Recenze kruhového světla Grundig Ring Light 130LED: Test a hodnocení

Publikace: 06.05.2024

Klady

  • možnost nastavení teploty bílého světla
  • 11 úrovní jasu
  • bezmála 30 barevných režimů
  • stativ a držák na mobil součástí balení
  • dobrý světelný výkon
  • možnost připevnění na zeď
  • velmi příjemná cena

Zápory

  • většina konstrukce je plastová, a je proto nutné s ní zacházet opatrně
  • dálkové ovládání by bylo skvělé

Sníte o kariéře youtubera, snažíte se pořizovat kvalitní fotky nebo jen chcete působit lépe během pracovních videohovorů? Ani v jednom z těchto případů se neobejdete bez kruhového LED světla. A tak jsme za vás jedno takové otestovali. A můžeme vám prozradit, že nás příjemně překvapilo! Zajímá vás, co všechno umí, jak funguje a proč byste si ho měli pořídit, i když tvorbě videí neholdujete? Přečtěte si naši recenzi kruhového světla Grundig Ring Light 130LED.

Obsah balení a technické parametry

V balení na vás čeká kruhové světlo s napájecím kabelem a vestavěným ovladačem, ministativ s kulovou hlavou a držák mobilního telefonu.

Název parametru Hodnota
Napájení pomocí USB-A kabelu
Průměr kruhového světla 25 cm
Počet LED diod 130
Ovládání pomocí vestavěného ovladače
Počet režimů teploty bilého světla 3
Počet úrovní jasu 11

Design a zpracování

Zpracování kruhového světla Grundig je poměrně minimalistické. Hlavní část představuje samozřejmě LED světlo jako takové, které má průměr 25 centimetrů, takže nebude překážet ani na pracovním stole. Kruh můžete připevnit na jednoduchý stativ s trojnožkou. A pokud máte pro kruhové světlo vybrané pevné místo, můžete jej místo stativu přidělat na zeď podobně jako hodiny.

Stativ je vybaven kovovou kulovou hlavou a závitem, na který lze našroubovat jakékoliv zařízení, které má stativový závit - což je většina fotoaparátů, zrcadlovek a kamer. A pokud se chystáte fotit nebo natáčet pomocí mobilního telefonu, čeká vás ještě méně práce. Ke kruhovému světlu je přiložen i držák na mobil, který je možné připevnit na stativový závit a umístit tak mobil přímo do středu světla. 

Nastavení a používání

Kruhové světlo není potřeba nijak složitě nastavovat a propojovat. Stačí ho připojit ke zdroji napájení, a můžete svítit.

Na napájecím kabelu najdete malý vestavěný ovladač, pomocí nějž obstaráte celé ovládání světla. Kruh na něm nejen zapnete a vypnete, ale také vám umožní přepínat mezi teplotami barvy, barevnými režimy a intenzitami. Na rozdíl od pokročilejších modelů není možné kruh ovládat pomocí připojených zařízení nebo na dálku, ale pro běžné domácí použití je tento jednoduchý ovladač plně dostačující.

Světelný výkon a efektivita

Co se týče světelného výkonu, na domácí využití si se světlem Grundig Ring Light 130LED bohatě vystačíte. I vzhledem k velikosti kruhu je samozřejmě potřeba počítat s tím, že osvítí jen obličej nebo část těla, ale pokud byste očekávali větší osvětlenou plochu, pak byste stejně měli hledat spíše mezi profesionálními zařízeními a reflektory.

Světlo je příjemné, měkké a na tvorbu videí, fotografování nebo videohovory poslouží bezvadně. Stejně tak pokud se ho rozhodnete použít jako osvětlení místnosti, což zvládá opravdu dobře. Tomu přispívá i široká nabídka barev a režimů, o kterých si povíme za chvilku.

Napájení a konektivita

Kruhové světlo se napájí pomocí připojeného USB-A kabelu. V domácích podmínkách je tak ideálním řešením buď adaptér do zásuvky, nebo třeba počítač. Pokud se rozhodnete vzít kruh s sebou na venkovní focení, stačí přibalit powerbanku a napájet světlo z ní. Vzhledem k poměrně nízké spotřebě se ani nemusíte bát, že by se vám zdroj energie nějak extra rychle vybil.

Funkce

Na to, že se jedná o velmi jednoduchý model, nabízí Grundig Ring Light se svými 130 LED diodami slušné množství různých režimů. Pomocí kulové hlavy stativu navíc můžete světlem otáčet a naklánět ho tak, jak zrovna potřebujete. Jako kruhové LED světlo pro začínající tvůrce nebo jako originální lampička rozhodně splňuje všechna očekávání.

U základní bílé barvy světla si můžete vybrat mezi třemi teplotami - studenou, teplou a neutrální. Rozdíl mezi nimi je skutečně znát, což oceníte, když se snažíte zachytit perfektní atmosféru fotografií, ale kruh tak poslouží i jako skvělé osvětlení místnosti, které se přizpůsobí vaší náladě. Kromě teploty si můžete vybrat také z 11 úrovní jasu.

A pokud se chystáte tvořit obsah s unikátnějším osvětlením, pak vás u tohohle kruhového světla pro youtubery bude bavit výběr z mnoha barev, jejich kombinací a nejrůznějších efektů včetně problikávání barev, střídání odstínů a podobně. Celkem si můžete vybírat zhruba ze tří desítek takových režimů.

Porovnání s alternativami

Se selfie světly, jako je Grundig Ring Light 130LED, se v posledních letech roztrhl pytel. Na výběr tím pádem máte i celou řad alternativních možností a kruhových světel s velmi podobnými funkcemi. Vybrali jsme pro vás tři, které mají k našemu světlu od Grundigu nejblíže.

MG Selfie Ring Fill kruhové LED světlo 10''

Tohle kruhové LED světlo s průměrem 26 centimetrů, které stojí na minitripodu, je podobné hned na první pohled. Do středu světelného kruhu můžete připevnit buď přiložený držák na mobil, nebo zařízení se stativovým závitem. I v tomto případě vás čeká napájení pomocí USB-A kabelu, na kterém je zároveň připevněn ovladač. Tlačítek na něm ale bude o něco méně, protože tento kruh nabízí pouze výběr ze tří režimu světla - teplého, studeného a neutrální bílé. 

YENKEE kruhové světlo YSM 710 LED, 10"

Kruhové světlo od YENKEE nabízí také průměr 26 centimetrů, malý tripod, držák na mobil a napájení pomocí kabelu. Kromě vestavěného ovladače ale disponuje i dálkovým ovladačem, který vám umožní změnit režim osvětlení i během natáčení nebo focení na dálku. A že je v tomto případě co měnit - kruh nabízí 3 teploty bílé, 29 režimů osvícení a 8 úrovní jasu a to vše zajišťuje celkem 168 LED diod. Jedinou nevýhodou je poměrně malé rozpětí přiloženého držáku na telefon (maximálně 8 centimetrů), které například na novější iPhony nemusí stačit.

CONNECT IT Streaming Box Selfie10Ring kruhové 10" RGB LED světlo

Tenhle model je v porovnání s naším Grundig světlem v úplně jiné cenové kategorii. Zařazujeme ho ale pro ty, kdo to s tvorbou obsahu myslí vážně a hledají o něco pokročilejší variantu. 26centimetrové světlo se 150 LED diodami můžete postavit na vysouvací celokovový stativ, který můžete zvednout až do výšky 70 centimetrů. I tentokrát budete mít na výběr ze 3 režimů teploty barvy, 8 úrovní intenzity jasu a 7 statických barev. Pro serióznější tvůrce výrobce přiložil i zelené plátno pro efekty. I u tohoto modelu je ale škoda malého rozpětí držáku na telefon. 

Časté dotazy

Máte před koupí kruhového světla na focení ještě další otázky? Snad vám pomohou odpovědi na ty nejčastější.

Lze Grundig Ring Light 130LED použít pro profesionální fotografie?

Při tvorbě profesionálních fotografií záleží v první řadě na kvalitě fotoaparátu a zkušenostech fotografa. Ten by měl umět správně pracovat se světlem, ať se jedná o přirozené denní světlo, nebo umělé osvícení. Grundig Ring Light 130LED poskytuje výběr z několika barev a intenzit osvětlení a jako takové může být skvělým doplňkem i při profesionálním focení, například potrétů nebo detailů. 

Je Grundig Ring Light 130LED vhodný pro mobilní telefony?

Součástí balení Grundig Ring Light 130LED je i držák na telefon, který je možné našroubovat do středu světla. Po umístění telefonu do držáku je tak možné pořizovat fotografie s dokonale vycentrovaným osvětlením, aniž byste si jakkoliv stínili. Toto kruhové světlo je tak na focení a natáčení mobilním telefonem přímo dělané!

Jaká je životnost LED diod v Grundig Ring Light 130LED?

Když přijde na životnost kruhového světla, záleží na celé řadě faktorů. Tím prvním je samozřejmě životnost LED diodek, která se v průměru pohybuje okolo 10 000 hodin použití. Kromě toho ale záleží i na tom, jak se světlem budete zacházet. Vzhledem k tomu, že je většina produktu plastová, je potřeba dávat pozor na to, abyste jeho životnost nezkrátili rozbitím. Podobně fatální následky by mělo přetržení napájecího kabelu.

Závěrečné hodnocení

Grundig Ring Light 130LED nabízí hodně světla za málo peněz, tedy alespoň z pohledu laika. Pokud hledáte kruhové světlo pro začínající youtubery, fotografy, streamery, na pracovní videohovory nebo pro pořizování kvalitních selfíček, s tímto modelem si plně vystačíte.

A pokud vás tvorba tolik nezajímá, světlo skvěle poslouží i jako zajímavé osvětlení do ložnice, obýváku nebo pracovny. Kromě barevných režimů, které zaujmou hlavně děti, oceníte možnost nastavit si teplotu a jas světla, což většina obyčejných lampiček neumožňuje. 

Zjednodušeně řečeno, Grundig Ring Light 130LED vás v porovnání s dražšími alternativami příjemně překvapí. 

Autor článku

Tereza Staňková

Tereza Staňková

Redaktor

„Jmenuji se Tereza a srovnávání zboží patří mezi mé superschopnosti. Než se pro cokoliv rozhodnu, ať je to pračka, zubní kartáček, nebo konev na zalévání, udělám si důkladný průzkum a porovnám všechny produkty, které mi přijdou do cesty. A právě proto mě baví psát pro Homago. Snažím se, aby moje články pomohly čtenářům najít a vybrat přesně to, co hledají.“