Vyhledávač nábytku a dekorací

Velký průvodce světem grilů: jak vybrat ten nejlepší?

Lenka Gazdová
04.06.2021

Málokdo odolá šťavnatému steaku, sýru či zelenině z grilu, a tak není divu, že i u nás se grilování stalo takřka národním sportem. Společně s rostoucí oblibou grilování se rozšiřuje také nabídka grilů a jejich příslušenství. Jak se však v široké nabídce vyznat? Je lepší elektrický, plynový nebo kontaktní gril? Existuje gril na balkon nebo domácí gril? Na všechny otázky odpoví a s výběrem pomůže náš velký průvodce světem grilů.

Typy grilů dle způsobu ohřevu a materiálu

Při výběru vhodného grilu je pravděpodobně nejdůležitějším rozhodnutím to, jak bude gril fungovat – což úzce souvisí s tím, kde a jak chcete gril používat. Jaké hlavní druhy grilů tedy rozlišujeme?

  • Gril na dřevěné uhlí: Dřevěné uhlí je jedním z nejpoužívanějších paliv. Pořizovací cena grilu i uhlí je nízká a jídlo získává typickou chuť a vůni. Nevýhodou je přepalování odkapávajícího tuku přímo na uhlí a s tím spojený kouř, nemožnost regulace teploty a náročnější údržba.
  • Zahradní gril na dřevo: Dřevo, nejčastěji švestkové, třešňové nebo jabloňové, dodá jídlu delikátní chuť, a je tak záležitostí pro opravdové gurmány. Nevýhodou je časová náročnost grilování – dřevo musí nejdříve správně prohořet, což trvá až několik hodin.
  • Gril na lávové kameny: Lávové kameny fungují společně s plynem, jsou rychle rozžhavené a díky své pórovitosti umožňují přímé grilování bez nadměrného přepalování tuku. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena kamenů (cca 300 Kč na jednu sezónu, dle četnosti grilování) a nutnost jejich čištění.
  • Elektrický gril: Grilování na elektrice je rychlé a zároveň – z hlediska přepalování – šetrné. Elektrický gril je jednoduchý na provoz i údržbu a můžete ho bez obav použít i v domácnosti. Nevýhodou je absence chuti, kterou jídlu dodávají ostatní grilovací metody.
  • Plynový gril: Gril na plyn je velice rychlý a má snadnou regulaci teploty. Především v kombinaci s lávovými kameny nebo s bočními hořáky (RBS gril) zaručuje zdravé grilování a minimum kouře. Nevýhodou je vyšší cena grilu a nutnost manipulace s plynovými lahvemi.
  • Vodní gril: Vodní gril funguje na dřevo nebo uhlí. Mezi palivem a roštem je navíc miska s vodou, do které odkapává tuk. Gril je zakrytý poklopem, uvnitř se drží horko a pára a výsledkem je zdravý a šťavnatý pokrm, kterému nechybí typické aroma. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Jak je to s materiálem?

Nejčastěji se na grily používá klasický plech a nerezová mřížka. Můžete ale mít i keramický nebo litinový gril. Litinový gril především velice dobře a rovnoměrně distribuuje teplo. Materiál je odolnější a bude vám sloužit dlouhá léta – pokud ho budete chránit proti rezivění. Keramický gril má skvělou distribuci tepla, spotřebovává méně paliva a díky jednoduché regulaci teploty ho lze použít i na uzení nebo pomalé grilování. Jeho nevýhodou je však vyšší pořizovací cena, takže nejste-li si jistí, zda byste jeho funkce využili, držte se raději osvědčené klasiky. 

Hlavní rozdělení grilů už znáte a teď se vám určitě honí hlavou otázka, který gril je tedy nejvhodnější? Abychom vám rozhodování usnadnili, vybrali jsme za vás grily, které jsou ideální na zahradu, balkon, do domácnosti, pro velké skupiny nebo na časté či příležitostné grilování.

Jednorázový gril pro příležitostné grilování

Chystáte-li se grilovat pouze příležitostně, typicky například při výletech do přírody nebo dovolené v kempu, bude se vám hodit jednorázový gril. Je lehký, skladný, přenositelný, uhlí do něj seženete v supermarketu či na benzínce a po použití ho jednoduše vyhodíte.

Homago

Přenosný gril na víkendové grilování v parku

Milujete víkendové pikniky v parku nebo jezdíte často kempovat a zároveň máte doma alespoň trochu místa? Pořiďte si malý přenosný gril, který je kompaktní a skvěle poslouží pro rodinu či menší skupinu přátel. Zvolit lze variantu na uhlí nebo na malé plynové lahve.

Homago

Elektrický nebo plynový gril na balkon

Kdo má terasu na střeše domu, může si klidně grilovat na uhlí. Daleko častější jsou ale případy balkonu v zástavbě, kde není příliš žádoucí obtěžovat sousedy kouřem. Ideální je tedy bezkouřový gril na balkon, který zajistí čistý provoz. Mezi takové patří například elektrický gril Weber, malý kempingový gril na plynové lahve nebo raclette gril kombinovaný s fondue.

Homago

Kontaktní gril na domácí grilování

Nemáte balkon ani zahradu, ale i tak si chcete dopřát požitek z grilovaných pokrmů? Pak je řešením kontaktní gril, který sice nedodá jídlu stejnou chuť jako ten na uhlí, můžete ho však bez obav použít jako domácí gril. Kontaktní gril je známý také jako „panini gril“, ale rozhodně v něm nemusíte dělat pouze sendviče – gril zvládne i maso a zeleninu.

Homago

Zahradní gril na dřevěné uhlí pro běžné grilování

Máte-li zahradu, nebo již výše zmíněnou terasu na střeše, můžete bez obav použít dřevěné uhlí. Zahradní gril na dřevěné uhlí je nejčastější volbou pro ty, kteří si chtějí občas dopřát požitek z grilování s malými pořizovacími a provozními náklady v menším počtu přátel či v užším rodinném kruhu.

Homago

Velkorysý plynový gril pro časté grilování

Je grilování vaší vášní a považujete se za experta, který si nenechá ujít žádnou příležitost k přípravě pořádného steaku? Pak se vám vyplatí investice do kvalitního grilu, jakým je například plynový gril Weber, mezi jehož hlavní přednosti patří rychlé rozehřátí, přesná regulace teploty a čistý provoz bez kouře. Kromě toho disponuje celou řadou dalších funkcí zajišťujících perfektní výsledky a dokonalý požitek z grilování.

Homago

Zahradní gril s udírnou pro milovníky uzenin

Milujete kromě grilovaného také uzené maso či lahodné klobásy? Pořiďte si zahradní gril s přidanou udírnou a pusťte se do domácí výroby vlastních uzených lahůdek.

Homago

Venkovní gril na sele pro velké párty a profi provozy

Pořádáte-li často velké párty či rodinné sešlosti, případně potřebujete vybavit váš podnik, bude se vám hodit pořádně velký gril. Chystáte-li se kromě grilování steaků také na grilování velkých kusů masa, je ideální volbou venkovní gril na sele. Otočný rožeň krásně propeče nejen prasátko, ale i kuřata a jiné velké kusy masa. Pro ideální výsledek a chuť použijte jako palivo dřevo, které dodá nezaměnitelnou chuť a vůni.

Homago

Závěrem: nezapomeňte se o váš gril starat

Každý tip grilu vyžaduje jiný způsob čištění, obecně byste se ale měli držet následujícího: po vychladnutí vydrhněte grilovací mřížku nebo plát (materiál štětin kartáče volte dle povrchu grilu), očistěte vyjímatelné nádoby zachycující tuk a drobky a u konstrukčně složitějších grilů vyčistěte záhyby. Vždy používejte přípravky určené pro váš typ grilu a držte se pokynů výrobce.
Dobrá zpráva na závěr – gril není nutné zcela odmastit tak, aby vypadal jako těsně po nákupu, mastnota ho chrání před korozí.