16 skvělých nápadů na dekorace ze světelných řetězů

Beáta Vaňková
Publikace: 12.11.2021

Světelné řetězy nejsou jen ryze vánoční záležitostí. Pokud jsou použity správným způsobem, mohou rozsvítit a zútulnit váš domov, aniž by vypadaly příliš slavnostně. Máme pro vás spoustu nápadů, jak použít světelné řetězy v každé místnosti. Inspirujte se jimi níže.

1. Vytvořte světelnou dekoraci z obyčejné nádoby

Pinterest

Máte doma přebytečné vázy nebo jiné nevyužité nádoby? Vytvořte z nich nádhernou dekoraci a umístěte do nich hřejivá světýlka. Zvolte ale raději světelný řetěz na baterky, aby z nádoby nevyčuhoval nežádoucí kabel. Ke světýlkům do nádoby můžete přidat i různé přírodniny, jako jsou šišky či větvičky nebo baňky. Tato světelná dekorace se skvěle hodí na poličky, do knihoven nebo na komodu.

2. Rozjasněte větvičky

Pinterest

Vneste trochu přírody i do svého domova. Nasbírejte si na procházce větvičky vrby, břízy nebo chvojí a ty pak umístěte do větší vázy. Následně je ozdobte světelným řetězem. Tuto dekoraci můžete využít jak doma, tak i venku před vchodovými dveřmi.

3. Světelný adventní kalendář potěší děti i dospělé

Pinterest

Se světelným řetězem a kolíčky lehce vytvoříte originální adventní kalendář. Stačí jen nastříhat tematické tvary z barevných kartonů (hvězdičky, stromečky, vánoční ozdoby), označit je čísly a na zadní stranu napsat milý vzkaz pro každý den. Pokud se cítíte obzvlášť kreativně, můžete vytvořit 24 menších obálek nebo textilních pytlíčků a do každého schovat malé překvapení.

4. Ozdobte čelo postele

Pinterest

Použijte světelné řetězy také na zútulnění ložnice. Můžete je omotat kolem sloupků postele nebo je položit na čalouněné čelo. Dodají místnosti romantickou intimní atmosféru, při které se vám bude hezky usínat.

5. Rozsviťte tmavé kouty

Pinterest

Změňte tvář svého interiéru tím, že vnesete světlo na nová místa. Nainstalujte světýlka do výklenků, schovejte je za televizi nebo je zavěste do rohu místnosti na háček. Uvidíte tak svůj domov doslova v novém světle a navodíte díky tomu speciální atmosféru. Když se vám světýlka okoukají, můžete místo nich na háček zavěsit pokojové rostliny nebo makramé dekorace.

6. Omotejte zábradlí

Pinterest

Zábradlí omotané větvičkami jehličnanů s ozdobami a světýlky vypadá vždy dokonale svátečně. Připravte si větvičky smrků a borovice, přidat můžete i stálezelenou magnolii, jmelí nebo cesmínu, hedvábné stuhy, vánoční světelné řetězy a samozřejmě drátek, kterým chvojí připevníte k zábradlí.

7. Osvětlete adventní věnec

Pinterest

Adventní věnce nesmí během Vánoc chybět v žádném interiéru. Můžete je umístit prakticky kamkoliv, kde budou na očích. Skvělým místem může být nevyužitý prostor nad pohovkou, na vchodových dveřích nebo klasicky na jídelním stole. Jeho vzhled ještě více podtrhnete, když ho omotáte jemným světelným řetězem.

8. Zářivé vzpomínky

Pinterest

S dlouhým řetězem vykouzlíte nástěnku, která se bude vyjímat v chodbě, obývacím nebo dětském pokoji. Na zeď natáhněte řetěz a pomocí šňůrek nebo kolíčků na něho pověste fotky či pohlednice. Pořídit si můžete i speciální světelný řetěz na fotky s klipsami.

9. Nápisy na stěnu jsou trendy

Pinterest

Neonové dekorace v podobě nejrůznějších nápisů nebo motivů patří mezi letošní trendy. Nápis si ale můžete vytvořit i s pomocí obyčejných světelných řetězů a pár hřebíčků. Rozmyslete se, jaký obrazec na zdi chcete, a pak nabouchejte malé hřebíčky do stěny tak, abyste po zavěšení řetězu získali požadovaný tvar.

10. Romantické stolování

Pinterest

Večeře nebo posezení u vína za svitu světýlek dokáže navodit sváteční náladu i ve všední večer. K dekorování se nám osvědčil jemný drátěný řetěz na baterie, díky kterému nebudete muset řešit zásuvku ani dlouhý nevzhledný kabel. Vašemu jídelnímu stolu bude jistě slušet i jehličí. Můžete větvičky jen tak položit na ubrus a doplnit je řetězem. Romanticky a elegantně působí i eukalyptus.

11. Ozdobte zrcadlo

Pinterest

Proměňte obyčejné zrcadlo v neobyčejné, stačí přidat jednoduchá a jemná světýlka. Tento světelný řetěz přináší krásný třpyt na stěnu za sebou a díky odrazu světýlek od zrcadla i na celý pokoj. Když se k tomuto zrcadlu přiblížíte, získáte navíc iluzi, že byste mohli vstoupit do jeho hlubin a prozkoumat říši divů jako Alenka.

12. Kaskádový řetěz místo záclony

Pinterest

Velmi krásně bude vypadat také světelný řetěz, který zavěsíte do okna místo záclony. Díky této dekoraci už nemusíte dále zdobit místnost dalšími světýlky, protože by mohla působit příliš zahlceně. Nepřehlédnutelně působí i kombinace s jemnou záclonou a umělými květinami.

13. „Zažehněte” oheň

Pinterest

Originální a bezpečné „ohniště“ pro útulnou atmosféru snadno naaranžujete na každou komodu nebo televizní skříňku. Stačí si připravit kameny, klacíky nebo polínka a mezi ně smotat světelný řetěz.

14. Zútulněte dětem pokojíček

Pinterest

Vykouzlete pomocí světýlek útulné místo v dětském pokojíčku. Omotejte světýlky čelo postele, položte barevné světelné koule na poličku nebo jim vytvořte ze světelného řetězu nápis na zdi. Jistě se jim bude v záplavě světýlek krásně usínat.

15. Výzdoba v truhlících

Pinterest

Pokud máte na balkonovém zábradlí nebo na oknech truhlíky, do kterých sázíte na jaro muškáty, můžete je využít i na vánoční výzdobu. Do truhlíků zapíchejte větvičky jehličnanů a přidejte baňky, které připevníte ke špejlím, aby neuletěly. Na závěr přidejte řetěz ve tvaru hvězdiček.

16. Nezapomeňte na zahradu

Pinterest

Máte na zahradě listnaté stromy, které jsou přes zimu holé? Využijte světelné řetězy a omotejte jimi kmeny i větve jednotlivých stromů. Ideálnější jsou ale jehličnany, protože se dají ozdobit nejen vánočními světýlky, ale také klasickými ozdobami.

Autor článku