Recenze 3D plánovače koupelen Siko: Test a hodnocení

Publikace: 05.03.2024

Klady

  • intuitivní používání
  • návrh koupelny můžete skutečně zrealizovat
  • možnost přizpůsobení tvaru a velikosti místnosti
  • funguje plynule bez zasekávání
  • možnost odborného poradenství zdarma

Zápory

  • aplikace není 100% v češtině
  • u některých produktů chybí obrázky, což ztěžuje orientaci

Chystáte se na rekonstrukci koupelny? Nebo vás jen zajímá, jak by vypadala v tmavším provedení či s novým sprchovým koutem? Pak si nenechte ujít vychytávku, kterou na svých stránkách úplně zdarma nabízí známý český prodejce koupelnového vybavení SIKO. V 3D plánovači si totiž můžete navrhnout vlastní koupelnu snů, od podlahových dlaždic až po dávkovač mýdla – a pak ji klidně rovnou realizovat! Zajímá vás, jak plánovač funguje, co nabízí a jestli se snadno používá? Přečtěte si naši recenzi!

Historie společnosti Siko

Byť patří společnost SIKO (jejíž název vznikl ze slov Stavební Izolace, Keramika a Obklady) k největším ve svém oboru, je také, jak její zakladatelé pyšně zdůrazňují, rodinnou firmou. Její zakladatelka Jaroslava Valová ji založila v roce 1991, tedy v období, kdy vznikal jeden podnik za druhým, a na její vznik padly veškeré rodinné úspory. Teď už ale víme, že se Valovým takový risk vyplatil.

V Čimelicích, odkud rodina pochází, brzy vyrostla první malá prodejna SIKO, kterou následovala pobočka v Kralicích u Brna. Syn zakladatelky poté začal budovat franšízy i v dalších českých městech, objevovaly se další a další pobočky, ale opravdovým převratem byla až megaprodejna v Praze. V tu chvíli už byla do chodu firmy zapojená opravdu celá rodina Valových. 

Společnost SIKO se zkrátka neustále vyvíjí, přizpůsobuje svým zákazníkům a zlepšuje se. Kromě koupelen se ve velkém zabývá také kuchyněmi. Velmi osvěžující je také přístup firmy k životnímu prostředí a spotřebě vody, na kterou mají její produkty velký vliv a kterou se snaží pomocí inovativních technologií a designů snížit.

A to nejzajímavější? Společnost SIKO navzdory původu svého názvu nikdy nevyráběla ani neprodávala stavební izolace.

Co je plánovač koupelen Siko

Plánovač koupelen Siko je jednoduchá aplikace, kterou společnost zdarma nabízí na svých webových stránkách. Umožní vám vybrat si koupelnové produkty, které vás zaujmou, a sestavit si z nich 3D model vlastní koupelny. Celý návrh můžete později do posledního detailu zrealizovat, ať už sami, nebo za pomoci konzultanta.

Kromě samotného 3D plánovače nabízí SIKO i další služby, které vám k vysněné koupelně pomohou.

Tabulka dispozičního řešení koupelny

Na webu najdete jednoduchou tabulku pro dispoziční řešení koupelny, ve které jsou uvedeny doporučené minimální vzdálenosti a montážní výšky jednotlivých předmětů v koupelně. Pokud jste rekonstrukci koupelny nikdy samostatně neřešili, poskytne vám tento pomocník dobrý odrazový můstek. 

Grafický návrh koupelny

A pokud máte jen základní představu o tom, jak by vaše koupelna měla vypadat, a nevěříte své představivosti natolik, abyste si místnost zkusili sami navrhnout, SIKO se o to zvládne postarat za vás. Stačí, když pomocí kontaktního formuláře odešlete shrnutí svých představ a ideálně přiložíte i vlastní náčrtek. Designér společnosti pak společně s vámi představy doladí a vy se budete o pár dnů později moct těšit na grafický návrh na míru. Aniž byste museli opustit pohodlí domova.

Plánovač pro návrhy koupelen Siko

První dojmy

Plánovač koupelen Siko je na první pohled velmi intuitivní. Hned na začátku nabízí výběr mezi plánováním s registrací nebo bez ní. I když můžete všechny funkce bez omezení využít v obou verzích, s registrací získáte velkou výhodu. Budete si totiž své návrhy moci ukládat a kdykoliv se k nim vrátit. To je rozhodně užitečná funkce, pokud se nechystáte navrhnout celou koupelnu během jednoho odpoledne. Registrace je navíc rychlá, jednoduchá a zabere vám přibližně dvě minuty.

Jakmile vstoupíte do aplikace, zobrazí se vám jednoduché rozhraní. Můžete si nastavit jazyk – kromě češtiny aplikace nabízí i několik dalších –, upravit svůj účet nebo zobrazit všechny své rozpracované projekty. Máte samozřejmě možnost rovnou se pustit do projektu, ale nechybí ani videonávod (v angličtině) a uživatelská příručka, pokud si chcete nejprve podrobně nastudovat, jak na to.

Plánovač pro návrhy koupelen Siko

Funkce a možnosti

Svou vysněnou koupelnu můžete začít budovat úplně od nuly, nebo si vybrat některou ze šablon, které vytvořili ostatní uživatelé. Začít s vlastním projektem ovšem není nic složitého. Než začnete svou koupelnu vybavovat, nastavte si v editoru přesný tvar a velikost místnosti. Můžete stěny zkracovat, prodlužovat, rozdělovat i přidávat tak, abyste získali odpovídající obrys vaší skutečné koupelny. Při vytváření místnosti jsem ovšem nenarazila na možnost zkosení stropu, pouze stěny jako takové.

Plánovač pro návrhy koupelen Siko

Po upravení dispozice můžete svou koupelnu vybavit podlahou, u níž máte na výběr ze spousty materiálů a vzorů, a samozřejmě vymalovat a obložit zdi

Do koupelny můžete také vkládat zdroje světla. Kromě oken je to samozřejmě i umělé osvětlení. Plánovač vám podle umístění a intenzity světla navíc rovnou ukáže, jaká plocha bude osvětlená, aby vás později nečekalo nepříjemné překvapení. 

3D plánovač koupelen Siko

Samozřejmostí jsou také dveře, u nichž si můžete kromě stylu a velikosti zvolit i směr otevírání. 

3D plánovač koupelen Siko

Jakmile je místnost připravena, můžete do ní začít umisťovat nábytek a další vybavení, které je v editoru řazeno do přehledných kategorií. Každým kouskem nábytku můžete otáčet a pohybovat, a plánovač vás dokonce upozorní, pokud předmět umístíte tak, že by zasahoval do zdi.

3D plánovač koupelen Siko

Na druhou stranu mě ale nechal umístit závěsné WC do středu místnosti, což by při realizaci způsobilo nepříjemné překvapení.

3D plánovač koupelen Siko

V plánovači najdete opravdu velké množství předmětů, kterými můžete svou koupelnu vybavit, včetně radiátorů, skříněk, držáků na ručníky i pokojových rostlin. Kromě toho je ale v nabídce i nábytek do kuchyně, obýváku nebo ložnice, a tak můžete plánovač využít k navrhování prakticky jakékoliv místnosti. 

Celý návrh koupelny si můžete zobrazit v několika variantách – jako nákres z ptačí perspektivy, po jednotlivých stěnách ve 2D nebo jako 3D model, který si můžete dle libosti otáčet, přibližovat i oddalovat. 

Uživatelská přívětivost

Ovládání celé aplikace je velmi jednoduché, intuitivní a plynulé. Jakmile přijdete, buď sami, nebo s pomocí návodů, na to, jak jednotlivé prvky přemisťovat a přizpůsobovat, koupelna se staví jedna radost. Jediným výraznějším problémem je ovšem nedotažená jazyková mutace. Názvy některých kategorií nábytku se z nějakého důvodu zobrazují v italštině a angličtině, u konkrétních produktů je to pak téměř pravidlem. V kombinaci s často chybějícími obrázky je pak navigace poměrně obtížná.

Plánovač pro návrhy koupelen Siko

Našly by se samozřejmě i další drobné nedostatky, ale vzhledem k tomu, že je aplikace bezplatná, se jedná skutečně o detaily. Celkově je prostředí velmi přívětivé a i uživatel bez dobré prostorové představivosti se díky němu v návrhu koupelny zorientuje.

Použitelnost v praxi

3D plánovač SIKO není jen dospěláckou verzí hry The Sims. Všechny produkty, které najdete v plánovači, najdete i v nabídce společnosti SIKO. To znamená, že svůj 3D model můžete skutečně zrealizovat, od sprchového koutu až po držáky na ručníky. I proto se vyplatí věnovat pozornost varováním o tom, že se vám v aplikaci překrývají předměty, a nastavit si skutečně přesné rozměry místnosti.

Že je váš návrh využitelný v praxi, si navíc můžete u společnosti SIKO jednoduše ověřit, pokud využijete možnosti konzultace s odborným projektovým poradcem.

Možnost odborného poradenství

Pokud máte návrh své vysněné koupelny hotový (nebo pokud se vám návrh nechce vytvářet samostatně), můžete využít také služeb odborníka. Přímo na webu SIKO si totiž můžete sjednat schůzku zdarma s projektovým konzultantem. Odborník vám pomůže vaši koupelnu nebo kuchyni navrhnout tak, aby dávala technicky i stylově smysl. Může při tom vycházet z vašeho modelu v 3D plánovači, ale klidně vám projekt připraví od nuly. 

Kromě toho se konzultant postará i o další praktické záležitosti a v podstatě zařídí celou rekonstrukci za vás. Projekt, zaměření, doprava i montáž, to všechno mu můžete svěřit. SIKO navíc tyto služby nabízí zcela zdarma bez jakýchkoliv chytáků. Uvažujete-li o rekonstrukci koupelny nebo kuchyně, doporučujeme vám tuto možnost využít

Závěrečné hodnocení

3D plánovač koupelen, který společnost SIKO dává svým (potenciálním) zákazníkům k dispozici, je praktický pomocník, se kterým zvládne novou koupelnu navrhnout i naprostý laik s bídnou prostorovou představivostí. Oceňujeme, že si můžete rozměry místnosti skutečně přizpůsobit svým vlastním potřebám, a vložené předměty se tím pádem zobrazují tak, jak by vypadaly právě ve vaší koupelně.

Aplikace nabízí dostatek funkcí a možností, aby bylo možné v ní vytvořit realistický projekt. A to je zároveň největší výhodou celého plánovače – možnost navrhnout si koupelnu za využití skutečných produktů prodejce a dotáhnout ji až k realizaci. 

Plánovač má samozřejmě i své mouchy, přičemž tou největší je chyba v jazykové mutaci a absence obrázků v katalogu produktů. Pokud plánujete koupelnu vytvořit s konkrétními produkty, a ne jen tak pro představu, pak vám to může zabrat zbytečně více času. Tyto drobnosti se ale dají snadno odpustit. Už proto, že k dotažení projektu můžete zdarma využít služeb projektového konzultanta, který vám pomůže dohledat ty správné kousky nábytku, pokud je v aplikaci nenajdete.

Všem, kdo se chystají na rekonstrukci nebo se jen chtějí zasnít nad představou nové koupelny, rozhodně doporučujeme plánovač vyzkoušet!

Autor článku

Tereza Staňková

Tereza Staňková

Redaktor

„Jmenuji se Tereza a srovnávání zboží patří mezi mé superschopnosti. Než se pro cokoliv rozhodnu, ať je to pračka, zubní kartáček, nebo konev na zalévání, udělám si důkladný průzkum a porovnám všechny produkty, které mi přijdou do cesty. A právě proto mě baví psát pro Homago. Snažím se, aby moje články pomohly čtenářům najít a vybrat přesně to, co hledají.“