají zejména v restauracích nebo na velkých akcích.
Velikost Objem Počet porcí
Malý pomalý hrnec 1–3 litry 1–3 porcí
Střední pomalý hrnec 3,8–5,7 litrů 4–6 porcí
Větší pomalý hrnec 5,8–7,6 litrů 7–8 porcí
Velký pomalý hrnec 7,7 litrů a více 10+

Materiál nádoby

Nádoby pomalých hrnců se vyrábějí nejčastěji z keramiky, hliníku nebo jiných druhů kovů. Od jejich volby se odvíjí nejen kvalita provedení, ale také hmotnost výrobku či jeho životnost.

  • Keramika – Jedná se o nejběžnější materiál. Využívá se především pro svou odolnost, zadržování tepla a jeho rovnoměrné rozložení. Aby byly keramické nádoby nepřilnavé a snadno se čistily, jejich vrchní strana je glazovaná.
  • Kov – Kovové nádoby jsou nejčastěji vyrobeny z nerezové oceli. Díky tomu jsou odolné vůči vzniku skvrn nebo pachů. Kov vybírejte, pokud od spotřebiče vyžadujete skutečnou všestrannost. Kovové hrnce můžete využít i na varných deskách či v případě, že máte v oblibě opečené jídlo nebo hnědé kůrky. Nevýhodou kovových nádob je nižší udržení tepla. 
  • Hliník – Ojediněle se vyrábějí pomalé hrnce s hliníkovou nádobou. Hliník je materiál, který se rychle zahřívá a teplo se rovnoměrně rozkládá. Pro nepřilnavý efekt a zamezení reakcí s tekutinami bývá hliník potažen nepřilnavým povrchem.

Ať už si vyberete jakýkoliv materiál, nezapomeňte o něj řádně pečovat, a to v souladu s pokyny výrobce.

Spotřeba energie / příkon

O průměrné spotřebě elektrické energie pomalého hrnce jsme již psali. V porovnání s jinými způsoby přípravy jídel se jedná o levnější variantu. Jak je to se spotřebou energie napříč pomalými hrnci?

  • Malé pomalé hrnce – Disponují nižším příkonem, většinou v rozmezí od 100 do 150 W, díky čemuž se jedná o energeticky úsporné spotřebiče.
  • Střední pomalé hrnce – Obvyklý příkon se pohybuje mezi 200 až 250 W.
  • Větší pomalé hrnce – Kvůli větším rozměrům mají takové hrnce i vyšší příkon, často v rozmezí 250 až 300 W. 

Pomalé hrnce se liší ve spotřebě energie a příkonu podle své velikosti. Přesnou spotřebu svého přístroje naleznete v návodu k obsluze.

Ovládání

Ovládání pomalého hrnce je snadné a zvládne ho každý. Na každém přístroji naleznete:

  • Tlačítko pro zapnutí a vypnutí – Spotřebič se nezapne pouze zapojením do zásuvky, je nutné zmáčknout tlačítko pro zapnutí/vypnutí.
  • Nastavení teploty vaření – Většina přístrojů nabízí dvě možnosti nastavení. Nízká teplota je vhodná pro dlouhé vaření (7 a více hodin). Vyšší slouží pro přípravu pokrmů s časovým rozmezím od 4 do 6 hodin. Dražší modely nabízí i rychlou úroveň, která – jak je podle názvu zřejmé – připraví pokrm během 2 až 4 hodin.
  • Časovač – Časovač umožňuje nastavit, jak dlouho má pomalý hrnec fungovat. Delší čas je třeba pro přípravu polévek, tuhých kusů masa nebo pro dušení. Střední doba se hodí pro pečení nebo zapékání. Kratší čas poslouží pro přípravu kuřecího masa nebo zeleniny.

Lepší modely nabízejí možnost odloženého startu, kdy spotřebič začne vařit jídlo později. Podle provedení se hrnce liší svými funkcemi a nastavením.

Funkce a nastavení

Pomalé hrnce disponují různými funkcemi a nastavením v závislosti na značce a modelu. Kromě základního ovládání nabízí také:

  • Ruční nastavení – Každý spotřebič nabízí ruční nastavení teploty a času tak, aby vyhovovaly vašemu připravovanému pokrmu.
  • Udržení teploty (keep warm) – Častou funkcí je i keep warm, která udržuje pokrmy stále teplé i po dovaření.
  • Opékání/hnědnutí – Pro osmahnutí či pečení ingrediencí v hrnci.
  • Nastavení vysokého tlaku – Lepší modely disponují funkcí nastavení vysokého tlaku, díky které lze nastavit tlak pro rychlejší vaření v případě potřeby.
  • Promíchání – Zajistí rovnoměrné vaření a zabrání přilepení surovin. Najdete spíše u dražších modelů.
  • Předprogramované nastavení – Některé modely nabízejí připravené programy pro vaření konkrétních jídel (např. polévky, dušené maso, pečeně). Díky tomu se vyvarujete rozvařeným surovinám nebo nedostatečně připraveným jídlům.
  • Bezpečnostní funkce – Myslete i na bezpečnost. Bezpečnostní funkce jako automatické vypnutí nebo sledování teploty zvyšují spolehlivost a bezpečnost pomalého hrnce.

Seznam všech funkcí a možnosti nastavení najdete vždy v návodu k obsluze.

Bezpečnost a spolehlivost

Pomalé hrnce jsou považovány za bezpečné a spolehlivé kuchyňské spotřebiče. Ovšem jen v případě, že se o ně budete patřičně starat (to znamená žádné pády, drhnutí hrnce drátěnkou či jiné poničení některé z částí produktu). Abyste se nezranili a neponičili svůj pomalý hrnec, je třeba mít na paměti:

  • Víko hrnce – Během vaření byste neměli víko příliš často zvedat. Jednak byste mohli nepříznivně ovlivnit dobu vaření a teplotu a zároveň byste se mohli popálit, víko bývá velmi teplé.
  • Pozor na kabel – Napájecí kabel byste neměli nechávat v místech, kde pracujete s ostrými předměty.
  • Větrání – Pomalý hrnec musí být umístěn na dobře větraném místě, aby nedošlo k přehřátí.
  • Údržba – Na spolehlivost hrnce má vliv i pravidelné čištění nádoby, poklice a základny spotřebiče.
  • Přeplnění – Přeplňování hrnce vede k nerovnoměrnému vaření a možnému přetečení tekutiny. Kromě nepořádku může vzniknout i bezpečnostní riziko.

Pomalý hrnec (stejně jako jiné spotřebiče) pravidelně kontrolujte. Pokud vykazuje známky poškození, opotřebení nebo možné poruchy, odneste jej do servisu.

Značka

Výrobců pomalých hrnců je mnoho a každý z nich nabízí jinou kvalitu i cenu. Řídit se jen značkou proto příliš nedoporučujeme. Určitě byste si ale měli projít sortiment těch ověřených, jako jsou například Crockpot, Russell Hobbs, Tesla nebo Sencor.

Pomalé hrnce CrockPot

Pomalé hrnce CrockPot patří k tomu nejlepšímu, co můžete v nabídce pomalých hrnců sehnat. Stačí si vybrat ze široké škály menších, středních a velkých hrnců s různými vlastnostmi. A stejně široké je i cenové rozpětí. CrockPot je vhodnou volbou pro ty, kteří chtějí za svou investici získat dlouholetého spolehlivého pomocníka.  

Pomalé hrnce Russell Hobbs

Značka Russell Hobbs se specializace na řadu kuchyňských spotřebičů. Jejich pomalé hrnce často obsahují inovativní funkce, které hrnce od jiných značek nenabízí (např. možnost opékání). Díky tomu vyhovují různým uživatelům i různým potřebám vaření.

Pomalé hrnce Tesla

Z pomalých hrnců značky Tesla si vyberete, ať už chcete menší či větší velikosti. Většina produktů je vyrobena z nerezu a nabízí zajímavé funkce. Příznivým faktorem je i atraktivní pořizovací cena.

Pomalé hrnce Sencor

Sencor patří mezi značky, jejíž produkty pořídíte za velice příznivé ceny. Tím však neříkáme, že by pomalé hrnce Sencor byly krokem zpět! Značka nabízí všestranné pomocníky s atraktivními funkcemi a moderním designem, který osvěží vzhled každé kuchyňské linky.

Pomalé hrnce Eta

Další cenově dostupnou značkou je Eta, která nabízí spíše větší pomalé hrnce. Předností těchto produktů je vysoká kvalita a funkčnost, díky nimž vám budou sloužit řadu let.

Pomalé hrnce Steba

Opomenout německou značku Steba by byla chyba! Pomalé hrnce Steba je možné najít hned v několika velikostech, především ve středním a větším provedení. Společně s pokročilými funkcemi a přesnou regulací teploty se nemusíte obávat, že by se některý pokrm nevydařil. Za tento komfort si ovšem budete muset připlatit.

Pomalé hrnce Silvercrest

Značka Silvercrest, dostupná prostřednictvím obchodního řetězce Lidl, nabízí cenově dostupné kuchyňské spotřebiče, které se v našich žebříčcích umisťují velice často. Výjimkou nejsou ani pomalé hrnce, které nabízejí všechny oblíbené funkce za příznivou cenu. Pomalé hrnce Silvercrest jsou v poměru cena a kvalita vhodnou volbou pro začínající kuchaře. 

Pomalé hrnce Klarstein

Pomalé hrnce v různých velikostech a s jedinečným designem pořídíte u značky Klarstein za velice příznivé ceny. Německá kvalita je navíc znát na každém detailu. Hravě v nich připravíte polévky, dušené maso, omáčky, džemy, rýži a celou řadu dalších příloh.

Cena

Cena by nikdy neměla být postavena před kvalitu, pro většinu z nás však hraje důležitou roli. Na kolik tedy vyjde kvalitní pomalý hrnec?

Pomalé hrnce do 1 500 Kč

Levné pomalé hrnce jsou vhodné především pro jednoduché základní vaření. Produkty nabízí malou kapacitu a méně pokročilé funkce.

Pomalé hrnce od 1 500 do 2 500 Kč

Ve střední cenové kategorii najdete hrnce různých velikostí (především střední až větší) a s různými funkcemi. Zvolit si můžete modely s digitálním ovládáním, programovatelnými časovači i propracovanějším designem.

Pomalé hrnce od 2 500 do 3 500 Kč

Jedná se o pomalé hrnce s pokročilejšími funkcemi, větší kapacitou a lepší kvalitou. V cenové relaci si vyberou především ti, kteří hledají spolehlivý a všestranný pomalý hrnec.

Pomalé hrnce nad 4 000 Kč

Pomalé hrnce nad 4 000 Kč nabízí prémiové funkce, větší kapacitu a vysokou odolnost.

Recepty na vaření v pomalém hrnci
zdroj: Depositphotos

Recepty na vaření v pomalém hrnci

Pohráváte si s myšlenkou, že byste vyzkoušeli pomalý hrnec? Pak potřebujete recepty! Co uvařit v pomalém hrnci? Máme pro vás ty nejlepší recepty, které musíte vyzkoušet.

Guláš z pomalého hrnce

Guláš je oblíbený zejména pro svou typickou pikantní chuť. Abyste jí docílili, je potřeba čas. Díky tomu je vhodnou volbou pro přípravu pomalý hrnec. Jak na to?

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa
  • 3 středně velké cibule
  • 4 lžíce sádla
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky soli
  • 0,5 lžičky drceného kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 5 lžic pasírovaných rajčat
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 lžíce sušené majoránky (ke konci vaření)
  • 2 prolisované stroužky česneku (ke konci vaření)

Postup:

  1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na stejně velké kostky. Poté je vložíme do pomalého hrnce.
  2. Maso zasypeme najemno nakrájenou cibuli, rozpuštěným sádlem, kořením a pasírovanými rajčaty. Vše promícháme, nádobu přiklopíme poklicí a hrnec zapneme na druhý stupeň (tzn. vyšší teplotní stupeň). Vaříme 4 hodiny.
  3. 15 minut před koncem vaření přidáme majoránku a prolisovaný česnek. Jako přílohu zvolíme chleba, kynutý či houskový knedlík.

Svíčková z pomalého hrnce

Říkáte si, že svíčková z pomalého hrnce je nesmysl? My říkáme opak. Svíčková z pomalého hrnce vás mile překvapí výraznou chutí, rozpadajícím se masem, a hlavně pohodlnou přípravou!

Ingredience:

  • 800 g zadního hovězího masa
  • 100 g špeku
  • 1 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
  • 2 větší cibule
  • 300 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce octu (rýžový nebo bílý vinný)
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 500 ml vody nebo vývaru
  • 4 ks bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • citronová šťáva
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup:

  1. Špek dáme na půl hodiny do mrazáku ztuhnout. Pak očistíme maso od všech blan, osolíme ho a opepříme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na stejně velké kostičky. Špek nakrájíme na stejně velké proužky a prošpikujeme jím rovnoměrně maso.
  2. Rozehřejeme přepuštěné máslo (nebo olej) a maso na něm zprudka ze všech stran opečeme. Ve výpeku orestujeme cibuli a kořenovou zeleninu dohněda, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Po pěti minutách přilijeme ocet a provaříme. Za minutu přidáme hořčici a zarestujeme ji se zeleninou.
  3. Vmícháme vývar nebo vodu a celý obsah přendáme do pomalého hrnce, přidáme koření zabalené v gáze a vložíme orestované maso. Přiklopíme poklicí a vaříme 8 až 9 hodin na první stupeň, případně 5 až 6 hodin na druhý stupeň.
  4. Po dovaření vyjmeme maso a koření, omáčku rozmixujeme dohladka, přilijeme smetanu a podle vlastní chuti přidáme sůl, pepř a citronovou šťávu s cukrem. Nakonec omáčku propasírujeme přes jemné síto.
  5. Maso a knedlík nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou.

Kuře na paprice z pomalého hrnce

Kuře na paprice z pomalého hrnce vás překvapí podmanivou chutí a jednoduchostí. Budete potřebovat hrnec, který lze využít i na klasickém sporáku (nebo ušpiníte více nádobí).

Ingredience:

  • 1 kg kuřete naporcovaného na čtvrtky
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 800 ml vývaru nebo vody
  • 250 ml vody
  • 2–3 lžíce mouky
  • mořská sůl
  • pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a společně s máslem ji vložíme do pomalého hrnce, jehož vnitřní nádobu postavíme na klasický sporák. Vše orestujeme dozlatova a přidáme papriku.
  2. Na orestovanou papriku přidáme maso a osmahneme ho. Zalijeme vývarem, osolíme a přesuneme do pomalého hrnce. Podle vlastní potřeby zapneme rychlé vaření na 3 hodin, nebo pomalé na úroveň 5.
  3. Vyzkoušíme, jestli je maso měkké. Pokud je, vyndáme ho, obereme a větší kousky nakrájíme. Do vývaru přilijeme smetanu s moukou. Vše dohladka rozmixujeme.
  4. Jakmile omáčka zhoustne a provaří se, dochutíme ji solí a pepřem. (Podle potřeby omáčku dohustíme nebo podlijeme).
  5. Kuře na paprice servírujeme s těstovinami nebo knedlíkem.

Trhané hovězí z pomalého hrnce

Trhané hovězí maso z pomalého hrnce je lahodný pokrm, který lze využít v sendvičích, tacos nebo tortillách či dalších jídlech.

Ingredience:

  • 1,5 kg hovězí pečeně
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 4 lžíce barbecue omáčky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce jablečného octu
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 2 lžička chilli prášku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 0,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky černého pepře

Postup:

  1. Maso vložíme do pomalého hrnce a přidáme vývar, cibuli, barbecue omáčku, hnědý cukr, jablečný ocet, uzenou papriku, chilli prášek, mletý kmín, nasekaný česnek, sůl a pepř.
  2. Vše přikryjeme poklicí a zvolíme teplotu. Při nízkém stupni vaříme 8 až 10 hodin, při vyšším 4 až 6 hodin.
  3. Jakmile je maso hotové, pomocí dvou vidliček ho natrháme. Podáváme se zelným salátem, zeleninou, v housce nebo tortillách.

Hovězí po burgundsku z pomalého hrnce

Klasické francouzské jídlo je známé pro svou bohatou a chutnou omáčku z červeného vína. Výtečný pokrm připravíte doma v pomalém hrnci.

Ingredience:

  • 600 g hovězího masa
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 8 malých žampionů
  • 1 lžíce protlaku
  • 2 dl červeného vína
  • červená paprika
  • rozmarýn
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • pepř
  • 2 hrnky vývaru nebo vody

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na stejně velké kousky, stejně tak maso. Vše vložíme do mísy pomalého hrnce, osolíme a opepříme. Podle oka přidáme červenou papriku, protlak a rukou promícháme.
  2. Vložíme nakrájenou mrkev a zalijeme vínem. Přidáme bobkový list, nové koření a nasekaný rozmarýn. Zalijeme vývarem a vložíme do pomalého hrnce. Zapneme na nižší stupeň a vaříme 8 hodin.
  3. V pánvi zpěníme máslo a orestujeme žampiony, které osolíme a opepříme. Vmícháme je do omáčky a zahustíme. Krátce provaříme a můžeme servírovat s libovolnou přílohou.

Segedínský guláš z pomalého hrnce

Klasiku v podobě segedínského guláše musí vyzkoušet každý majitel pomalého hrnce. Na rozdíl od jiných receptů se jedná o rychlejší pokrm.

Ingredience:

  • 500 g vepřové plece
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 velká cibule
  • 250 ml smetany
  • 50 g mouky
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 0,5 lžíce uzené papriky
  • 1,5 hrnku vývaru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Na kostičky nakrájíme cibuli a maso. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme maso a opečeme ho. Přidáme sůl, pepř, oba druhy papriky a hrnek vývaru. Čtvrtku zelí přidáme k masu a zapneme nejvyšší teplotu.
  2. Po třech hodinách vmícháme mouku rozmíchanou ve zbylém vývaru. Jakmile je maso měkké, vyndáme ho a samotnou omáčku provaříme na 20 minut.
  3. Poté přidáme zbytek zelí a přilijeme smetanu. Pokrm ještě vaříme několik minut, následně můžeme podávat s oblíbenou přílohou.

Kuřecí vývar z pomalého hrnce

Příprava pravého vývaru je pracná a zdlouhavá, což je také jeden z důvodů, proč kuchaři sahají po náhražkách v podobě kupovaných bujónů. S pomalým hrncem připravíte silný vývar bez velké námahy.

Ingredience:

  • 8 kuřecích krků
  • 1 kuřecí stehno
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • ½ celeru
  • 1 petržel
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 2 l vody
  • sůl
  • pepř
  • nudle, knedlíčky, kapání

Postup:

  1. Zeleninu očistíme, případně nakrájíme na menší kousky, maso omyjeme. Připravené suroviny přidáme do hrnce a vložíme koření. Vše zalijeme vodou a zapneme nejnižší stupeň. Vývar vaříme 10 hodin.
  2. Po uplynutí doby polévku přecedíme. Maso obereme, zeleninu (kromě cibule) nakrájíme na menší kousky. Následně maso i zeleninu přidáme zpět do vývaru, který osolíme a opepříme.
  3. Na závěr vaření přidáme nudličky, knedlíčky nebo kapání a krátce povaříme.

Hovězí vývar z pomalého hrnce

Recept na hovězí vývar z pomalého hrnce nesmí chybět. Více než jeho snadná příprava vás překvapí silná chuť.

Ingredience:

  • 1–3 hovězí kosti (podle velikosti pomalého hrnce)
  • 2 střední mrkve
  • 1 cibule
  • celer
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 l vody
  • sůl
  • pepř
  • nudle, knedlíčky, kapání

Postup:

  1. Do hrnce vložíme hovězí kosti, přidáme oloupanou zeleninu a koření. Vše zalijeme vodou a zapneme nejnižší stupeň. Vaříme 10 (i více) hodin.
  2. Po uplynutí doby vyndáme kosti, z nichž obereme maso, zeleninu, kterou nakrájíme (kromě cibule), a vývar přecedíme.
  3. Do vývaru přilijeme trochu vody, osolíme a opepříme podle vlastní chuti. Následně přidáme zeleninu s masem.

Jak udržovat a čistit pomalý hrnec

Údržba a čištění pomalého hrnce jsou pro zachování dlouhé životnosti výrobku nezbytné. Jak na to?

Čištění pomalého hrnce

Pomalý hrnec se skládá ze tří částí – hrnce s ovládacím panelem, vnější vyjímatelné nádoby a poklice. Po každém použití otřete vychladlý ovládací panel hadříkem, v horké vodě se saponátem umyjte vyjímatelnou nádobu a poklici. Přestože výrobci pomalých hrnců uvádějí, že je možné výrobek vložit do myčky na nádobí, my bychom s ohledem na nepřilnavou vrstvu uvnitř nádoby doporučovali mytí v ruce.

Co dělat, když se hrnec připálí? V takovém případě odstraňte připálené zbytky jídla a odmočte nádobu v horké vodě se saponátem. Nikdy nepoužívejte drátěnky, hrubé látky nebo abrazivní čističe.

Údržba pomalého hrnce

Údržba pomalého hrnce je stejně tak důležitá jako jeho čištění. Výrobek ukládejte na suché místo, kde nehrozí jeho převrhnutí, pád či poničení jinými spotřebiči. Před uložením se ujistěte, že jsou vyjímatelná nádoba a poklice čisté a suché, abyste předešli vzniku a růstu plísní.

Nezapomínejte kontrolovat díly, které se mohou poškodit (víko, nádoba, napájecí kabel). Pokud se tak stane a naleznete prasklinu nebo jiné poškození, vyměňte díl za přesný náhradní díl od výrobce.

Nejčastější chyby při používání pomalého hrnce

Používání pomalého hrnce je snadné, přesto je možné se dopustit určitých chyb. Jejich vyvarováním předejte nejrůznějším rizikům, která by mohla ohrozit kvalitu vašich pokrmů nebo vaši bezpečnost.

Nedostatek tekutin

Při vaření v pomalém hrnci je zcela zásadní dostatek tekutiny, která bude překrývat alespoň jednu třetinu až polovinu všech ingrediencí. Dojde-li k vypaření tekutiny, pokrm se může vysušit nebo připálit.

Přeplnit, nebo nenaplnit?

Přeplnění pomalého hrnce může vést k nerovnoměrnému vaření a rozlití obsahu, zatímco nedostatečné naplnění zase ingredience převaří a vysuší. Pro správné naplnění se řiďte návodem od výrobce nebo postupem v receptu.

Časté zvedání víka

Člověk je od přírody tvor zvídavý. V tomto případě je však příliš časté zvedání víka spíše na škodu, jelikož dochází k úniku tepla a vlhkosti a prodloužení doby vaření. Snažte se udržet svou zvědavost na uzdě a zvedejte víko pouze v případě potřeby.

Smetana až ke konci

Smetana (nebo mléko) se může srazit nebo oddělit od pokrmu, pokud ji přidáte příliš brzy. Abyste této chybě předešli, přidávejte mléčné přísady až na konec vaření nebo po vypnutí pomalého hrnce.

Rozvaření ingrediencí

Příliš brzké přidání některých ingrediencí, jako jsou měkčí druhy zeleniny, jemné bylinky či mořské plody, může vést k jejich rozvaření. Abyste zachovali unikátní chuť a jejich texturu, oddalte jejich přidání až na konec doby vaření.

Nejčastější otázky při výběru pomalého hrnce

Výběr správného pomalého hrnce se neobejde bez celé řady otázek. Abychom vám pomohli, zodpověděli jsme ty nejčastější! Odpovědi vám jistě pomohou s hledáním vhodného produktu.

Co všechno lze v pomalém hrnci připravit?

Pomalý hrnec je všestranný kuchyňský pomocník, který zvládne připravit širokou škálu různých pokrmů. Co si pod tím představit? Jedná se například o dušená masa a polévky, dále trhané vepřové maso, krémové omáčky, pokrmy z rýže nebo dezerty. Pro získání ještě lepší představy doporučujeme sáhnout po kuchařkách. 

Jak dlouho trvá příprava pokrmů v pomalém hrnci?

Délka přípravy pokrmů se odvíjí od zvoleného modelu pomalého hrnce, receptu, ingrediencí i teploty. Právě na ní si ukážeme orientační hodnoty. Každý pomalý hrnec má dvě úrovně teplot.

  1. Nízké nastavení – Příprava pokrmů trvá zhruba 7 až 8 hodin. Nízká teplota představuje šetrné vaření a hodí se pro přípravu tuhých kusů masa a pokrmů, které vyžadují delší dobu vaření. Pro získání ještě lepší představy můžeme zmínit i zeleninovou polévku, kterou připravíte během 6 až 8 hodin, nebo pečené kuře, jemuž stačí 4 až 6 hodin.
  2. Vyšší nastavení – Doba vaření je okolo 3 až 5 hodin. Vyšší teplota je vhodná pro rychlejší přípravu pokrmu nebo pro ingredience, které nepotřebují delší dobu vaření. Při vyšším nastavení uvaříte zeleninovou polévku za 3 až 4 hodiny, celé kuře za 2 až 3 hodiny.
  3. Rychlé vaření – Lepší pomalé hrnce obsahují funkci rychlého vaření. Vyšší neboli rychlé vaření zkracuje dobu přípravy na 2 až 3 hodiny. Jeho využití je vhodné, pokud potřebujete zkrátit dobu vaření, ale stále chcete pohodlně vařit s pomalým hrncem.

Příprava pokrmů se vždy odvíjí od zvoleného modelu pomalého hrnce (jeho typu a velikosti). Nedovařeným nebo převařeným pokrmům se ve svých začátcích nevyhnete.

Jaký je rozdíl mezi pomalým hrncem a tlakovým hrncem?

Pomalý hrnec a tlakový hrnec mají mezi sebou výrazné rozdíly, a to zejména ve způsobu přípravy jídel a typech pokrmů, pro jejichž vaření se hodí. Hlavní rozdíly tkví:

  1. Způsob vaření – Pomalý hrnec vaří jídlo při nízké a stálé teplotě delší dobu. Tlakový hrnec připravuje pokrmy rychleji za použití zvýšení tlaku uvnitř varné nádoby. Vyšší tlak zvyšuje bod varu vody, díky čemuž je doba vaření kratší.
  2. Doba vaření – Tento bod jsme již zmínili. Příprava pokrmu v pomalém hrnci trvá několik hodin a hodí se pro pokrmy, pro něž je vhodná pomalá příprava (dušení masa, pečení, polévky). Na druhou stranu tlakový hrnec zkracuje dobu vaření z několika hodin na několik desítek minut.
  3. Pohodlí – Zatímco pomalé hrnce nastavíte a můžete od nich odejít, tlakové hrnce je dobré „hlídat“ a vypouštět páru.

Při výběru mezi pomalým hrncem a tlakovým hrncem se řiďte vlastními potřebami. V domácnostech často naleznete oba spotřebiče.

Jaký je rozdíl mezi pomalým a multifunkčním hrncem?

Pomalý hrnec a multifunkční hrnec se liší svou funkčností a všestranností. Jaké jsou hlavní rozdíly?

  1. Vaření – Pomalý hrnec vaří jídlo při nízké a rovnoměrné teplotě delší dobu. Díky tomu připraví delikátní dušená masa, polévky nebo pečeně. Multifunkční hrnec nabízí širokou škálu způsobů vaření nad rámec pomalého vaření. To znamená, že v jednom spotřebiči je možnost tlakového vaření, restování, vaření v páře nebo pečení.
  2. Rychlost vaření – Pomalé hrnce připravují pokrmy několik hodin. Multifunkční hrnce nabízí rychlejší vaření.
  3. Nastavení teploty – Pomalé hrnce nabízí dva až tři stupně teploty. Multifunkční hrnec poskytuje široký rozsah nastavení teplot a je vhodný pro různou tepelnou přípravu.
  4. Všestrannost – Pomalé hrnce slouží pro pomalé a dlouhé vaření, avšak multifunkční hrnec nahradí několik spotřebičů a poradí si s různými recepty a styly vaření.
  5. Pohodlí – Pomalý hrnec stačí nastavit a spotřebič se o vše postará sám. Obdobně pohodlná je obsluha i multifunkčního hrnce.

Jaký je rozdíl mezi drahými a levnými pomalými hrnci?

Rozdíly mezi modely tkví především v kvalitě konstrukce, množství funkcí a výkonu. Dražší modely jsou vyrobeny z odolných materiálů (nerezová ocel, litý hliník, keramiky), které jsou odolné vůči opotřebení. Levnější produkty mají vnější části z tenkého hliníku (nebo plastu) a kvůli tomu bývají náchylnější k poničení.

Co se týče funkcí a nastavení, drahé pomalé hrnce mívají pokročilejší funkce (přesné ovládání teploty, různé režimy vaření, programovatelná nastavení), levné pomalé hrnce mívají pouze základní funkce (nastavení teploty) bez dalších vylepšení.

V neposlední řadě musíme zmínit výkon. Dražší modely mají lepší izolaci, která udržuje stabilní teplotu vaření a snižuje riziko přilepení nebo připálení jídla. Levné pomalé hrnce nelze nastavit přesně, což vede k nepřesným výsledkům.

Jak lze snížit spotřebu energie při použití pomalého hrnce?

Klasické varné desky mají příkon 7 kW, oproti nim je příkon většiny pomalých hrnců jen okolo 250 W. Což dokazuje, že používání pomalého hrnce šetří energii samo o sobě. Přesto je možné pomocí několika tipů ještě více minimalizovat spotřebu elektřiny:

  1. Správná velikost hrnce – Vždy volte vhodnou velikost pro vaše potřeby. Při používání příliš velkého hrnce pro přípravu malého množství jídla dochází ke zbytečné spotřebě elektřiny. Přeplněním malého hrnce zase k neefektivnímu vaření.
  2. Mražené ingredience užívejte s rozvahou – Víte, že mražené ingredience bývají těžší? Tím dochází k prodloužení doby vaření. Pokud je to možné, ingredience před vařením rozmrazte.
  3. Přísady – Zvolením přísad, které vyžadují kratší dobu vaření při použití pomalého hrnce, zefektivníte vaření. Rychleji připravíte menší kousky masa, menší zeleninu a mnoho dalších surovin.
  4. Vrstvěte – Ingredience vkládejte do hrnce s rozmyslem. Tužší suroviny, které se budou vařit delší dobu, umístěte na dno. Navrch vložte zase ty ingredience, jimž hrozí snadné převaření.
  5. Připravujte dopředu – Přípravou většího množství jídla šetříte svůj čas a energii. Jídlo, které nesníte, jednoduše zamrazíte.

Mohu nechat pomalý hrnec bez dozoru?

Pomalý hrnec můžete nechat bez dozoru. Spotřebič je navržen tak, aby fungoval sám a bezpečně. Vždy ho však nechávejte na stabilní, čisté a suché ploše, kde nehrozí pád či náhodné shození. Dbejte na to, aby nádoba nebyla přeplněná (jinak hrozí rozlití) a používejte nižší tepelné nastavení, kterým zamezíte převaření nebo připálení.

Jste si vědomi, že váš pomalý hrnec nemá v pořádku některou ze svých částí? Než ho necháte bez dozoru, vyměňte je!

Autor článku

Kristýna Kršňáková

Kristýna Kršňáková

Redaktor

„Jmenuji se Kristýna a vystudovala jsem obor Elektronická kultura a sémiotika na fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze. Hledání informací a psaní článků je pro mě tedy hračka. Nejvíce mě baví testování a srovnávání produktů, protože tak mohu pomoci lidem, kteří chtějí investovat své peníze do kvalitního zboží. Dokážu pokrýt velké množství oblastí, mou opravdovou vášní je však kosmetika, nábytek a potřeby pro mazlíčky.“