Nejlepší zavařovací hrnce 2024: Test, recenze a srovnání

Publikace: 14.07.2023

Zavařování je sezónní záležitostí a neodmyslitelnou součástí léta. Když úroda ovoce a zeleniny dosáhne svého vrcholu a překoná naše možnosti okamžité konzumace, obracíme se k tradičnímu umění zavařování, které nám umožňuje uchovat tyto lahodné plody i v chladných zimních měsících. Ale zavařování není jen o plodech samotných. Zruční kuchaři mohou vytvořit neodolatelné džemy, chutné maso nebo připravit hotové pokrmy. Pokud se rozhodnete vyzkoušet zavařování i vy, existuje celá řada způsobů, jak to udělat. Nejjednodušší způsob je využít zavařovací hrnec, který celý proces výrazně usnadní.

Nejlepší zavařovací hrnce: testování a recenze

Při tvorbě žebříčku nejlepších zavařovacích hrnců jsme se rozhodli všechny výrobky důkladně otestovat. Vzali jsme v potaz materiál, objem, bezpečnost a další podstatné funkce. Naším cílem bylo vytvořit seznam zavařovacích hrnců, z nichž si vyberou jak začátečníci, tak i náročnější uživatelé. Těchto 11 produktů patří jednoznačně mezi ty nejlepší.

Elektrický zavařovací hrnec Domo DO42326PC

Plně automatický elektrický zavařovací hrnec Domo DO42326PC představuje velkou nádobu o objemu 27 litrů, což znamená, že pojme až 22 klasických zavařovacích sklenic o velikosti 0,75 litru a 4 menší sklenice s objemem 0,5 litru. Díky příkonu 2 000 W bude zavařování kvalitní a rychlé. O veškeré pohodlí a bezpečnost se pak starají bezpečnostní prvky.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Odborníci chválí především nerezové provedení hrnce, které poskytuje jednoduchou údržbu a vysokou odolnost. Společně s uživateli vyzdvihují i pokročilé funkce – teplota termostatu lze nastavit od 30 do 100 °C, časový spínač od 1 do 120 minut, případně je možné zvolit nepřetržitý chod. Díky tomu nádobu využijete i pro stáčení svařeného vína nebo horkého čaje. Spotřebič se ovládá pomocí přehledného LCD displeje s modrým podsvícením.  

Porovnání s alternativami

Oproti jiným zavařovacím hrncům obdobné kvality je tento model dražší, na druhou stranu však nabízí řadu komplexních funkcí, které využijete nejen pro zavařování. I proto zavařovací hrnec Domo DO42326PC doporučujeme spíše náročnějším uživatelům se zkušenostmi.

Vítěz srovnání: Pro náročné

Domo elektrický zavařovací hrnec DO42326PC

Zjistit cenu
SKLADEM
2 729 Kč
Do obchodu
SKLADEM
3 189 Kč
Do obchodu
SKLADEM
3 189 Kč
Do obchodu

Klady

  • multifunkční využití
  • pokročilé funkce
  • nerezové provedení
  • snadná manipulace
  • ochrana proti přehřátí
  • přehledný LCD displej
  • časovač

Zápory

  • vyšší pořizovací cena

Klarstein KonfiStar 50

Značka Klarstein nabízí řadu různě velkých zavařovacích hrnců, mezi nimi i tento větší model s objemem až 60 litrů a výkonem 2 500 W. Zavařovací hrnec využijete pro různé přípravy jídel – zavařování, domácí marmelády nebo džemy či masné speciality a větší množství pokrmů.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Odborníci vyzdvihují kvalitní nerezové provedení a multifunkčnost výrobku, které vám umožní připravovat širokou škálu pokrmů. Jelikož je zařízení 2v1, můžete ho využít jako zavařovací hrnec nebo jako vařič na přípravu teplých nápojů a jídel. Stejně tak oceníte přehledný digitální displej, úchyty a vypouštěcí ventil z teplu odolných materiálů nebo poklici s uzavíracím systémem.

Uživatelé si nejvíce chválí nižší pořizovací cenu a snadné použití výrobku. Nevýhodu spatřují v chybějícím českém návodu k použití.

Porovnání s alternativami

Výrobek je kvalitně zpracován a nabízí širokou škálu možností k užívání včetně zajímavých funkcí. Pořizovací cena multifunkčního hrnce je v porovnání s jinými alternativami příznivá. Zavařovací hrnec doporučujeme především uživatelům s většími nároky.

Vítěz srovnání: Naše volba

Klarstein KonfiStar 60

Zjistit cenu

Klady

  • příznivá pořizovací cena
  • velký objem (60 litrů)
  • multifunkční využití
  • přehledný digitální displej
  • nerezové provedení
  • snadná manipulace
  • časovač
  • slušný výkon

Zápory

  • bez českého návodu (k dispozici anglická nebo německá verze)

Elektrický zavařovací hrnec Domo DO42323PC

Další zavařovací hrnec od značky Domo nabízí štědrý objem 27 litrů, díky němuž zavaříte až 22 sklenic najednou, a příkon 2 000 W, který zaručí rychlé nahřátí a stejně rychlé zavaření. Kromě zavařování výrobek využijete pro přípravu nápojů, které pomocí závitu snadno stočíte, a nastavitelným termostatem udržíte stále teplé.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Odborníci hodnotí výrobek kladně díky kvalitnímu nerezovému zpracování jak vnější, tak vnitřní nádoby, což přispívá k dlouhé životnosti hrnce. Uživatelé zmiňují především bezpečnostní funkce, jako je časový spínač, regulátor teploty nebo ochrana proti přehřátí, dále oceňují provozní vlastnosti, jako je suchý chod a světelná kontrolka, které zajišťují snadnou a pohodlnou obsluhu. A v neposlední řadě je nutné vyzdvihnout úložný prostor, který je ideální pro uskladnění síťového kabelu.

Jedním z negativ je podle zákazníků ventil pro vypouštění vody, který je celý z plastu, a tak může protékat. Navíc je poměrně dost úzký a tekutina vytéká pomalu.

Porovnání s alternativami

Značka Domo nabízí kvalitní výrobky a jedním z nich je i Domo DO42323PC, který své konkurenty předčí zejména v bezpečnostních prvcích. Použití je bezpečné jak pro dospělé, tak pro děti. Doporučujeme ho především začátečníkům, kteří jsou v zavařování nováčky.

Vítěz srovnání: Bezpečný přístroj

DOMO DO42323PC

Zjistit cenu
SKLADEM
2 389 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 389 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 489 Kč
Do obchodu

Klady

  • příznivá pořizovací cena
  • dostatečná velikost
  • bezpečnostní funkce
  • snadné ovládání
  • nerezové provedení
  • ochrana proti přehřátí a chodu nasucho
  • časovač

Zápory

  • úzký vypouštěcí ventil
  • vyšší hmotnost
  • chybí displej

Elektrický zavařovací hrnec Domo DO42325PC

Velký zavařovací hrnec o objemu 27 litrů (tj. 22 sklenic o objemu 0,75 litru) a příkonem 2 000 W je vhodný pro zavařování nebo přípravu horkých nápojů či domácího piva. Ostřílení uživatelé zvládnou uvařit i pokrmy.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Odborníci i uživatelé se shodují na tom, že díky nerezovému materiálu výrobek nabízí dlouhou životnost, což platí i pro plastový rošt, který se pyšní delší životností než jindy používaný rošt kovový.

Sami uživatelé si nejvíce pochvalují jednoduché použití, kdy na LCD displeji nastaví požadovanou teplotu (od 30 do 100 °C) s vysokou přesností. Díky časovači a zvukovému signálu se nemusíte o nic starat. Součástí modelu jsou i bezpečnostní prvky, které hrnec chrání před přehřátím, suchým provozem a upozorňují na nedostatek vody. Jediné úskalí zákazníci nacházejí v závitu, který se špatnou manipulací může snadno utrhnout.

Porovnání s alternativami

V porovnání s alternativami představuje zavařovací hrnec Domo DO42325PC bezpečnou volbu jak pro začínající uživatele, tak i pro pokročilé kuchaře. Jeho funkce a bezpečností prvky zaručují snadné zavařování a přípravu dalších pokrmů nebo nápojů.

Vítěz srovnání: Pro začátečníky

Domo DO42325

Zjistit cenu
SKLADEM
2 889 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 899 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 989 Kč
Do obchodu

Klady

  • bezpečnostní prvky
  • zajímavé funkce
  • snadné použití
  • přehledný digitální displej
  • nerezové provedení
  • časovač

Zápory

  • závit pro vypouštění tekutiny se může snadno poškodit
  • slabší nerez

Elektrický zavařovací hrnec Eta 1127 90000 Granny

Elektrický zavařovací hrnec od renomované značky Eta nabízí příkon 1 800 W a objem 25 litrů, což umožňuje zavařit až 14 velkých sklenic o objemu 1 litr. Produkt je vyroben z kvalitního nerezového materiálu a nabízí mnoho funkcí, a to včetně funkce keep warm, která udržuje obsah v hrnci příjemně teplý.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Odborníci chválí kvalitní nerezové provedení, mnoho funkcí, které usnadňují práci se zavařovacím hrncem, a v neposlední řadě i příkon, jenž dokáže řádně zavařit sklenice a zároveň ušetřit energii.

Uživatelé zmiňují jako nevýhodu fakt, že výrobek nemá žádný displej, čímž dochází k těžší práci. Dále některým vadí plastový ventilek, který se může snadno poničit.

Porovnání s alternativami

Výrobek od společnosti Eta je zajímavou volbou pro začínající uživatele, především díky kvalitnímu zpracování a mnoha funkcím. Musíme však uznat, že některé alternativní produkty nabízejí dokonalejší provedení za menší vstupní investici.

Vítěz srovnání: Zlatá střední cesta

ETA elektrický zavařovací hrnec 1127 90000 Granny

Zjistit cenu

Klady

  • nerezové provedení
  • variabilita funkcí
  • automatické vypnutí
  • ochrana proti přehřátí
  • snadná manipulace

Zápory

  • bez displeje
  • vyšší cena
  • vyšší hmotnost

Automatický zavařovací hrnec Domo DO42324PC

Elektrický zavařovací hrnec Domo DO42324PC je vyroben ze smaltu, který zaručuje snadnou údržbu a dlouhou životnost i za vyšších teplot. Objem nádoby je 27 litrů (pro 22 velkých sklenic a 4 malé sklenice), příkon činí 1 800 W, což znamená úspornější řešení.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Odborníci nešetří chválou ohledně bezpečnostních prvků a dalších funkcí, jako je udržování teploty, akustická signalizace a nepřetržitý provoz, které dělají z tohoto zavařovacího hrnce skvělého pomocníka při zavařování a další tepelné úpravě potravin.

Uživatelé však upozorňují na kratší délku přívodního kabelu (zhruba jeden metr), což může být v některých případech omezující. Další nevýhodou je vyšší hmotnost, která může být trochu nepohodlná při manipulaci.

Porovnání s alternativami

Zavařovací hrnec značky Domo představuje výrobek střední cenové kategorie, který nabízí skoro vše, co běžný uživatel potřebuje. Avšak musíme upozornit na vyšší váhu, kratší kabel a materiál, který není odolný jako nerezová ocel.

Vítěz srovnání: Úsporné řešení

DOMO DO42324PC automatický zavařovací hrnec

Zjistit cenu
SKLADEM
2 389 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 389 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 489 Kč
Do obchodu

Klady

  • bezpečnostní prvky a další funkce
  • slušný výkon
  • snadná obsluha
  • přehledný podsvícený LCD displej

Zápory

  • smalt
  • krátký kabel
  • vyšší hmotnost

Zavařovací hrnec Silvercrest SEAD 1800 A1

Zavařovací hrnec od obchodního řetězce Lidl je cenově dostupný produkt se zajímavými funkcemi a bezpečnostními prvky. Do nádoby o objemu 24 litrů se vejde 14 velkých sklenic (sklenice o objemu 1 litr) ve dvou vrstvách. Výrobek je tvořen ze smaltu, což znamená dobrou vodivost tepla, odolnost a snadnou údržbu.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Odborníci vyzdvihují především příkon 1 800 W, který je zlatou střední cestou. Další zajímavou součástí jsou bezpečnostní prvky jako regulace teploty, plastová madla, akustické upozornění na ukončení programu nebo ventil na odpouštění, díky kterému lze hrnec využít i na přípravu horkých nápojů. Další výhodou jsou neklouzavé nožky pro bezpečnou polohu a navíjení kabelu pro snadné skladování.

Zavařovací hrnec bohužel neposkytuje nepřetržitý provoz, což znamená, že není schopen udržovat nápoje trvale teplé. Další negativní stránkou je plastová výpustka, která je náchylná k poškození.

Porovnání s alternativami

Zavařovací hrnec od značky Silvercrest představuje levnější alternativu, která obstojí i proti věhlasným značkám. Doporučujeme ho především začátečníkům nebo příležitostným uživatelům, jimž nebude vadit menší objem.

Klady

  • příznivá cena
  • bezpečnostní funkce
  • přehledný digitální displej
  • ochrana proti přehřátí
  • snadná manipulace

Zápory

  • menší velikost
  • smalt
  • bez nepřetržitého chodu

Elektrický zavařovací hrnec Concept ZH0040

Velký zavařovací hrnec od značky Concept o vnitřním objemu 27 litrů a příkonu 2 000 W je vhodnou volbou pro náročnější uživatele, kteří budou zavařovat nebo sterilizovat ovoce, zeleninu či houby nebo připravovat horké nápoje a pokrmy. Hrnec je vyroben z kvalitního nerezu, vnitřní mřížku tvoří plast – společně tvoří kombinaci s dlouhou životností.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Odborníci a uživatelé se shodují na tom, že zavařovací hrnec pojme až 11 velkých sklenic (720 ml) nebo 34 menších (370 ml). Ovládání je jednoduché. Na LCD displeji lze nastavit časovač a termostat od 30 do 100 °C. Nádoba obsahuje i bezpečnostní prvky jako udržování teploty, ventil či pojistku proti přehřátí nebo tepelně izolovaná madla.

Uživatelé upozorňují na drobná negativa. Jedním z nich je vyšší hmotnost – výrobek se 7 kilogramy může být pro některé uživatele příliš těžký. Dalším je pak nepraktický kohout z umělé hmoty, který má malý průtok.

Porovnání s alternativami

Zavařovací hrnec Concept nabízí srovnatelné funkce jako jeho konkurenti. Jeho provedení je z kvalitní nerezové oceli, která při správné údržbě získá na dlouhé životnosti.

Vítěz srovnání: Nejprodávanější

Concept ZH0040

Zjistit cenu
SKLADEM
2 999 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 999 Kč
Do obchodu
SKLADEM
2 999 Kč
Do obchodu

Klady

  • dostatečně velký a výkonný
  • snadné použití
  • podsvícený LCD displej
  • udržování teploty
  • časovač
  • pojistka proti přehřátí

Zápory

  • vyšší hmotnost
  • nepraktický kohoutek

Elektrický zavařovací hrnec PC 200

Levný, dostatečně prostorný a výkonný, to je elektrický zavařovací hrnec Hyundai PC 200. Nejen že zvládne připravit zavařené plody, ale i teplé nápoje, polévky, guláše nebo omáčky. Hrnec pojme 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litr.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Odborníci vyzdvihují příkon 1 800 W, který úspěšně zavaří sklenice a nezatíží rodinný rozpočet. Nádoba disponuje nastavitelným termostatem do 100 °C a časovým spínačem od 20 do 120 minut, případně lze zvolit nepřetržitý chod. Zajímavým bezpečnostním prvkem jsou tepelně izolované rukojeti, bezpečností pojistka proti přehřátí a chodu naprázdno. Hlavní výhodou je skrytá topná spirála.

Nevýhodou může být pro někoho materiál, z něhož je produkt vyroben, a poměrně krátká šňůra.

Porovnání s alternativami

Zavařovací hrnec Hyundai PC 200 zaujme svou nízkou pořizovací cenou, kterou si získal většinu svých uživatelů. Vzhledem k jeho provedení a vlastnostem ho musíme doporučit především začínajícím nebo nenáročným uživatelům.

Hyundai elektrický zavařovací hrnec PC 200
Vítěz srovnání: Uživatelsky přívětivý

Hyundai elektrický zavařovací hrnec PC 200

Vyprodáno

Klady

  • poměr cena a kvalita
  • vlastnosti výrobku
  • dobrá kapacita
  • bezpečnostní pojistka proti přehřátí
  • snadná manipulace

Zápory

  • krátká napájecí šňůra
  • smaltovaný povrch
  • chybí displej

Zavařovací automat Klarstein Lady Marmelade

Další zavařovací hrnec od značky Klarstein nabízí objem 27 litrů, ve kterém zvládnete zavařit až 14 sklenic najednou. Zároveň se hodí pro ohřev guláše, polévek, čaje, punče nebo svařeného vína, jelikož dokáže udržet teplotu od 30 do 100 °C. Dobu zavařování nastavíte od 5 do 12 hodin. Díky nerezovému provedení se jedná o kvalitní výrobek.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Hlavní předností výrobku je vestavěný digitální displej, na němž se nastavuje teplota a čas. Hrnec samostatně udrží nastavenou teplotu a vypne se až po ukončení programu. Ani u tohoto hrnce nechybí ochrana před přehřátím nebo úchyty z teplu odolných materiálů. Příjemným překvapením je hmotnost výrobku, která činí pouze 5 kg, což je ve srovnání s ostatními hrnci o dost méně.

Porovnání s alternativami

Pořizovací cena zavařovacího hrnce Klarstein Lady Marmelade je vyšší než u konkurenčních produktů. Za to však získáte model s lehkou konstrukcí, bezpečným provozem a jednoduchým použitím. Nevýhodou je zavařování menšího počtu sklenic.

Vítěz srovnání: Inovativní volba

Klarstein Lady Marmelade

Zjistit cenu

Klady

  • nerezové provedení
  • bezpečný provoz
  • jednoduché použití
  • multifunkčnost
  • ochrana před přehřátím
  • přehledný digitální displej
  • funkce udržení teploty

Zápory

  • vyšší cena
  • menší počet zavařených sklenic

Zavařovací hrnec set ORION

Posledním produktem je klasický hrnec od značky Orion, který je vyroben z odolného smaltu. Štědrý objem 30 litrů využijete pro přípravu potravin ve dvou vrstvách – v jedné vrstvě zavaříte větší sklenice o objemu 0,7 litru a v další uložíte sklenice menší velikosti. Najednou můžete zavařovat nebo připravovat další suroviny, jako je maso, ovoce nebo zelenina. Případně lze hrnec využít při přípravě většího množství jídla, např. o zabíjačce.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Odborníci i uživatelé vyzvihují možnost použití na všech typech spotřebičů, a to včetně indukce. V balení je obsažen rošt a kleště, což značně usnadňuje manipulaci s hrncem a sklenicemi na zavařování. Hrnec je vhodný pro přípravu různého jídla, vaření v páře i zavařování.

Uživatelé negativně hodnotí to, že balení neobsahuje teploměr. Na rozdíl od elektrických hrnců nemá žádné funkce, tudíž práce bude těžší. 

Porovnání s alternativami

Oproti jiným klasickým zavařovacím hrncům je tento z vysoce kvalitního smaltu. Jeho tradiční provedení nabízí zajímavý design, který využijete ve všech typech kuchyní. Za tuto výhodu si však budete muset připlatit.

Vítěz srovnání: Osvědčená klasika

Zavařovací hrnec set 30 l ORION

Zjistit cenu
SKLADEM
1 699 Kč
Do obchodu
SKLADEM
1 759 Kč
Do obchodu
SKLADEM
1 899 Kč
Do obchodu

Klady

  • příslušenství v balení
  • lze použít na všechny druhy sporáků
  • multifunkční využití
  • zavaří velké množství potravin najednou

Zápory

  • vyšší pořizovací cena
  • nutné dokoupit teploměr
  • žádné funkce

Zavařovací hrnce, které se nedostaly do žebříčku

Při tvorbě žebříčku jsme otestovali mnoho produktů, avšak ne všechny splnily naše náročné požadavky, a proto jsme je nemohli zařadit do seznamu. Přesto nás některé zaujaly natolik, že jsme se je rozhodli v krátkosti zmínit.

Zavařovací hrnec KonfiStar 50

Zavařovací hrnec Konfistar 50 od značky Klarstein nabízí objem 50 litrů a dokáže zavařit velké množství potravin najednou. Nechybí zajímavé funkce včetně zabezpečení proti nehodám. Nevýhodou nádoby je, že se nehodí pro všechny uživatele, a proto tento hrnec doporučujeme pro náročné uživatele, kteří zavařují často.

Digitální zavařovací hrnec Vigan Mammoth ZH27 DGX

Univerzální zavařovací hrnec Vigan Mammoth ZH27 DGX, do něhož se vejde 14 kusů sklenic s objemem 1 litr ve dvou vrstvách nebo 22 sklenic s objemem 0,7 litru. Díky vestavěnému výpustnému kohoutu lze využít i pro stáčení nápojů. Velkým záporem výrobku je slabší materiál, kvůli čemuž se může snadno poničit (například při pádu).

Zavařovací automat Klarstein Biggie (16 litrů)

Menší zavařovací hrnce nejsou tak obvyklé. Značka Klarstein se soustředí na různé velikosti a pokud nepotřebujete zavařit velké množství plodů, pak vám bude stačit Klarstein Biggie s kapacitou 16 litrů, který zvládne zavařit 7 sklenic o objemu 1 litr. 

Zavařovací automat Klarstein Biggie (27 litrů)

Zavařovací hrnec Klarstein Biggie s objemem 27 litrů zvládne přípravu různého jídla. Nabízí zajímavé funkce včetně bezpečnostních prvků. Negativem je, že dokáže zavařit pouze 14 sklenic, což při výkonu 2 000 W představuje dražší výrobu.

Elektrický zavařovací hrnec SENCOR SPP 3200S

Další z řady velkých hrnců nabízí značka Sencor. Zavařovací hrnec s objemem 27 litrů, nastavitelným termostatem, časovačem a všemi důležitými bezpečnostními prvky zvládne připravit 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litr ve dvou patrech. Výrobek obsahuje dva režimy zavařování (do 12 hodin nebo nepřetržitý provoz). 

Co je zavařovací hrnec

Léto představuje krásné období plné slunce a tepla. Pokud jste zahradníci, během letního období budete sklízet i sezónní ovoce či zeleninu. Co s úrodou, kterou nestačíte včas zpracovat? Jednou z možností je zavařování, díky němuž si na čerstvých plodech pochutnáte kdykoliv během roku.

Abyste mohli zavařovat, budete potřebovat vhodného pomocníka. Někdo volí troubu, mikrovlnku nebo myčku, většina uživatelů využívá zavařovací hrnce.

Zavařovací hrnec je nádoba k zavařování ovoce, zeleniny, hub, masa, uzenin nebo hotových pokrmů. Vybrat si můžete ze dvou typů hrnců – klasický zavařovací hrnec nebo elektrický zavařovací hrnec – které se liší nejen provedením, ale také cenou a funkcemi.

Jak funguje zavařovací hrnec

Zavařovací hrnec je nádoba používaná k zavařování potravin, zejména ovoce a zeleniny. Jeho hlavním účelem je vytvořit v hermeticky uzavřené nádobě vakuum, které zabraňuje růstu mikrobů a zkáze potravin.

Zavařovací hrnec je obvykle vyroben z odolného materiálu, jako je smalt nebo nerezová ocel, a skládá se z několika důležitých součástí:

  • Hrnec: Hlavní část nádoby, ve které se potraviny zavařují. Je vyroben z nepropustného materiálu a má uzavíratelné kovový nebo plastové víko.
  • Kryt nebo poklice: Tento uzavírací mechanismus se používá k vytvoření těsného a vzduchotěsného prostředí uvnitř hrnce. Existují různé typy poklic, včetně těch s gumovým těsněním nebo s upevňovacími sponkami.
  • Ventil: Některé zavařovací hrnce mají ventily, které umožňují odchod plynu vytvářeného během procesu zavařování. Tyto ventily se otevřou, pokud je vnitřní tlak příliš vysoký, což zabraňuje prasknutí nádoby.

Užívání zavařovacích hrnců není složité a jejich použití se v rámci různých druhů příliš neliší. K zavařování budete potřebovat vhodné pomůcky: 

  • Zavařovací sklenice – využijete jak nové sklenice (nezapomeňte je nejprve umýt), tak i ty, které posbíráte během roku (takové sklenice musíte před prací vyvařit).
  • Vyvařené uzávěry (vždy užijte čisté uzávěry).
  • Kleště pro vyndání sklenic – pro snadné vyndání horkých sklenic z hrnce bez toho, abyste se poranili.
  • Utěrky – pro zavařování a úklid.

Pokud budete zavařovat v klasickém hrnci, připravte si i další pomůcky:

  • Teploměr – pro sledování teploty a její udržování.
  • Stopky – pro sledování času.

Zakoupit můžete i další příslušenství pro usnadnění práce, ke kterému se dostaneme ve spodní části článku.

Potraviny se liší dobou zavařování a požadovanou teplotou k jejich zpracování. Nikdy nezavařujte “naslepo”. Postup zavařování je následující:

  1. Sklenice naplňte potravinami tak, aby mezi surovinami a hrdlem nádoby byl alespoň 1 centimetr.
  2. Pořádně je uzavřete a vložte do zavařovacího hrnce s horkou vodou, jež by měla sahat do 4/5 sklenic.
  3. Během zavařování v klasickém hrnci se sklenice mohou dotknout, což vede k prasknutí. Abyste tomu předešli, vložte mezi ně utěrky.
  4. Jakmile skončí zavařování, sklenice vyndejte z hrnce (snažte se nepřetáhnout požadovanou dobu), vyskládejte je na teplejší utěrku a přikryjte další utěrkou.

Výhody a nevýhody zavařovacího hrnce

Zavařování je snadný způsob, jak jednoduše a efektivně zachovat potraviny až na tři roky. Zavařovací hrnce vám usnadní práci při zavařování. Jaké jsou jeho hlavní výhody a nevýhody, o nichž musíte vědět před jeho pořízením?

Výhody zavařovacího hrnce

Zavařovací hrnce představují způsob, jak ušetřit peníze a zabránit zbytečnému plýtvání. Nyní se zaměříme na klady, s nimiž zavařovací hrnce, především elektrické, předčí jiné způsoby zavařování.

Kdekoliv a kdykoliv

Zavařovací hrnce lze využít kdekoliv a kdykoliv, to znamená, že zavařovat můžete jak v bytě, tak na chalupě. Stačí vytvořit vhodné podmínky. Méně se ví o multifunkčnosti této nádoby. Kromě hlavní funkce, kterou je zavařování, poslouží pro přípravu nápojů nebo některých dalších pokrmů, jako jsou omáčky a polévky, či pro servírování teplých jídel.

Příslušenství 

Pro zavařování v hrnci budete potřebovat vhodné pomůcky, zatímco elektrické zavařovací hrnce obsahují toto příslušenství automaticky. Do nádoby je zabudován regulátor teploty a časovač, které usnadní vaši práci.

Bezpečnost

Nehody se stávají, a to se týká i zavařování. Aby se předešlo znehodnocení potravin nebo nehodám, které mohou vést až k vážným popáleninám, zavařovací hrnce obsahují řadu bezpečnostních prvků. Nejčastějšími pomůckami je pojistka proti vyvaření vody, s jejíž pomocí předejdete třeba prasknutí sklenic, či ventil pro snadné vypuštění vody po použití.

Nevýhody zavařovacího hrnce

Představili jsme hlavní výhody zavařovacích hrnců. Jaké jsou hlavní nevýhody? 

Vyšší pořizovací cena

Zavařovací hrnce se liší v ceně. Zatímco pořizovací cena klasických zavařovacích hrnců se pohybuje do 1 000 Kč, v případě elektrických výrobků je to cena mnohonásobně vyšší.

Využití na 100 %?

Ano, se zavařovacím hrncem snadno zavaříte různé potraviny. Před koupí se ovšem musíte zamyslet nad tím, jestli tuto objemnou nádobu skutečně potřebujete – budete zavařovat potraviny ve velkém množství či během celého roku, nebo se bez ní obejdete a využijete jiný způsob zavařování. 

Kvalita proti opotřebení

Pokud budete využívat zavařovací hrnec velmi často, po čase bude znát jeho opotřebení. Aby výrobek vydržel co nejdelší dobu, budete muset zainvestovat do kvalitního materiálu, nejlépe do nerezu, jehož nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Potraviny vhodné k zavařování

Zavařovat můžete různé druhy potravin od zeleniny, ovoce, masa, uzenin, ryb až po marmelády, džemy nebo hotová jídla. Důležitou podmínkou je mít kvalitní suroviny, nejlépe takové, které sami vypěstujete.

Ovoce a zelenina 

Sezónní potraviny, které sami vypěstujete a nestačíte zkonzumovat nebo zpracovat, zavařte. Zavařit můžete různé druhy zahradního ovoce (jahody, meruňky, broskve, švestky, třešně či višně), lesní plody (borůvky, brusinky, ostružiny, maliny) nebo i exotické ovoce (mango, ananas, kiwi). 

To samé platí i o zelenině. Podstatné je vždy potraviny zavařit v nálevu. Pro ovoce se hodí především roztok z vody a cukru, pro zeleninu zase skladkokyselý nálev. Přesnou chuť nálevu vytvoříte podle vlastní chuti.

Maso

Různé druhy masa (kuřecí, hovězí, vepřové, jehněčí, telecí maso, zvěřina) nejprve tepelně upravte (a odstraňte kosti), nakrájejte na kousky nebo plátky a poté vložte do sklenic. Připravené maso zalijete vývarem nebo vypečenou šťávou.

Uzeniny

Klobásy, párky nebo salámové maso po zavaření ztrácí svoji výraznou chuť, a proto ji doplníte kořením. Uzeninu ohřejte, vložte do sklenice a zavařte. 

Hotová jídla

Hotová jídla můžete také zavařit, vždy však dodržujte následující pravidla. Pokrmy zavařujte jedině čerstvé a stále teplé. Aby neztratily svou kvalitu, nesmí obsahovat mouku či instantní jíšku, jinak by hrozilo zkysnutí. Pokrmy zahustěte až po opětovném otevření.

Potraviny vhodné k zavaření
zdroj: Depositphotos

Jak vybrat zavařovací hrnec

Při výběru zavařovacích hrnců musíte zvážit různá kritéria, jako je typ nádoby, materiál, velikost, bezpečnost, funkce, výkon nebo celková cena.

Klasický nebo elektrický zavařovací hrnec

Krátce jsme již vyložili rozdílnost klasických a elektrických zavařovacích hrnců, které se liší ve zpracování, použití a pořizovací ceně. Nyní se musíme zaměřit na to, jaké jsou jejich klady a zápory.

Klasický zavařovací hrnec

Klasické zavařovací hrnce jsou vysoké smaltované nebo nerezové nádoby s pokličkou, v níž je otvor pro umístění teploměru, který vám umožní sledovat průběh zavařování. Na první pohled se podobají běžným hrncům – pro fungování potřebují zdroj tepla, který získávají ze sporáku nebo varné desky. Obvykle obsahují rošt, který zamezí tomu, aby sklenice stály přímo na rozpáleném dně. Hlavní předností těchto hrnců je nízká pořizovací cena, díky čemuž se hodí pro příležitostné uživatele. Dalším kladem je delší životnost.

Zavařování v klasickém hrnci může být obtížné a než se s hrncem naučíte pracovat, pravděpodobně vám praskne několik sklenic nebo nedojde ke kompletnímu zavaření potravin.

Klady

  • nižší pořizovací cena
  • dlouhá životnost
  • použití i jako běžný hrnec
  • součástí bývají vytahovací kleště na zavařeniny

Zápory

  • funguje jen na sporáku nebo vařiči
  • zavařování je nutné kontrolovat

Elektrický zavařovací hrnec

Těžkopádnost klasického zavařovacího hrnce dokáže vykompenzovat druhý typ, jímž je elektrický zavařovací hrnec. Zavařování s ním je jednoduché a ušetří vám spoustu času (a sklenic). K práci potřebuje pouze přívod elektrické energie, díky čemuž ho využijete v různém prostředí. Elektrické zavařovací hrnce obsahují řadu praktických funkcí jako termostat nebo časovač, které ulehčují proces zavařování. Výrobky se liší v kvalitě svého provedení, bezpečnostních prvcích či v multifunkčnosti. Nevýhodou elektrických zavařovacích hrnců je pořizovací vyšší cena. 

Klady

  • snadná manipulace
  • různé funkce a bezpečnostní prvky
  • automaticky nastaví a udrží požadovanou teplotu
  • součástí je výpusť na vodu nebo čepování nápojů

Zápory

  • pro fungování potřebuje elektřinu
  • vyšší pořizovací cena

Materiál

Materiál použitý při výrobě zavařovacích hrnců určuje nejen celkovou cenu, ale především životnost a způsob údržby. Nejběžnějšími materiály používanými u elektrických zavařovacích hrnců jsou smalt, který představuje levnější variantu, nebo dražší nerezová ocel. Klasické zavařovací hrnce jsou často vyráběny z pozinkovaného plechu nebo smaltu. Každý materiál má své výhody, ale také určité nevýhody. Pojďme si je představit.

Smaltovaný zavařovací hrnec

Smalt představuje levnější variantu. Nevýhodou však je, že se snadno otluče a při jeho údržbě musíte být opatrní. Rovněž může pohlcovat pachy z potravin nebo se od nich zabarvit (například červená řepa, šťáva z mrkve, červené zelí, červené víno).

Klady

  • levnější varianta
  • dobrá tepelná vodivost
  • různá barevná provedení

Zápory

  • nutné citlivé zacházení
  • snadno se opotřebuje
  • pohlcuje pachy a může dojít k zabarvení povrchu
  • po poškození se nesmí používat (uvolňuje škodlivé látky) 

Nerezový zavařovací hrnec

Nerezové výrobky jsou kvalitnější a slibují delší životnost, avšak jejich cena je vyšší než u smaltovaných hrnců.

Klady

  • snadná údržba
  • dlouhá životnost
  • odolnější
  • nepohlcuje pachy

Zápory

  • vyšší pořizovací cena

Pozinkovaný zavařovací hrnec

Pozinkovaný plech je základním materiálem pro výrobu klasických zavařovacích hrnců. Přestože je to levný materiál, vydrží delší dobu.

Klady

  • levný materiál
  • snadná údržba
  • výběr z velké škály barev
  • dlouhá životnost

Zápory

  • snadno se poškodí (například při pádu)

Objem hrnce

Při výběru zavařovacího hrnce je důležité zohlednit také jeho objem, který určuje, kolik sklenic je možné zavařit najednou. Před nákupem si proto promyslete, jak často a k čemu budete hrnec využívat – pro občasné zavařování sezónního ovoce a zeleniny, nebo pro denní používání včetně přípravy horkých nápojů.

  • Malé zavařovací hrnce – jejich objem je okolo 5 až 10 litrů.
  • Středně velké zavařovací hrnce – průměrný objem je 20 litrů.
  • Velké zavařovací hrnce – hrnce s objemem do 30 litrů jsou nejběžnější variantou hrnců.
  • Obrovské zavařovací hrnce – objem takových hrnců sahá až k 60 litrům, hodí se zejména pro komerční využití.

Příkon

Zavařovací hrnce s nižším příkonem (např. kolem 1 000 W) jsou obvykle dostupné za nižší cenu, je však třeba počítat s delším časem nahřívání a méně výkonným provozem. Hrnce s příkonem kolem 1 500 až 1 800 W jsou považovány za střední třídu a nabízejí vyváženou kombinaci kvality a výkonu. Luxusnější modely často disponují příkonem 2 000 až 2 500 W. Pro komerční využití jsou potřeba ještě výkonnější hrnce s příkonem 2 500 W a více.

Z toho vyplývá, že vyšší hodnota příkonu znamená rychlejší a efektivnější zavařování, zároveň však také vyšší spotřebu elektrické energie a vyšší pořizovací náklady při koupi hrnce. Chcete-li dosáhnout efektivního zavařování, nedoporučujeme kupovat výrobky s příkonem pod 1 500 W.

Dno

Klasické zavařovací hrnce mají stejné dno jako běžné hrnce, což znamená, že je rovné a bez speciálních funkcí. Během zavařování je tedy nezbytné dohlížet na sklenice, aby nedošlo k jejich poškození. K tomu můžete využít řadu vychytávek, jako je utěrka mezi nádobami, rošt nebo držák na sklenice. Tyto zavařovací hrnce lze používat na plynovém sporáku, elektrické plotýnce nebo sklokeramické desce. Je však třeba poznamenat, že pokud vaříte na indukční desce, nemusí být všechny typy hrnců vhodné.

Elektrické zavařovací hrnce mají často speciální dno, které je navrženo pro efektivní a rovnoměrné rozložení tepla. Toto dno může obsahovat výstupky, vlny nebo spirály, které zajišťují lepší tepelnou distribuci a snižují riziko připálení nebo přehřátí sklenic.

Bezpečnost

Zavařování je velmi oblíbený způsob dlouhodobého uchování potravin, který s sebou ovšem nese i určité nástrahy. Abyste se vyvarovali poničení hrnce či bytu, obsahují elektrické zavařovací hrnce bezpečnostní prvky.

  • Ochrana proti vyvaření vody – speciální senzory hlídají hladinu vody. Pokud v hrnci bude málo vody, hrnec se automaticky vypne. Díky tomu se neponičí zavařované potraviny.
  • Pojistka proti zapnutí bez vody – pokud zapnete hrnec bez vody, senzory to zaznamenají a hrnec se vypne.
  • Krytí proti průniku vody – prodlouží životnost hrnce.
  • Teplotně izolovaná madla – pro bezpečnější uchopení hrnce.
  • Výpustný ventil – pro odlití vody zevnitř, lze využít pro stáčení nápojů.

Víceúčelovost

Zavařovací hrnce lze kromě zavařování využít i k dalším účelům – klasické hrnce mohou posloužit pro přípravu polévek, gulášů, salátů nebo pro vaření v páře, zatímco elektrické zavařovací hrnce díky výpustnému ventilu využijete i pro stáčení moštů, čaje, svařeného vína nebo grogu.

Funkce

Lepší elektrické hrnce nabízejí řadu funkcí pro ještě snazší práci.

  • Časovač – potraviny se zavařují různou dobu, pro snazší manipulaci lze dopředu nastavit celkovou dobu zavařování.
  • Termostat s regulací – snadno navolíte teplotu, kterou bude hrnec udržovat během zavařování.
  • Odložený start – zavařování začne s časovým odstupem.
  • Digitální displej – informace o průběhu zavařování se ukazují na displeji, tudíž budete mít přehled o době zavařování a teplotě uvnitř hrnce.
  • Zvuková signalizace – po dokončení procesu se ozve zvukový signál.

Příslušenství

Pro usnadnění zavařování lze využít příslušenství, které může být součástí výrobku, nebo ho lze přikoupit. Praktickými doplňky jsou:

  • Teploměr – pro zjištění aktuální teploty hrnce, nutné pro práci s klasickým hrncem.
  • Kleště – pro snazší vyndání horkých sklenic z hrnce.
  • Zavařovací hlava – pro lepší dotažení víček u sklenic.
  • Odšťavňovací hlava – lis pro odšťavnění citrusových plodů (citronů, pomerančů, grepů).
  • Trychtýře a nálevky – pro snazší vkládání potravin do sklenic.

Značka

Sázka na značku, která má dlouholetou historii a je považována za odborníka v daném odvětví, vždy zaručuje, že získáte kvalitní výrobek. Nicméně dobrá značka sama o sobě nezaručuje, že zavařovací hrnec splní veškeré vaše požadavky. Každá společnost má různé řady zavařovacích hrnců s odlišnými funkcemi a cenami, parametry je tak třeba sledovat a promýšlet vždy.

Pro lepší představu jsme vybrali ty nejznámější a nejoblíbenější značky, které se výrobou zavařovacích hrnců zabývají už nějaký ten pátek.

Zavařovací hrnce Sencor

Výrobky Sencor jsou kvalitně zpracované a za dostupné ceny. Značka se většinou zaměřuje elektrické zavařovací hrnce s velikostí 27 litrů, které obsahují základní funkce (ventil, časovač, termostat). Menším nedostatkem Sencoru je fakt, že na českém trhu nedisponuje širokou nabídkou výrobků.

Zavařovací hrnce Concept

Značka Concept nabízí větší zavařovací hrnce o velikosti 27 litrů s vysokým výkonem (1 800 W). Výrobky propaguje především jako multifunkční, což znamená, že je můžete využít i pro jiné účely, než je zavařování. Zavařovací hrnce obsahují základní funkce včetně časovače až 120 minut. Na rozdíl od jiných hrnců jsou nádoby od společnosti Concept často v barevném provedení.

Zavařovací hrnce Klarstein

Firma Klarstein se zaměřuje na středně velké, větší a obrovské (až 60 litrů) zavařovací elektrické hrnce. Všechny jsou vyrobené z leštěné nerezové oceli a disponují funkcemi, jako je časovač, který lze nastavit od 1 do 180 minut, termostat nebo digitální displej. Pro zavařovací hrnce Klarstein je typický vyšší výkon, který se ovšem promítá do vyšší pořizovací ceny.

Zavařovací hrnce Domo

Větší zavařovací hrnce nabízí značka Domo. Hrnce o objemu 27 litrů jsou vyrobené převážně z nerezu a umožní zpracovat až 22 velkých sklenic (750 ml) a 4 menší (500 ml). Nechybí podstatné funkce včetně bezpečnostních (pojistka proti přehřátí, vypaření vody, zvuková signalizace apod.).

Zavařovací hrnce Eta

Zavařovací hrnce Eta jsou další cenově dostupnou možností. Firma nabízí velké nádoby, které obsáhnou až 14 zavařovacích sklenic o objemu 1 litr. Zavařovací hrnce jsou kvalitně zpracováné a mají všechny podstatné funkce.

Zavařovací hrnce Bielmeier

Variabilitu mezi zavařovacími hrnci představuje značka Bielmeier. Vybírat můžete nejen z menších nádob, ale také z větších hrnců pro gastronomické podniky. Většina výrobků je vyrobena z kvalitního nerezu a jejich součástí jsou různé funkce, s jejichž pomocí je proces zavařování či přípravy pokrmů a nápojů snazší. Způsob provedení se odráží v ceně, která předčí jiné konkurenty.

Zavařovací hrnce Silvercrest

Značka Silvercrest společnosti Lidl představuje zavařovací hrnce, které svými funkcemi dokážou obstát i proti silným konkurentům. Výrobky nabízejí objem 27 litrů, výkon 1 800 W a řadu základních funkcí. Nižší pořizovací cena se odráží v kvalitě jejich provedení a celkové životnosti.

Zavařovací hrnce Hyundai

Zavařovací hrnce od značky Hyundai jsou oblíbenou volbou i náročnějších uživatelů, kteří hledají větší nádoby pro zavařování nebo pro další přípravu pokrmů nebo nápojů. Zavařovací hrnce lze pořídit v nerezovém provedení nebo smaltu.

5 tipů, jak správně zavařovat

Zavařování neodmyslitelně patří k létu. Pokud teprve začínáte a nemáte dostatečné zkušenosti, bude se vám hodit několik tipů, jak správně zavařovat. S jejich pomocí si nezavaříte na problémy, pouze na lahodný kompot a jiné pochoutky.

1. Připravte sklenice

Sklenice vždy před zavařením sterilizujte. Nové nádoby umyjte jako jiné nádobí (v ruce nebo v myčce), použité sklenice raději pár minut převařte i s víčky a těsněním. Díky tomu zamezíte vzniku plísní.

2. Ochutnávejte

Před zavařením pravděpodobně ochutnáte svůj výtvor. Tato rada bude znít pravděpodobně zvláštně, avšak může vám ušetřit mnohé problémy. Dejte si pozor, abyste při každém ochutnávání měli novou, čistou lžíci. Při opakovaném ochutnávání byste do potravin zanášeli bakterie, které by mohly potraviny znehodnotit.

3. Zkontrolujte zavařenost

Po zavaření sklenic zkontrolujte, jestli se obsah skutečně zavařil. To poznáte podle poklepání na víčko, kdy by se měl správně ozvat zvuk (tato metoda však nefunguje na 100 %), nebo při převrácení nádoby víčkem dolů. Novinkou posledních let jsou víčka, která za vás zkontrolují, zda je obsah ve vakuu. 

4. Kdy začít zavařovat?

Většina nováčků často neví, od kdy počítat dobu zavařování. Správně se doba vaření počítá od doby, kdy se na teploměru ukáže požadovaná teplota. Až tehdy začněte hlídat časový interval. Zároveň dbejte na to, aby se předepsaná doba nepřetáhla, jinak by byl obsah ve sklenici příliš měkký. Vyndané nádoby postavte na vlažnou a zahřátou utěrku, čímž zamezíte jejich popraskání.

5. Označujte a skladujte

Přestože lidé tvrdí, že na potraviny, které zavařovali, nezapomenou, opak je pravdou. Proto po zavaření všechny sklenice označte štítkem, na který si poznamenejte, co je obsahem nádoby a kdy došlo k zavaření. Zavařené sklenice uložte do chladu s minimem světla. Správně zavařené potraviny vydrží řadu let.

Jak správně zavařovat
zdroj: Elena Leya / Unsplash

Recepty na zavařování ovoce

Ačkoli každé ovoce vyžaduje při zavařování specifickou teplotu a dobu, existuje určitá zásadní podobnost mezi jednotlivými druhy. O co se jedná? Je to dobrý nálev, který je nezbytný pro úspěšnou zavařovací proceduru. Jak ho připravit? Na 1 litr vody si připravte cukr tak, abyste dosladili zavařované ovoce. Pro představu jsme připravili menší pomůcku:

  • třešně 300 až 500 gramů
  • švestky 500 g
  • jablka 300 g
  • hrušky 400 g
  • meruňky 300 až 400 g
  • brusinky 500 g

Před zavařováním každý druh ovoce dokonale očistěte vlažnou vodou. Pečlivě prohlédněte plody a ty, které se začínají kazit, odeberte. Některé plody se zavařují s peckou (třešně, menší švestky, menší meruňky), bez jadřince (jablka, hrušky) nebo vypeckované (větší švestky a meruňky, broskve). Poté můžete začít plnit sklenice a zalívat je nálevem. Optimálně dodržujte zaplnění do 2/3, kdy nálevem přelejete ovoce tak, aby nebylo plně ponořeno. Jak vypadá v praxi zavařování ovoce?

Zavařování třešní

Nálev připravte podle toho, jak jsou třešně sladké. Na 1 l vody využijte 300 až 500 g cukrů. Naplněné sklenice začněte zavařovat při teplotě 80 °C, přičemž menší sklenice (0,4 l) vyžadují zhruba 20 minut a větší (0,7 l) 25 minut.

Zavařování švestek

Menší švestky se zavařují s peckou a větší bez pecky. Nálev o objemu 1 l připravte z 500 g cukru. Sklenice o objemu 0,4 l zavařujte 15 minut, větší 20 minut při teplotě 90 °C.

Zavařování meruněk

Nejprve meruňky rozkrájejte na půlky, odstraňte pecky a alespoň jednu přidejte do sklenice. Na 1 litr přidejte 300 až 400 gramů cukru (podle chuti meruněk) a začněte zavařovat. Menší sklenice 25 minut, větší 30 minut při teplotě 90 °C.

Recepty na zavařování zeleniny

Na rozdíl od ovoce jsou nálevy při zavařování zeleniny zajímavější. Podle vlastní chuti vytvoříte kyselé, sladkokyselé, ostré až pikantní roztoky, které doladí chuť nebo se budou hodit pro určitou příležitost (např. grilování, večírek, degustace). 

Jakou zeleninu zavařovat? Můžeme říci, že skoro cokoliv. Nejčastějšími variantami jsou okurky nakládačky, dále mrkev, celer, papriky, zelí nebo i cukety a dýně. Z plodů lze vytvořit zeleninové kombinace, kdy snadno zavaříte mrkev a celer společně s petrželí nebo květák s paprikou a cibulí.

Vždy zavařujte pouze čerstvou, kvalitní a zdravou zeleninu bez známek hniloby (tyto plody odstraňte). Na rozdíl od ovoce musíte některou zeleninu před zavařením tepelně upravit. To znamená, že kořenovou zeleninu musíte předvařit, pevnější zeleninu spařit (především chřest) nebo předvařit. Naopak okurky, rajčata, cibule či cukety se nijak neupravují, pouze je stačí důkladně opláchnout vodou a nechat uschnout. 

Nálev pro zavařování zeleniny by měl být horký. Jeho složení závisí na druzích zeleniny, většinou se jedná o vodu se solí či kořením.

Zavařování okurek

Jakmile se řekne zavařování, většina z nás si představí okurky. Při vytváření nálevu můžete být konzervativní, nebo se „odvázat“. Základem nálevu je vždy 1 l vody, 200 g krupicového cukru, 60 g soli a 2 až 3 dl octu, který se dochutí novým kořením, celým pepřem, koprem nebo cibulí nakrájenou na kolečka. Podle toho, jak máte rádi okurky, přidejte hořčičné semínko, bobkový list nebo (pro pikantnost) křen a feferonku.

Do sklenice vyskládejte okurky (větší můžete překrojit) tak, aby byly zcela ponořené. Poté je při teplotě 90 °C zavařujte po dobu 30 minut.

Zavařování mrkve a celeru s petrželí

Mrkev a celer je kombinace, která je důležitou složkou řady jídel. Díky zavaření budete mít zeleninu kdykoliv na dosah ruky. Mrkev a celer nakrájejte nebo nastrouhejte, vložte do sklenic, zalijte nálevem a vařte 90 minut při teplotě 95 °C. 

Právě nálev je důležitou složkou, která určí celkovou chuť. Potřebovat budete 1,5 l vody a 0,5 l octa a 150 až 200 g krystalového cukru. Dále si připravte koření v podobě soli, pepře, nového koření a bobkového listu. Ingredience krátce povařte a ještě teplé nalijte do sklenic.

Zavařování rajčat

Milovníci italské kuchyně nebo rajské omáčky jistě zbystří právě teď. Díky zavařování rajčat si pochutnáte na typické rajčatové chuti kdykoliv během roku. Zavařování rajčat je snadné a chuť zavařeniny snadno doladíte podle vlastní chuti. Potřebovat budete rajčata, různé bylinky, které máte rádi, případně chilli papričky.

Rajčata nakrájejte na čtvrtky a vložte do připravených sklenic. Jednotlivé vrstvy proložte bylinkami. Pokud rajčata chcete využít jako základ pro rajskou omáčku, bylinky vynechejte. Rajčata sama pustí šťávu, proto není třeba dolévat nálev. Sklenice poté zavařte při 80 °C během 30 minut.

Tip: Zavařování cukety bez nálevu

V oblasti zavařování jsou cukety diskutovaným tématem. Tato zelenina obsahuje vitamíny a mnoho prospěšných látek, navíc ji využijete v řadě receptů. Cuketu zavaříte mnoha způsoby – v pikantním nálevu společně s paprikami, v kyselém nálevu jako okurky nebo ve sladkokyselé podobě bez nálevu, na který se zaměříme. Budete potřebovat 300 ml octa, 2 cibule, sůl, kmín a krupicový cukr.

Cukety nejprve omyjte, zbavte jader a nastrouhejte na hrubém struhadle, nebo je nakrájejte na malé kostky (slupku můžete oloupat, nebo ji ponechat). Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a smíchejte s cuketou. Následně přidejte koření včetně cukru podle vaší chuti. Vzniklou směs nechte odležet alespoň 30 minut (cuketa pustí vodu). Poté naplňte sklenice (nechte alespoň 1 cm volné místo u otvoru) a zavařte na teplotu 85 °C po dobu 30 minut.

Recepty na zavařování masa

Zavařování masa je náročnější než příprava ovoce nebo zeleniny. Jak náročnější? Tak, že se mu vyhýbají i někteří ostřílení profíci. Maso se musí před úpravou zbavit veškerých bakterií a následně se zavařuje po dobu dvou dnů. Pracnější příprava však nese kýžené ovoce v podobě domácí masové konzervy, na které si pochutnáte kdykoliv.

Častou chybou při zavařování masa je nedostatečné očištění, a proto před úpravou maso vykostěte, zbavte nežádoucích šlach, chrupavek, blan, žilek nebo tuku. Poté ho nakrájejte na stejně velké kousky tak, abyste ho vtlačili do sklenice. 

Zavařovat můžete jak syrové maso, tak tepelně upravené (vařením, dušením, pečením nebo smažením). Ať zvolíte jakoukoliv metodu, nezapomeňte maso zalít slaným nálevem, jelikož právě sůl je podstatný konzervant.

Zavařování syrového masa

Pokud chcete zavařit syrové maso, nejprve ho budete muset zbavit bakterií. Očištěné maso nakrájejte na požadovanou velikost, nasolte, opepřete a vložte do lednice na 24 hodin. Připravte i vývar podle druhu masa, který zavařujete (vepřové maso – vepřový vývar, kuřecí maso – kuřecí vývar). 

Druhý den si připřavte sklenice vymazané sádlem, vyskládejte do nich maso a do 2/3 nalijte studený masový vývar. Sklenice zavařujte hodinu při teplotě 100 °C, poté vyndejte, nechce vychladnout a druhý den postup opakujte.

Zavařování připraveného masa

Maso očistěte, nakrájejte a přidejte k němu i bůček a slaninu. Poté ho lehce osolte a nechte odležet přes noc. Druhý den maso upečte tak, aby vznikl výpek. Jakmile je hotové, připravte si sklenice a vložte maso (včetně výpeku) tak, aby pod okrajem zbyl prostor. Nálev nepotřebujete. Poté začněte se zavařováním po dobu dvou hodin při teplotě 90 °C.

Nejčastější otázky při výběru zavařovacího hrnce

Při výběru zavařovacího hrnce vás možná napadá celá řada otázek. My se nyní zaměříme na ty nejčastější, které se týkají nákupu, údržby nebo samotného zavařování.

V čem všem lze zavařovat?

Zavařování není doména pouze (zavařovacích) hrnců, proto uvádíme i další oblíbené metody.

  • Zavařování v troubě – Připravené sklenice naplněné potravinami se postaví na hlubší plech v dostatečné vzdálenosti od sebe. Poté se do něj nalije voda do výšky 1,5 až 3,5 cm, plech se vloží do trouby. Podle tvrdosti potravin se určuje i doba zavařování. Menším sklenicím stačí 5 až 8 minut, větším 10 až 15 minut.
  • Zavařování v mikrovlnce – Proces zavařování v mikrovlnné troubě je velmi jednoduchý, přičemž jeho jedinou potíží je odhadnutí toho, při jaké době mikrovlnka zvládne zavařit potraviny. U zařízení s výkonem 900 W jsou to zhruba 4 minuty, u méně výkonné mikrovlnky se doba zvyšuje.
    Postup je snadný. Naplněné sklenice se vloží do mikrovlnky, nejlépe na talíř nebo misku.
  • Zavařování v myčce na nádobí – Tato netradiční metoda zavařování je v poslední době velmi oblíbená. Před samotným procesem je nutné si dokonale prostudovat postup zavařování a stejně tak důležité je vlastnit spotřebič, který umožňuje nastavení teploty.
    Jestli chcete vyzkoušet zavařování v myčce na nádobí, připravte si sklenice se surovinami tak, aby mezi hrdlem a potravinou vznikla mezera alespoň 1 až 2 cm. Sklenice vložte do koše na sklenice, pokud máte větší nádoby, vložte je do spodní části. Teplotu myčky nastavte na 70 až 80 °C přibližně na 1 a půl až 2 hodiny a myčku zapněte.

Jaký je ideální objem zavařovacího hrnce?

Běžní uživatelé zavařovacích hrnců volí objem okolo 27 litrů, jelikož zavaří přibližně 14 sklenic najednou. Avšak stanovit, co je ideální objem, nelze, protože potřeby každého uživatele jsou jiné. Někomu bude stačit menší objem, jelikož bude zavařovat pouze několik sklenic, jiní zase zvolí větší objem, protože budou zavařovat větší množství potravin a dále hrnec využijí pro přípravu např. nápojů.

Jak udržovat zavařovací hrnec?

Zavařovací hrnce se dají udržovat velmi snadno. Po každém použití vypustíte vodu (práci usnadní vypouštěcí ventil) a vnitřek nádoby umyjete běžným saponátem a houbičkou. Abyste neponičili materiál, vyvarujte se hrubým pomůckám nebo drátěnkám. Na konci sezóny zazimujte jak hrnec, tak i veškeré příslušenství. 

Jak se pozná zavařená sklenice?

To, že se sklenice zavařila, poznáte hned několika způsoby. Mezi nejčastější patří otočení sklenice vzhůru nohama bezprostředně po vytažení z hrnce. Pokud tekutina neunikne, pak je sklenice zavařená správně. Další možností je poklepání na víčko – pokud se ozve zvuk, pak se proces povedl.

Jak dlouho vydrží zavařenina?

Hned na úvod musíme zdůraznit, že základem dlouhé životnosti zavařenin jsou nejen čisté sklenice, ale i správné skladování. Zavařeniny skladujte v chladu a ve tmě, nejlépe ve sklepě, garáži či komoře. Ve vhodných podmínkách se životnost konzerv prodlužuje.

Obecně platí, že byste zavařeniny měli zkonzumovat do jednoho roku od jejich přípravy. Jednodušeji řečeno to znamená od jedné úrody k další. Pokud během této doby zavařeniny nestačíte spotřebovat, nemusíte je vyhazovat. Kvalitně zavařené potraviny vydrží další rok až dva roky.

Autor článku

Kristýna Kršňáková

Kristýna Kršňáková

Redaktor

„Jmenuji se Kristýna a vystudovala jsem obor Elektronická kultura a sémiotika na fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze. Hledání informací a psaní článků je pro mě tedy hračka. Nejvíce mě baví testování a srovnávání produktů, protože tak mohu pomoci lidem, kteří chtějí investovat své peníze do kvalitního zboží. Dokážu pokrýt velké množství oblastí, mou opravdovou vášní je však kosmetika, nábytek a potřeby pro mazlíčky.“